tisdag 14 december 2010

Sköt om dina Livebaits!

Som dem flesta ismetare vet, så är levande betesfisk en hårdvaluta i still med amerikanska dollaren! Ja, du skrattar, men så är det och priset per betesfisk är nästan den samma, eller kommer att bli det allt eftersom tillgången tryter. 5 - 8 spänn är ingen ovanlighet att man får betala per fisk!
Jag har redan fått flera mejl om skötsel och att det fryser i era uthus, utedass och vart ni har era tunnor med er hårdvaluta. Ni måste sköta om era beten, annars är dem snart vara döda och det var nog inte tanken, när dem köptes för dyra pengar. Här kommer lite råd och tips. Välj alltid dina beten själv om du kan, se till att få rätt storlek och fisk med bra kvalité. Om dem levereras till dig, kolla kvaliteten på fisken innan du betalar, det är inga fel på pengarna, du ska betala och då ska det inte vara fel på varorna eller hur?
Se upp med skadade, magra och tunna betesfiskar, det är dem son stryker med först, se även över att det inte finns fiskar med svampangrepp och andra defekter.
Håll dem i tunnor och ha aldrig för många betesfiskar ihop, då dem stressar varann. Daglig tillsyn och friskt vatten, är ett måste och dem ska stå placerade så det finns lite dagsljus. Har du fiskarna i total mörke, kommer dem att chockas, när ljuset kommer in och en del kan dö av detta.
Är det riktigt kallt bör du isolera dina tunnor med frigolit, gullfiber, skumgummi eller en bit heltäckningsmatta, så det inte fryser i tunnarna. Mata aldrig dina beten och plocka upp eventuella döda fiskar direkt, och frys in dem för senare bruk.

Livebaits är oftast det bästa betet från isen, det skaper mycket reklam och det lockar fram gäddan. Det finns dock dem dagarna var deadbaits, kan vara utslagsgivande och det har hänt mig flera gånger, att död betesfisk har gett bättre än levande. Här är det en större snipa som tog en död Mört, en 4 kilos som räddade dagen.


Frys in dem betesfiskar som dör eller är på gång att lägga av. Gör det i en mindre påse och lägg dem snyggt och prydligt, det blir lättare att tina dem och dem håller formen bättre.
Använd dem från isen, genom att lägga dem på bottnen eller en bit över denna, eller varför inte spara lite av dem till vårens lekvik?Ha med dig en påse döda beten, man vet aldrig vilket humör gäddan är på och vissa dagar är det bara döda beten som gäller. Ge dem 1 ml doft, så ska du få se att det blir lite mer fart på gäddan under de tröga dagarna, som tyvärr infinner sig på isarna.
Byt vatten ofta när du är ute med dina betesfiskar, ha aldrig för många beten i samma hink och se till att du har en syrepump med dig och ett par extra batterier, ifall att det behövs.
Dem deadbaits du eller ni får över, kan ni skära upp i mindre bitar och mäska med i området ni fiskar i, och jag lovar att ni får ett bättre fiske dagen efter, eller till nästa helg. Mäska ett par gånger i veckan och ni blir inte besvikna, gäddan är tacksam för alla free meals!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar