fredag 28 januari 2011

Do - it - yourself! Smileblades, propeller och linclips!

Det mesta går att köpa och det mesta av detta fungerar bra, men ibland så finns det saker som du enkelt kan göra själv och det blir som du vill ha det och man brukar säga att, självgjord är välgjord. Den frasen stämmer faktisk rätt ofta! Jag tar upp Smileblades, propeller och linclips i dag. Varför?
Jo, ibland finns det inte den färgen eller storlek, som jag vill ha på mina Smileblades eller propeller och en del av marknadens linclips, klarar inte av att hålla ens en lina och långt ifrån en större betesfisk, som hela tiden drar linan ur clipset och ger dig falska napp på dina ismetespön. Vad du behöver för att göra dina Smileblades och propeller är en sax, tändare, ett vasst föremål för att värma små hål och lite olikfärgade plastlock. Här på bilden är det lock från pepparkaksburkar i rött och vit plast. Ett tips för dig, som ska ut till helgen är att låt bli kärringens Tupperware lock, om hon är större än dig, risken för att bli manglad är stor och fisket blir inte av på grund av hennes smärtsamma urladdning!
Ur locken klippar du nu till bitar i olika former och storlekar, som passar dig och sedan viker du dem som ska bli Smileblades på mitten och gör hål i mitten. Dem bitarna som ska bli propeller, vrider du och värmer hål i mitten och det är klart. Du sparar några kronor på detta, men du får allt som du vill ha det och i dem färger som du önskar.
Här är propellerna klara och du kan runda kanterna, om så önskas med saxen, men det behövs inte. Du använder dem som vanligt och har en liten pärla under dem, så dem kan snurra runt över din betesfisk.

Gör ett lite större hål i dina Smileblades, så dem kan jippa och snurra på wiretafsen, ha en liten pärla under dem, så dem lätt kan röra sig. Dessa fungerar väldigt bra i rött och vit i dem flesta vatten, men som sagt, plastlock finns i alla möjliga färger och det är bara att välja vad du önskar.


Det finns gott om krims - krams till dina gäddtafser, men oftast är det bara mindre saker som kanske syns bra i klart vatten med bra siktdjup. I mörka vatten eller på stora djup, kan man behöva lite större saker som lockar fram rovfisken och med lite plastlock, har du stora möjligheter att få fram den rätta storleken och färgen. Du sparar lite pengar, som du kan lägga på krokar eller annat och det blir som du vill ha det och det är gratis.



Har du tröttnad på dåliga linclips? Du är inte ensam om detta, men det ska vi råda bot på här och nu! Det finns kraftiga buntband på marknaden, som har ett gäng små reflor på ena sidan, (tyvärr hade jag inte en bild på detta just nu, men det kommer i morgon)
Skaffa dig sådana buntband och klipp dem, så att du har reflorna och tejpens bredd kvar. Nu är det bara att tejpa fast dem i närheten av din multirulle eller rakt över spolen på din haspelrulle.
Den yttersta reflan håller nu din lina och för varje steg du drar in din lina, kommer linan att sitta hårdare och hårdare, längst in håller den bongstyrig 3 hektos Abborre, som hela tiden vill ner till bottnen. Vid hugg från gäddan, dras linan ut och linan går fritt från rullen. Jag slängar med en bild i morgon, så ser du hur det ska se ut och hur du ska göra detta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.