fredag 19 november 2010

Nytt Regnbågsvatten?

Jag ska börja att ta lite av era frågor som hopar sig i mejlboxen, dem börjar bli väldigt många och det är kul att dem flesta av frågorna kommer från den yngre generationen som har fått upp ögonen för gäddmetet.
Många frågor återkommer och jag får be er om att söka bland inläggen, annars bli det lite kaka på kaka till slut med 8 inlägg kring samma sak och det har jag verken tid eller lust med.Jag fik härom dagen höra att man ska sätta ut 400 kilo Regnbåge i Sågdammen och den tillhörande Vapnebäcksån i Orrefors. Det gör mig inget, det blir ett nytt kosttillskott för gäddorna i vattensystemet, men frågan är vad jag får betala för att meta gädda här?
Jag kanske inte får meta längre efter att man har satt ut den "ädla fisken" ? Detta innebär även att den gamla fina stammen av Sutare som finns i dammen är i farozonen och jag återkommer i frågan kring detta. Regnbågarna ska sättas ut innan isen kommer och dem kanske redan är utsatta vid detta läge?
Jonas Hansson och flera andra ungdomar undrar vilket nappalarm jag rekommendera för gäddmetet. Det ska vara pålitligt, billigt och vattentät! Jo, jag vet vad ett larm ska klara av och ett som klarar alla dessa kriterier är definitivt Fox Micron M som har en röd diodlampa och volumknapp samt uttag för sounderbox.
Jag har använd dessa i snart 10 år och dem fungerar i alla väder och jag har inga negativa saker att säga om dem. Priset ligger på 400 kronor och du kanske kan få ett bättre pris vid köp av ett 3 - pack.
Köp även ett clip - on cover till dem, det går på en hundralapp och det är en billig försäkran för att dem ska klara alla strapatser till och från fiskeplatsen mm.

Jag fick en lite rolig fråga från en kille vars namn ska vara osagt här. Han undrade hur jag skyddar säck, weighsling och håv under snöoväder! Ganska enkelt genom att ha alla sakerna i min stora matta och sedan viker jag bara över ena halvan och grejorna är hyfsad skyddade mot snön.
Jag vet att fiske i snöfall inte är det trevligaste man kan utsätta sig för, men jag har haft många ganska dagar med bra fiske under dessa förhållanden, så pass många att jag inte sitter hemma bara för att det snöar lite.
Vädret är mörkt och jag tror att gäddan använder mörkret för att kommer närmre stimmen med småfisk, åtminstone är det min teori till det fiske man ibland kan uppleva. Det kan även var något med lufttrycket som får gäddan till att äta, något man kanske skulle studera lite närmre i framtiden?


The same guy undrade även hur man skyddar sina rullar vid snöfall och frost. Jag brukar lägga en liten handduk över rullen så att linan går fri och att jag kan se min indikator. Larmen och alla spöringar, ger jag lite flytande Glycerol som finns på Apoteket och denna förhindrar att den lilla spolen, var din lina går fryser fast.
Jag rekommendera dig att hela tiden hålla koll på din lina, så den inte fryser fast. Händer det släpper gäddan betet och det är jo inte riktigt meningen med varför du åkte ut och fiskade, så se upp med detta.



Flera ungdomar vill veta hur man gör en glidande stoppknut för sina flötmeten. Jag tror och hoppas att denn bild viser hur ni ska göra den. Använd en bit braid (spunnen lina) om ni ska ha stoppknuten på en nylonlina eller köp dem så kallade floatstops som är gjorda i ett segt silicongummi.
Dem sistnämnda är gjorda för både nylon och främst spunnen lina och det kostar inte en förmögenhet och dem sitter bra på linorna och är enkla att flytta. Dessa stopps finns i olika storlekar och olika färger, använd alltid 2 stycken ovanför flötet, så har du en kvar om en går sönder och du slipper att görta om hela tacklet.
Din knutna stoppknut ska fuktas rejält innan du stramar den, så inte din lina skadas av friktionen när du flyttar på knuten. Trimma knuten, så den har 1 cm tamp på varje sida om knuten, detta gör det enklare att veva in knuten genom spöringerna och samma sak gäller när du ska kasta ut. Jag återkommer med flera frågor dem närmsta dagarna.
Skinnet Axelsson ska på gäddfiske i dag och vi får se vad grabbarna kan ställa till med, kanske dyker det upp lite bilder här senare i helgen?




1 kommentar:

  1. Ingen regnbåge är isatt i Orrefors än, kommer väll till våren. Sutarfiske blir nog inga problem om man kontaktar styrelsen först(men inte med maggot o mask). Gäddfiske e nog heller inga problem eftersom dom vill bli av med dom(man behöver ju inte tala om att man släpper tillbaka dom ;-) ).
    mvh Pär.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.