onsdag 19 januari 2011

Varna andra för dina stora hål!

Det blev tyvärr bara en liten gäddsnitta för Pär igår och min orolighet var obefogad, inte för att jag inte unnar honom en stor fisk, men man vill jo gärna sitta på första parkett, den dagen den kommer.
Jag sa till Pär, som Jens Hermansson en gång sa till mig: Vi närmer oss för varje pass vi lägger! Och man skulle även kunde ha använd den gamla kliché: Hemma ger det inget och i båda fallen, är det så sant, som det är sagt!
Vi nöter på hela vintern, så länge det går och går det inte, så återkommer vi nästa vinter, upp ska dem! Jag tänkte komma med lite gamla tramsiga tips i dag och jag hoppas att du som läsare kan ha nytta av något.
Jag vill även passa på att tacka er alla för den inspirationskälla ni är, över 70 000 besökare på så kort tid - Your´re simply the best!Man ser ofta ganska många som färdas med färdigtacklade ismetespön i pulkan eller bärandes i handen och jag flinar lite varje gång dem kommer fram till fiskeplatsen. Man ligger på knä och trasslar ut sina spön, som har blivit en stor härva av intrasslade spön, tackel och krokar till höger och vänster och detta tar en massa onödig tid.
Ha dina tackel på en Rig - bin och ha en pärla på linan ovanför ditt beteslås och problemet är löst en gång för alla. Pärlan gör att beteslåset inte kan dras genom spöets öglor och självklart ska du ha en pärla, som har större diameter än toppöglans innerdiameter. Väl framme är det bara att haka på tacklet och betet.
Tyvärr fick jag nalla lite bilder på denna wire från Greys, jag har dock använd den flittigt och den har blivit en av mina favoriter för diverse rovfiskar. Greys Prowla finns i 7 strand, som är som en vanlig Drennan eller Foxwire och den finns en en 49 strand, som är sanslös mjuk, följsam och nästintill omöjlig att kinka.
Jag har använd 30 lb varianten mest och den kommer på 25 meters spolar med 7 strand och 10 meters spolar med 49 strand. Priset är ungefär en hundralapp per spole i England och det är dem verkligen värda, med tanke på att du kan landa flera gäddor med den 49 trådiga wiren, än något annat jag har använd. Dessa wirer ska crimpas eller tvinnas för bästa hållfasthet!

Det blev en hel del byten av linor igår och jag hittade även mina extraspolar till mina små baitrunners och ett par extraspolar är inte fel att ha med sig, om något skulle gå galet under fisket. Allt står nu klart för kommande fiske och man väntar bara på att armen ska bli bättre, jag var en sväng på Apoteket igår och såg hur mycket mildvädret har tagit på snön, det är mycket det och nu är det frågan om vilket väg vintern ska ta.
Ska det kommer tillbaka lite mer vinter? Ska det bara hålla sig så här? Är våren på väg redan eller kommer det ett bakslag av Guds nåde? Jag tror nog mest på det sista och det ger oss en chans för att landa en eller ett par grisar från isen innan våren kommer.


När jag hörde hur mycket vatten och slask det är på isarna just nu, så är det nog dags att fixa fram dem vinterfodrade gummistövlarna, om du inte redan har gjord det. Det kommer inte att fungera med kängor längre, när läget är som det är. Isarna är hala som snor nu och jag beställde mig ett par isgaloschar från Skandinaviens Sportfiskecenter i Ljungby.
Dessa är en hel sula som ser ut som en sko och du trär dem ut över dina stövlar och dem sitter fast, vilket är ett måste. Det finns gott om broddar på sulan och risken för att halka kull är minimerad, jag hade dessa galoschar under min tid som tävlingspimplare och dem är guld värd på hala isar.
Om du går i tankarna att skaffa dig dessa, så ska du köpa dem i en storlek större än dina stövlar, priset är 299 kronor och du spara in det snabbt genom att inte bryta armar, ben eller få en hjärnskakning. - Du blir även den, som är snabbast framme vid hålet var gäddan nappade, om inte polaren har skridskor på sig! Jag kommer med en bild på dessa isgaloschar senare.



Man ser även folk som kommer ut på isen väldigt tidigt och det är bra, dem får sina platser, men sen kommer nästa problem, man har ingen pannlampa med sig och då tar det tid vill jag lova! Ett par pannlampor kostar inte mycket och en kan du ha i jackan och en kan du ha liggande i pulkan, så är du garderad och borde inte glömma dem.
Jag ser att många är dåliga på att markera sina stora hål och det är farligt för andra som färdas på isen. Ett stort hål fryser under natten och sen kommer det lite lätt snöfall och fällan är gillrad för ett perfekt benbrott eller annat roligt, så jag önskar att man varnar lite genom att stoppa ner en granruska i hålen, innan man lämnar dem och mer än så kan man inte göra. Gör det, nästa gång är det DU som trampar ner i ett hål och får din dag förstörd!




2 kommentarer:

  1. Japp det e farligt med alla dessa hål i isen, jag trampade ju ner i ett för någon vecka sen. Tur att morgonståndet inte hade lagt sig, det räddade min dag ;-)

    SvaraRadera
  2. Räddad av ett blåpannat bihang! Tur du inte åkte ner helt och fått den i pannan, det hade varit svårt att dels få syre och använda isdubbarna. Japp det e farligt med dessa stora hål ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.