måndag 27 december 2010

Hantera din gädda rätt i kylan.

Det är kallt och kylan verkar stanna ett bra tag över Småland, åtminstone dem närmsta 2 veckorna, enligt experterna. Det ger mig en god anledning till att ge lite tips, kring hanteringen av din ismetade gädda, som måste hanteras snabbt i kylan som råder.
Jag var själv ute igår med en god vän och det var 10 minusgrader och en bitande vind, fisket var inte det bästa, men dagens två gäddor, fick hanteras väldigt snabbt i den isande vinden, från landning till återutsättning gick på 3 minuter och ingen av dem fick några köldskader.Planera alltid ditt fiske och främst hanteringen, när det är kallt. Ögonen, skinnet och fenorna fryser snabbt och det klarar inte fisken på sikt. Håll fisken blöt hela tiden och använd en matta som du kan stänga in fisken i, under tiden, du fixar fram kameran mm.
Är ni två, kan man hjälpas åt och då går det betydligt fortare, vilket gynnar fisken, som ska ha sin frihet så fort som möjligt.
Det finns en fara med att sprida ut sina spön för mycket, man ser ibland, en del som har så långt till en del spön, att gäddan hinner svälja allt innan man är framme vid hålet och det är definitivt inte bra. Lite tänkvärt eller hur?
Du hamnar direkt i en massa problem, som tar tid och gäddan tar skada, än värre är det, om det är riktigt kallt. Ha spöna under uppsyn hela tiden och sprid dem inte för mycket!

Med denna tackling av dina betesfiskar, kan du kroka direkt när du kommer fram till hålet. Skulle du missa gäddan krokningen, var gäddan högst troligen en mindre snipa, en större gädda har oftast, båda krokarna i munnen och den sitter där i krokningen.


Ha alltid alla dina grejor för hanteringen av gäddan klara, innan du lägger ut dina spön, det ger dig ett lugn, att veta att det bara är, att ta med dig mattan till spöet och att du kan landa gäddan direkt på mattan och ta hand om fisken.
Det tar tid att lägga ut sina spön och många gånger händer det, att det hugger direkt eller när man håller på att lägga ut dina andra spön och därför ska du ha allt klart innan. Fiskar du själv, kan du ha med dig en karpsäck och lägga ner fisken i hållet, tills du ha kameran klar för fotografering mm.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.