söndag 4 april 2010

Jiggtrolling, Fat Jerks och Liljans klenod!

Det är fortfarande kalla nätter och det kan göra att gäddan är lite trög åtminstone tidigt på morgonen, dem bör dock ta dina beten lite bättre fram på förmiddagen var solen har legat på ett tag. Men se upp med enstaka bleep, släppte beten och flöten som bara går ner och sen kommer upp igen. Är gäddan trög, måste du göra något för att få den, inte bara sitta och vänta på bättre tider.Gäddan under detta flöte bogserade min Mört 20 meter utan att ha tagit betet riktigt i munnen och den släppte sedan innan håven. Så kan det vara ena stunden och plötsligt tar dem riktigt och varför detta händer vet jag inte, men det bara är så vissa dagar.
Jag har även märkt att vissa dagar föredrar gäddan lite feta, kompakta och höga beten framför dem långsmala.Ett lite lustigt fenomen som jag inte har någon bra förklaring til och det gälr även färgerna på dina beten.
Ett mörktfärgad bete kan ge fisk på morgonen och plötsligt funkar det inte och man får fisk på skrikiga färger. Har jag gjord dig förvirrad? Prova allt du kan och har med dig och hitta det som ger bäst resultat.

Första betet här på bilden är ett Pike 40 gram och det funkar bra. Stora skedrag är oftast väldig bra för gäddor i alla storlekar. Hur många gäddor har det inte fångats på ett blå/silver Abu Atom eller Mörtblänk genom tiderna, det rör sig om miljoner fiskar.
Dan Dellerfjord och jag gjorde en kopia på forman av ett Utödrag, fast detta drag var 25 cm långt och bredden var 8,5 cm. Det gjordes i 2 mm Aluminium och vi använde dem som trollingbeten efter båten. Upppolerade med Svinto och lite rött längst bak på skeden och gäddorna högg som besinningslösa. Kanske dags att göra lite egna trollingskedar?
Spinnare The Pig på bilden är nog ett bra bete, men det krävs ett kraftigt spö och bra handledar för att fiska med detta bete under en hel dag. Motståndet fram skeden är sanslöst och det gäller att ha bra lakanden på wiretafsen om inte din lina ska tvinna sig.


Vi flötestrollar med dead och livebaits, det ger fisk och oftast gädda. Men har du någonsin provat att flötestrolla med jiggar under ditt flöte? Inte det! Då är det på hög tid att du provar detta effektiva sätt att lura djupgående Abborrar och Gäddor i sjöarna, även Gösen tar dessa med gjädje.
Använd samma flöte som du har till dina livebaits, det ger tillräkligt med motstånd för att fisken ska kroka sig mot den vassa jiggkroken. Du kan även sitta med spöet i handen och kroka direkt flötet går ner.
Du behöver ingen jiggskalle, allt du behöver är ett wiretackel med en större enkelkrok som kommer ut på jiggens rygg, blyet har du jo på linan framför jiggen.Goda vännen Liljan var på ett loppis och hittade denna gamla Abu 300 rulle, priset var 50 spänn och det är ett fynd. Fullt funktionsduglig, fast lite rengöring, olja och fett och den går 40 år till. Jag har aldrig sett en så sliten rulle i hela mitt liv, solen har blekt dem bruna sidorna, kasttangenten är av kromad mässing och där fanns ingen krom kvar! Likaså var det vid linspridaren och på dem små stagen som håller ihop sidorna. Bakelitdelarna var fantastiska att se och hela rullens uppbyggnad, helt klart en rulle som kommer att få ett bra samlarvärde.
3 kommentarer:

  1. bättre fiske idag än i fredags =) kolla min blog /david

    SvaraRadera
  2. Du är SÅ duktig David, på lördag hänger Goliath på och då ska du få åka vattenskidor i Läcke river :)

    SvaraRadera