fredag 7 januari 2011

Pelle Päronpung slog till igen!

Fisket var välplanerad inför denna dag och snart stod alla spöna på lite strategiska platser var gäddan kunde tänkas komma. Snart dök det upp två andra killar och det var 20 spön ute på isen och alla med deadbaits i form av Mört och Sill. Pärs och min plan var att prova med flavours under dagen, om det inte hände något på ett par timmars fiske.10 minuter över tio, när vi satt och funderade på att flytta ett par spön, så titta jag på Pärs spö som låg längst bort. Vippan drogs sakta ner och jag sade till Pär att det var dags. Efter en härligt fight under hålet, kom den upp och tur var nog det. Denna 7 kilos gädda hade en krok i halsen som satt lite illa och det hade en lång bit med spunnen lina liggande inne i käften.
Jag fick snabbt ut Pärs krokar och vi fick den till att svälja ner kroken och fimpade linan, så långt ner det bara gick. Den kommer att klara sig bra och den kommer att nappa igen, förhoppningsvis hos någon vettig person, som använder en wiretafs och inte braid. Efter ett par snabba fotos, fick den sin efterlängtade frihet igen och simmade vidare i livet.
Vi provade med flavour på 5 spön under dem sista timmarna, men det fanns ingen nappvillig gädda i närheten. Jag hade SBS Squiddy flavour flaskan framme, när dem två killarna skulle hem och dem passerade oss. - Är den värre än Monster Crab frågade den ena? Jag öppnade burken och både höll på att dö, denna doft är hemsk och jag lovar att gäddan hitta våra beten om den blir intresserad.
Dessa två killar fiskar ofta på detta vatten och vi pratade om lite av varje, plötsligt kom vi in på jakt och den ena berättade att hanhundar har svårt för att ta sig upp på isen, om dem går genom under exempelvis harjakt och en Tik kommer snabbt upp. Grunden till detta är hanhundens snopp som tar emot i iskanten! Detta ger mig en anledning till att varna alla av hankön att färdas på tunna isar: Gå aldrig på tunn is med fjong i byxorna och det gäller även dig Bengt! Du kommer att bryta av isdubbarna!

Vad håller jag på med? Jo, vi var på flavours! Dessa fungerar bra på deadbaits och 1 - 2 ml per betesfisk räcker hela dagen. Injeksera flavourn på lite olika ställen på betet och smörja gärna lite extra på betesfiskens sidor, då detta släpper snabbast och sprider budskapet. Här är Päronpungen i farten med sprutan, men i dag hjälpte det föga tyvärr. Jag hade i tankarna att själv ta en sill av Squiddyn och fly verkligheten, men som tur var stördes dessa tankar och är fortfarande vid mina fulla fem, tror jag?


Vi provade lite av varje, men det kändes lite meningslöst efter ett tag och jag tror inte att det fanns andra gäddor i området vi fiskade på, än den som pär tog vid 10 - tiden.
Men vi återkommer var så lugn, vi ger oss aldrig, för eller senare kommer rätt fisk och då kan det bli ganska så spännande, att stå med spöet i handen.



Att Abborren skulle vara trög i dag, det talade jag om för Pär i bilen och så blev det. Vi fick kanske tio stycken små pinnar och jag provade även med lite olika balanspirkar ifall en större var sugen. Mitt resultat blev en ända stor blankning och man kan lugnt säga att Pärs gädda räddade dagen.
Balanspirkarna på bilden är av okänd märke, kanske kan det vara några från ABU, men jag är inte säker. Vi ska nog prova dem med en lite tunnare wiretafs och sedan hålla lite extra i pimpelspöna nästa gång, även ett par spön ska ut med ett par stora fläskiga Makrillkebabbar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.