lördag 20 november 2010

Nets, banksticks, pods and back - rests.

Jag tar lite flera av era frågor denna gång och rätt många av dem handlar om håven, som är en viktigt del av din utrustning och det ska även röra sig om banksticks och rodpods som har en plats i gäddfisket, samt back - rest som håller dina spön på plats under fiskets gång.Det finns en del saker som du bör ta i beaktning, när du ska investera i en håv för ditt fiske. En håv på 42 tum är en bra storlek som klarar väldigt stora fiskar, håven bör vara så lätt som möjligt och den skall vara stabil. Ut över detta bör den ha ett starkt spridarblock och du kan välja mellan en håv som skruvar ihop till armarna sitter fast, eller en som är av Bowframe typen var du dra isär armarna.
Skaftet bör vara runt 6 fot långt och fiskar du ofta från båt bör du investera i ett skaft som är delbart på mitten, detta underlättar landningen av fisk från båten.
En netsafe monterad på skaftet och över spridarblocket, ser till att din håv flyter och du bör även se till, att du får en så kallad stinkbag med på köpet, den tar all väta och doft tills du kommer hem och kan torka håven.
På bilden är det en 52 tums Bowframe från Awnhaven med delbart skaft, Fox Netfloat och jag har lite vita nylonhylsor på linan mellan armarna och en betalights i den mittersta hylsan.

En av dem bästa back - rest för gäddmetet och annat fiske för den delen, är John Roberts Butt Grips, dessa tar både nakna klingor och även hantag av duplon och kork. Spöna sitter fast, men släpper lätt när du lyfter upp spöet.


En Rod pod har en plats i gäddmetarens utrustning, det finns platser var det inte går att få ner något i marken och här kommer dem till användning. Köp nu inte en värstingpod för 3000 - 4000 kronor för ditt gäddfiske, det räcker gott och väl med en billigare runt 1000 - lappen.
Din pod ska dock vara inställbar i höjd och längd och vara något så när stabil. Det finns en del billiga alternativ på marknaden och det är dem jag rekommenderar om du bara fiskar gädda.


Banksticks är att rekommendera till ditt gäddmete, genom att vi gärna vill sprida ut våra spön lite på olika platser. Dessa finns i carbon, Aluminium och i rostfritt stål. Carbon ser bra ut, är dyrt och väger inget, men stabiliteten och utseendet ändrar sig ganska snabbt. Aluminium är billigast, hyfsad stabilt, men vill gärna böja sig och väger lite. Rostfritt väger betydligt mer, super stabilt och håller en livstid, men priset är betydligt dyrare.
Har du råd med rostfria banksticks, så ska du köpa dessa och dina problem är lösta, men se upp med en del China products, som ser ut som rostfritt kromad stål, det är oftast tal om kromad mässing och det finns ingen bra stabilitet eller livslängd på dessa "nice looking Stainless" kopior.



Även med värstingsticksen i rostfritt, kan det vara ett problem att få ner sina banksticks i marken, det kan vara frost eller stenigt, där du vill ha spöet stående. Vad du bör skaffa dig är en T - bar som du ser på bilden, jag har svetsad ihop lite rostfria rörbitar och gjord en massiv spets på den.
Den kommer ner genom att du kan borra ner den eller om det är riktigt hårda underlag, så slår du ner den med en gummiklubba. Se till att du gör den i samma rördimension som diametern på dina sticks, så löser det sig nog, annars får du rota fram din Rod pod.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.