tisdag 28 december 2010

Lite nya förskaffenheter till ismetet.

Efter att ha varit ute på isen efter gädda, insåg jag att det var dags för lite kompletteringar, bland grejorna till ismete efter gädda mm. Min gamla 150 mm borr går fortfarande bra, men en större har länge varit på önskelistan. Jag brukar inte använda dessa vippor eller angelspröt som, dem flesta använder, men jag ser vissa fördelar med dem.
Lite bly var det också dags för och jag ska samtidigt besvara en fråga, som jag har fått från många. Sen var det kanske dags för lite krok att ha i reserv, det är jo alltid bra att ha och där fick jag en möjlighet att testa två som, är nya för mig. Så allt detta tittar vi på i dagens inlägg.Jag valde en Mora 200 mm borr och nu kanske jag kan få upp huvudet på den damen jag jagar! Jag har ingen aning om ett 200 mm hål räcker till för gäddmete från isen, jag vill vara på den säkra sidan och med två stycken hål av denna diameter bredvid varann och sedan huggar av kanterna, så ska det räcka till det mesta och det blir lite mindre påfrestande att få ut spöna, jag tror det i alla fall! Om inte annat, så kommer Regnbågarna och eventuella stora Abborrar upp utan större problem.
6 stycken vippor som ska monteras på något sätt, så att dem visar nappet och samtidigt ska mina larm tjuta! Varför? Jo, jag pimplar ofta under tiden jag ismetar och har inte ögonen klistrade på spöna hela tiden och jag vill ha en tidig indikation på att en gädda har tagit mitt bete. En fördel med dem är dock, att man på långt håll ser om betesfisken levar och rör sig.

Nu till mina kulbly. Jag använder 4 gram för väldigt små betesfiskar och när jag ska ha ner en Sill eller något annat dött på bottnen. 8 gram har jag för små livebaits och för Abborren. 12 gram är mina standardbly, för det mesta av isfisket och 18 gram är för större djup. Jag fiskar alltid med dem glidande på linan och har en pärla, närmast eller över knuten till mina Berkeley Cross - locks.


Första kroken jag ska testa i vinter är Partridge Needle Eye Tube Fly Treble i size 4. Denna mattsvarta krok är egentligen gjord för stora laxar, som tas på fluga i strömmande vatten, så den bör hålla tycker man. Kroken är liten i sina storlekar och har en superb skärpa och det lite längre skaftet, gör det enkelt att knuta fast dem med en Knotless knot. Jag återkommer med mera efter lite test av kroken.



Den andra kroken, som jag ska prova är Guidelines Salmon Tube hook i size 6. Kroken har ett fruktansvärd bett och skärpa, finishen är lite svartblank, men det tror jag inte stör gäddan något nämnvärt. Needle eye och kort skaft. Dyr, kostar 109 kronor för ett 10 - pack! Jag tror på denna krok, den har en enorm styrka och det kändes i fingrana, när jag knöt mina nya riggar! Det är inget för barn och dem som är fummelfingrade!
Så nu vet Bengt, hur det ligger till när vi träffas nästa gång på isen, då ska det fiskas gädda och han ska få se och känna på lite Dansk brutalitet och när jag ändå är i farten, kommer Pelle Pastej att ta sig till huvudet! Ni är varnade era grabbhalvor! ;-)




2 kommentarer:

  1. Sitter själv och knyter lite tafsar, S-owner treble st-41bc size 6 fick det bli med lite lullull på. kanske inte lika fina knots som dina, men men...du får se upp nästa gång, då ger jag inte bort någon ;-)

    SvaraRadera
  2. Ska bli spännande och se dina nya påhitt! Vi får hoppas på lite mer aktivitet då, fast jag var nöjd ändå med det lite klena resultatet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.