söndag 9 januari 2011

Mörka vatten.

Jag och ett par kompisar har börjat på ett nytt vatten med ganska grov gädda, men fisket är sig inte likt med tanke på tidigare fiske som bedrevs där och denna vinter, är det än mera besvärligt att få gäddan till att hugga över våra beten. Själva fisket bedrivs på bästa sätt, man har infört catch and release för alla och mattor används.
Så det handlar inte om att fisken missköts eller att matfiskare är framme, det finns ett vist fisketryck på vattnet och det har självklart lite med saken att göra, men något stämmer inte och jag har försökt att analysera vad det kan vara genom mitt eget, kompisarnas och dem lokala fiskarna. En del skyllar på snön, men vi hade gott om snö förra vintern och då var fisket bra med, många hugg och många gäddor landade.Vattnets färg är som en kopp kaffe, när du kommer genom isen och det spelar en större roll i min bok, visst gäddan är inte blind eller döv, men mera reklam runt tacklen, var på sin plats. Levande beten brukar vara det bästa man kan servera en hungrig gädda, men det har visat sig att det spelar ingen roll, om man har levande eller döda beten.
Huggen kommer på båda typer, men det är max två gäddor per dag och sen är det slut. Innan handlade det om 10 - 15 hugg per dag och det var på vanliga tackel, utan en massa tingeltangel!

Pär och jag har varit på plats 4 gånger och vi har landad 5 gäddor, av dessa 4 pass har Pär blankat en gång och jag två gånger. Pär har fått 2 stycken 7 kilos fiskar, en på dött och en på levande bete. Inga mindre gäddor har vi fått och vi håller en medelvikt på 6,4 kilo på våra fiskar.
Vi har provat med spinnerblades och livebaits och det har funkat, andra har provat med glowbeads och livebaits och det har funkat. Deadbaits på rena tacklet har funkat och blåsiga dagar har både döda och levande beten med små propellrar och colourbeads fungerad, men alltid är det två gäddor, som kommer upp och jag fattar inget.

Mina tre gäddor från vattnet har tagits på deadbaits, än har jag inte fått på livebaits, ej heller Sill som jag har provat. Det är gott om Abborrar i sjön och det måste självklart vara dem som gäddan livnär sig på, men levande Abborre har inte gett fisk än, bara Mört antingen levande eller döda. Lite förvånande eller är det för att Mörten sticker ut lite med sina färger?


Vi har provat alla möjliga sammansättningar av beads och propellrar, spinnerblades, smileblades, men det går inte att få fram något som gör det effektivare och jag började fundera lite över vad som skapar problemet i sjön. Jag tror inte riktigt på soligt väder, alla bilder jag har sett med fisk, är vädret mulet eller snöfall. Snömängden kan skapa ett tryck på isen som gäddan inte tycker om, men det fanns gott om snö förra vintern också?
Senast vi var där, var det mulet när Pärs gädda tog hans bete och sen kom solen fram och det var över för den dagen. Vi fiskade en solig dag i tron att det skulle vara bra - vi blankade 7 man med 32 spön ute! Abborarna står i stora stim lite fördelt i det området vi fiskar i och det är alltid det eller dem spöna som står längst bort som ger huggen, inte dem som står nära oss eller i mitten av området och jag kan inte förklara varför.
Märker gäddan oss uppe på isen eller störs dem av något på grund av det grunda djupet som är ca 1,5 meter? Ingen av våra gäddor har varit pilliga i nappet, vippan går ner, kommer upp och linan rinner ut från spolen i bra fart, bara till att kroka och drilla. Varför blir det bara max två gäddor per pass och hela tiden är det nya fiskar som kommer upp?



Abborren i sjön är definitivt gäddans huvudföda nummer ett, med tanke på den enorma mängden det finns av dem. Vad jag ska prova i framtiden är att pimpla upp ett gäng Abborrar i storleken 100 - 200 gram och sedan montera dels en liten färgglad plastremsa över detta bete på 2 spön och på dem andra två spöna, ska jag prova med silvrigt ugnsfolie efter ett tips från ett par danska kompisar som har haft enorma succér med detta i mörka vatten.
Det låter lite som en julgran, men tittar man på en del gäddbeten, så förstår man att jo mera krimskrams man har desto bättre fungerar det ibland, så jag måste prova. Man har till exempel fångat flera över 10 kilo i mindre vatten, var man innan, bara fick gäddor upp till 4 kilo som störst, så det är definitivt värd att prova.
Makrill, Kebab- riggar, mäskning ska också provas, vi ger oss inte förän det kommer upp en riktig gris från detta vatten, dem finns där och det är nog bara en tidsfråga innan den kommer. Jag återkommer med mina tester senare, alltefter som dem testas och resultaten kommer.




2 kommentarer:

  1. Efter vad jag kan se på dina bilder så är det i mitt hemma vatten du har börjat fiska.
    Maila mig så kan jag dela med mig av mina erfarenheter.
    Mvh / Johan "Jojje" Svensson
    047820577@telia.com

    SvaraRadera
  2. Hej Johan! Som du vet är vi redan igång med pratet du och jag . Jag såg inte denna kommentar förän nu den 13 jan. Bad koll heter det ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.