lördag 29 januari 2011

Sunny Days.

Nu har jag äntligen fått en tid för röntgen av min armbåge, det blir i dag på Kalmar Lazerett och jag hoppas inte att dem hittar något allvarligt. Som vanligt kommer detta väl att ta hela dagen och jag ska passa på att blogga lite, innan jag ska dit.
Det får bli lite gamla bilder från en solig dag i början av januari, var Pastejen och jag tog ledigt från vardagens stress och vi var rörande eniga på hemvägen, om att "Vi hade tur med vädret"En ganska bra bild som säger en hel del! Det finns något däruppe, som har koll på Pastejen, vad det är vet vi inte och vi vet inte heller hur bilden kunde bli på detta viset.
Fisket var trögt som vanligt, men efter att ha bytt ut två Mört till två stycken 200 grams Abborrar, lyckades det mig att landa två gäddor denna dag och dem föll just för dessa Abborrar.
Den röda tråden hade än en gång visat sig att fungera bra. Man kan ha annat över sina krokar som t ex Tinsel från flugasken, Maraboufjädrar eller olika flashabou mm.
Hitta något som är i ögonfallande i en färg som, gäddan retas eller attraheras av, typ rött, gult, orange eller silver/guld. Prova dig fram, hitta på något, när gäddan inte vill som du!

Här en slips som togs i strålande solsken och det verkar inte vara så vanligt för detta vatten. På dem flesta bilder jag har sett, så är det mulet eller snöfall som verkar vara bäst, men jag kan ha fel i detta? Något annat som förbryllar mig lite eller rättare sagt en hel del, är fiskarnas dåliga kondition!
Jag kan inte riktigt förstå, hur en del gäddor kan vara så pass magra, med tanke på hur mycket föda i form av Abborrar, det finns i sjön. Man behöver inte vara någon pimpelspecialist för att dra 100 Abborrar under lite nöjespimpel, ett tidsfördriv, vi använder för att få tiden till att gå, när det är lååååångt mellan nappen.


En 6 kilos som föll för Abborre, denna gädda borde med sin längd väga upp emot 8 kilo med sin längd, men så är det inte och jag kan inte förklara varför dem inte är fetare. En del säger att dem har svårt för att jaga i det grunda och mörka vattnet och andra påstår att det kan bero på vattenkvaliteten mm. Det fångas dock gäddor med hyfsad kondition också och jag vet att, om en gädda är hungrig, så tar den för sig bland dem stora stimmen av Abborrar.
Vattenkvaliteten är det troligen inget större fel på, vi har fått upp Mört som har varit 3 - 4 cm långa och det skulle inte hända, om det var ett riktigt dåligt PH - värde. Sen kan det finnas en faktor, som kanske kan spela in lite i det stora pusslet, som ett vatten nu en gäng är och det är att syremängden i sjön inte är den bästa på vissa ställen, vilket man märker under fiske med livebaits, dessa dör ganska snabbt och det gäller både Mört och Abborre.
Men då borde utloppet vara en bra plats kan man tycka, här kommer det jo lite extra syre och där har vi provat, blev fisket bättre? Nej, det finns inte en fisk där, inte ens en liten klen tusenbroder till Abborre och det verkar väldigt lustigt, det också och det är som med allt annat fiske, man blir inte klok på detta! Oavsett vilket mörke gäddan lever i, så är den van vid detta och den jagar både genom synen och genom rörelser som den tar upp genom sidolinjen.



Här har ni linclipset, som jag förespråkade under gårdagens inlägg. Du ser dessa reflor, som vill hålla fast din lina, dessa clips ska lindas hårt mot spöet med en bit tejp och linan sitter hårdare och hårdare för varje steg, du trycker in linan mot tejpen. Jag anser att ett linclips är viktigt oavsett vilken form av mete du använder och jag ser en del som använder vanliga haspelrullar, har stora problem, var hur linan hela tiden släpper från spolen mm.
Ett linclips av denna typ håller din lina och det släpper, när gäddan eller Gösen är framme och tar ditt bete. Skulle din lina ligga trasslad runt din rulle eller annat, så kommer det att står din dyrt och gäddan går troligen en plågsam död till mötes. Den klarar inte att dra runt på din utrustning någon längre tid, så skaffa dig linclips om du behöver det.
Jag har fått en del frågor kring mina krokar, många av er tycker att dem är alldeles för små och för klena! Jag ska förklara detta och varför: Jag började meta gädda vid 8 års ålder och på den tiden tog man en trekrok från en Torskpilk, dessa var stora som hus och vad hände? Gäddan kände denna/dessa krokar och spottade ut betet direkt, eller så var det ett stort problem att kroka fisken, eller så blev gäddan skadad! Det förstod jag redan som 9 åring!
Grunden till att jag använder mindre krokar än dem flesta, är att gäddan inte känner dessa krokar, dem glider med betesfisken och man har lätt för att sätta krokarna under krokningen. Dem är lättare att klippa sönder OM det skulle behövas och med tanke på att jag använder kvalitetskrokar, så håller dem och jag tappar inte många fiskar. Dem få gånger det händer, så har gäddan inte haft krokarna inne i käften.
Sen är det jo en gång så, att våra rullar har en broms och den är till för att användas, det vet ni väl? Jag använder krokstorlekarna 6 - 10 i allt mitt gäddmete, oavsett om det är från isen, båt eller land och jag har inga problem med dessa storlekar. Jag använder lite olika krokar i mitt fiske och jag kollar alltid alla krokarna innan jag använder dem, är det fel, så kasseras dem direkt. Jag kollar alltid mina krokar efter varje fisk, för att se om dem är slöa eller annat och byter tacklet, om så skulle vara fallet. Jag hörde för ett tag sedan att Owners STN -36BC skulle vara rena skiten och att den inte håller, när det är kallt?!
Jag har använd denna krok sedan den kom på marknaden och jag har aldrig varit med om detta påstående, det stämmer inte med mina erfarenheter av denna krok, som är en av mina absoluta favoriter. Jag läser en del bloggar och ser att man använder 0,50 mm nylonlina till ismetet, lägger man sen till, hur folk vevar och pumpar upp sina fiskar på 10 kilo eller mer, så tror fan att krokarna ibland ger efter.
Man har tjock och stark lina, dem grövsta spön och man ger inte 1 mm lina, då är det upplagt för rättade krokar oavsett vilken size du använder. Prova att gå ner lite i krokstorlek, drilla dina fiskar på slirbromsen och ta det lugnt - Vågar du det? Det ger dig flera gäddor på mattan, även dem stora!




2 kommentarer:

  1. Jag kände att jesus kristus var med mig...men han kunde väl lyssnat på min bön, visst jag fick ju både gädda o abborre, men han kunde ju fixat till storleken lite!!

    SvaraRadera
  2. Jesus är döv, det upptäckte jag redan den 4 juni 1959, bara en dag gammal. That´s life!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.