tisdag 6 april 2010

Lite tips denna gång.

Dagens inlägg blir lite tips till er, vi titta på larm, flavours/olja mängden du behöver, hur viktigt det är att ha både livebaits och deadbaits med sig. Jag ser varje kväll gäddor som gör ina försök till lek, men det är nog fortfande lite för kyligt i vattnet. Mina fingrar läker efter gårdagens bett och det är ingen fara, det ser oftast värre ut än det är.
Påsken gick snabbt och i dag ska man till kneget igen, skönt att det bara är 3 kvällar man jobbba och snart är det helg igen. Lördagen är inbokat för en runda till Läckebyån med Skinnet och jag hoppas att våra flöten dyker med jämna mellanrum och att någon större Pike ska få syna mattan.Mina fingrar läker och snart ska man till kneget igen, dessa dagar gick väldigt fort. Jag jobbar bara 3 kvällar och sen är man tillbaka i fisket igen, ett pass i Läckebyån är planerad till lördagen och jag hoppas att våra flöten ska försvinna med jämna mellanrum och att vi kan få en större gädda på mattan.Jag har märkt att gäddorna gör lite tappra försök till lek framåt eftermiddagen, men det avtar fort och det börjar som vanligt med att man fångar dem mindre hanfiskarna.Här en bild från mitt fiske i går, den illustrerar på ett bra sätt att man ska ha med sig både deadbaits och livebaits. Jag fiskade med deadbaits och fisket var väldigt trögt och killen här kom ner med ett gäng livebaits och det tog 2 minuter efter att jag hade visat honom en bra plats, var jag själv hade provat flera gånger under dagen. Visst det är ingen stor gädda, men vi bestämmer inte storleken, det kunde likaväl ha varit en fin 7 kilos fisk.
För er som fiskar från båt i större vatten, så är det högtidsstunder för Bottombouncer - riggen. En lagom stor Mört och sen kör man sakta runt tills man hittar gäddan, använd ett ekolod om ni har ett, det lite av ett måste vid fiske med denna metod. Kännedom över vattnet bör man har eller åtminstone en bra karta över djupbrantar, grynnor mm.

Fox EOS lades ner för ca 2 år sen och man kan numera fynda på nätet typ på Ebay mm. Kanonfina larm som har drop - back funktion som kan vara väldigt viktigt vid bottenmete efter gädda. EOS - larmen finns i flera modeller med och utan reciever, väldigt bra och pålitliga larm som man kan få för bra priser.
Dränk inte dina deadbaits i oljor eller flavours, gäddan har ett väldigt bra luktsinne och det räcker med 1 ml olja/flavour per bete. Denna mängd räcker hela dagen, något du bör veta om du fiskar hårt på en ståndplats eller liknande.
Med krokarna placerade som visad på bilden, kan du kroka direkt gäddan tar ditt bete. Skulle du missa, så var det troligen en mindre gädda, men en större kommer att fastna med denna placering av dina krok.

Kolla alltid dina krokar efter en fångad gädda, gäddans munn är hård och full av tänder som kan förstöra dina krokspetsar. Kolla även krokarna direkt från paketet innan du gör dina tackel, slöa ovassa krokar kommer att kosta dig fisk, tänk på det och kolla dina krokar både före och efter fisket. Är dem dåliga, så bytt ut dem!
2 kommentarer:

  1. Måste bara fråga, angående dina flavours och hur du skulle rigga din mört på tackel. Hänger inte mörten med sjärten uppåt på den riggningen?

    Blir förövrigt Läckebyån imorgon för vår del, då får vi hoppas större fisk får syna vår matta. :)

    Kika in på www.pikelures.blogspot.com om du vill se hur det gick sen.

    SvaraRadera
  2. Detta bete är en död Mört för bottenmete, därav flavours och detta montage av krokarna. Du kan ha detta montage när du flötmetar också, gäddan bryr sig inte om dem hänger upp och ner eller på tvären. Jag sätter krokarna på detta sätt vid allt bottenmete, gäddan sväljer alltid betet med huvudet först.

    SvaraRadera