söndag 12 december 2010

Jag vänter på bättre is.

Jag håller mig hemma i dag, jag vågar helt enkelt inte gå ut på isen ensam, med tanke på istjockleken igår. Så det blir till att invänta kylan, som enligt väderexperterna ska börja komma redan i dag och hålla i sig ett bra tag. Det känns jo bra, att det går åt något håll, för som det är nu, är ingen höjdare.
Jag märkte att när man satt på skryllan och Bengt gick lite nära, så gungade isen och med tanke på att det inte finns någon kärnis, så kan det nog spricka när som. Men med kylan under nästa vecka, så kommer det att bli betydligt säkrare att färdas och då ska det fiskas igen.Det är ingen panik, vinteren är och blir lång, men man vill jo gärna ut, när man är ledig. Isfisket är ett roligt tidsfördriv i väntan på bättre tider och en art som roar mig mycket är Regnbågen som ger en rolig fight på lätta grejor.
Större Abborre och ismetet efter gädda har också sin charm, men inte lika mycket som Regnbågen. Jag vill ha fight från dem arterna jag fiskar efter, och gärna uppblandad med en viss svårhetsgrad.
Jag har fått en del frågor om hur ofta man ska flytta sina spön på isen. Svaret är ganska enkelt, har du lusten och orken, så flytta ett spö en gång i halvtimmen. Det är jobbigt, men du söker av ett större område och bör träffa på gäddan.
Det blir en form av Leapfrogging, fast det är betydligt jobbigare på isen, är ni två, går det snabbare och ni kan hjälpas åt. Jag brukar ställa ut spöna, så man fiskar från land och ut mot djupare vatten, en av er kan fortsätta utåt och den andra kan börja att flytta spöna längs med kanten eller annat som faller i er smak. Sök efter fisken under dagen om det inte händer något, sitt inte och lata er, det straffar sig.

En bild från förra vintern och så mycket snö kan jag gott vara utan, dels är det jobbigt att traska runt i och dels så tror jag att det påverkar fisket, genom det höga trycket och ett nära totalmörke. Det är en sak om man har nära till en het plats, men ska man börja och leta, då är det många som lägger ner fisket.
I går kom det regn och snöblandad regn, det var mildväder och framåt kvällen, började det att blåsa. Snön på isarna sjunkar ihop lite och det gör det lättare för kylan att tränga genom den isolerande snön, vilket bör ge bättre is till nästa helg. Jag hoppas det, så man kan börja ismeta lite efter gäddorna och röra sig fritt, utan att behöva fundera för mycket över isen.


Jag beskrev Trakker Tundra Suit för er och här har ni hela munderingen. Byxorna går upp en bra bit över midjan och det gör att ingen kall vind eller kyla kommer i närheten av din rygg och resten täcker jackan med sin fleecejacka, som är av vindstoppartyp. Kanonbra kläder till ett väldigt bra pris och Bengt var mäkta imponerad över kvaliteten, jag skulle inte bli förvånad om han dyker upp i dessa kläder inom kort.
Ni är många som har ställd frågor till mig på karpbloggen, om vilka kläder man ska ha för att kunna sitta ute hela dagen bakom spöna. Här har du dem, det blir inte bättre för det priset och jag tycker att du ska ge dig en julklapp och beställa dig ett Trakker Tundra Suit, missa inte detta supererbjudande! Jacka, fleecejacka och byxor för 1199 kronor och allt du gör är att ringa 0372 - 140 01 och pratar med Rikard och dina kalla dagar är räknade.



En annan fråga som dyker upp i min mejl, är vilka stövlar som är varmast? Jag tycker helt klart att Skee - Tex stövlarna är dem varmaste stövlarna på marknaden. Tyvärr är dem inte så roliga att gå långt i och ska du röra dig mycket, rekommenderar jag Power Boots. Ska du däremot sitta stilla i en stol eller i en båt, då är Skee - Tex Boots, det absolut varmaste du kan ha på fötterna. Jag har använd Skee - Tex under många år och jag har aldrig haft mer än en strumpa på foten, och ibland har jag inget annat än stövlarna på mig.
Power Boots säljs överallt i Sverige, Skee - Tex får du beställa från England och jag rekommenderar att du köper på dig, ett par extra innerboots, så kan du byta om du skulle bli blöt eller annat. Både dessa stövlar ligger på en tusenlapp och det är dem definitivt värda, det finns inget värre än att frysa om fötterna och det kyler snabbt ner resten av kroppen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.