lördag 15 januari 2011

Ismete efter den stora Abborren.

Vi har grov Abborre i dem flesta av våra vatten, det gäller bara att hitta vart, dem står under vintern. Jag är ingen expert på detta fiske, men har har landad min beskärda del av stora Abborrar från isen och det har hänt på både ismete och främst på pimpelfiske. Dem flesta jag träffar på isarna har någon gång fått någon större Abborre på ismete efter gädda och även på Angelfiske, med sina grymma redskap och vad det handlar om är att Abborren råkade fastna på krokarna, inget annat!
Man hör ofta om hugg, var linan bara dras ut i snabb takt och sen släpper fisken betet, man vevar upp en betesfisk som har blivit fjällad från huvudet och fram till kroken i ryggfenan - Abborren har varit framme, tagit betet och känd att allt inte stod rätt till och spottad/skakat ut betet. Riktat fiske efter stor Abborre från isen handlar om finlir, när det gäller mete och det ska vi titta på lite här i dag.Jag hade lite mjukare spön förut till detta fiske, men dem har bytts ut mot Wigglers Medium, som har lite mer stake, om en större gädda skulle kliva på betet och det händer faktiskt, fast jag har lite motgånger just nu. Rullarna jag använder är mindre baitrunners, som kan ställas in så dem är nästintill friktionsfria, när Abborren tar mitt bete.
Linan är en stark mono i dimensionen 0,30 mm och du kan landa en väldig stor fisk på denna lintjocklek, om man tar det lugnt och tröttar ut fisken och här menar jag främst gädda. Abborren ska du inte drilla för länge, då risken för att du tappar dem ökar med tiden.
Huggen från Abborren är oftast blixtsnabba, nästan som en rusning, men dem kan även vara försiktiga, om du fiskar med deadbaits. Jag använder baitrunnerfunktionen vid fiske med livebaits och öppen bygel och ett lineclips vid fiske med deadbaits. Abborren måste kunna ta lina utan, att känna något större motstånd från rullen eller clipset.
Jag fiskar endast med tre spön och jag är nära dem hela tiden, Abborren släpper betet efter ett tag och det gäller att kunna ge mothugg, så fort det bara går. En del större Abborrar går lite hur som helst i sjön, men dem flesta står runt steniga uddan, vasskantar, djupbrantar och runt grynnor mm. Hittar du vart dem står, kan du placera spöna på rätt plats och hålla dig i närheten.

Abborren älskar lite färgade saker som mindre propeller och pärlor, tacklet på bilderna är identiska och jag använder detta på djup över 3 meter och på grundare vatten, har jag oftast bara ett större blyhagel typ ett SSG, för att hålla betet nere och en något så när bra linkontroll. Jag har en tunn 15 lb wire från Drennan, som går att knuta och jag använder enkelkrok för livebaits, var jag monterar kroken i betesfiskens munn.
Krokstorleken är oftast en storlek 6 eller 4 med ett brett gap, Abborren hugger alltid sitt byte rakt framifrån och betesfisken sugs in med huvudet först. Vid mete med deadbaits, använder jag en trekrok i storlek 6 eller 8 och den sätts i ryggen på betesfisken, så denna står vågrätt i vattnet. På riktigt grunda vatten fiskar jag mina livebaits efter typen frilina, det är bara wiretafsen och kroken som sitter i betet och det ger en del intressanta hugg.
Skrikande runs är vad det blir på larmen, ja, jag använder larm till detta fiske, men inga vippor! Jag vet att mina livebaits levar genom att kroken sitter i munngipan och när det är dags, så hörs larmet utan tvekan och man hör om det är en gädda eller en Abborre på hastigheten, så larm med rollers för linan, är att föredrar här. Bland krokarna jag använder, är det Savgears P1 trekrokar som är sylvassa och lagom starka och bland enkelkrokarna är det Nash Fang Gaper och Kordas Wide Gape X i nämnda storlekar, som numera är favoriterna.


Små Mört i storlek upp till 10 cm är det bästa betet, likaså Löja eller om du kan få tag på Nors eller Siklöja, alla är suveräna beten för den stora Abborren. Jag har testad deadbaits med oljor och flavours, men det har inte visat sig ha varit till någon fördel, snarare en nackdel genom att gäddsniporna kommer fram och dem slipper jag gärna, under jakten på en stor Abborre.
Innan jag glömmer det, så är fördelen med baitrunners och lineclips, att det finns dagar var Abborren är i stöten till en viss grad, dem hugger på allt, men spottar snabbt. Dem dagarna använder jag baitrunnerfunktionen på följande sätt: Jag har spöna stående fast, nerborrade i isen på två banksticks och dem flyttar sig inte! Du kan med denna metod nu strama åt baitrunnerfunktionen, så dem denna går trögt och sedan lägger du 1 - 2 meter lina fint och prydligt på isen och linclipset håller din lina.
Abborren kommer i full fart och tar din lilla fina Mört och innan Abborren hinner spotta/skaka ut betet, har den krokat sig mot spöet, ungefär som under boltrigfiske efter karp. Hugget blir först ett snabbt run och sen tar Abborren lite lina från rullen och sen stannar den till lite och oftast vet man inte riktigt vart under hålet man har fisken. Men det märker du ganska snabbt när du vevar in din lina, oftast har kroken hittat ett fäste inne i Abborrens munn och du får upp den.
Var med när du drillar en stor Abborre, dem hänger ganska enkelt med upp till hålet varefter dem gör flera störtdykningar ner mot bottnen - lite JO-JO kan man säga, jag drar dem direkt det bara går och man kan chocka dem lite, genom att vara snabb och hård mot fisken.



Jag kan inte påstå att det finns något väder som är bättre eller sämre, en stor Abborre är en väldig trög fisk, som oftast bara står stilla och bara rör sig, när det är dags att ta ett par Mörtar från närmsta stimm. Dem är väldigt lokala och har du bara hittat vart dem står, så kan du återkomma hit hela vintern och skörda dina framgånger.
Den må vara trög, men det finns nog ingen fisk, som man kan reta upp mer, än en stor Abborre och det första den gör är oftast bara ett utfall mot betet, om den inte är hungrig, nästa steg är att den farar fram och stöter på betet och nästa steg är hugget. Så är du på rätt plats kan du räkna med hugg under dagen.
jag pimplar under tiden jag metar och med en pirk som sticker ut i sidled som denna RAN 60 mm i silver/silver och en färggrann trekrok i storlek 6, så får jag en del fruktansvärda hugg från Abborrar, som jag har retad upp till sista steget, nämligen hugget.
Pimpelspöet är ett i glasfiber och det är obrytbart med fiske, rullen är en liten UL-rulle från Okuma med namnet Ultralite Pro 75 och min lina är en vit braid, som inte tar upp vatten och den kan därför inte frysa, den har en fruktansvärd styrka, hela 9 kilo med en dimension på 0,12 mm!




1 kommentar:

  1. Här har du ju skrivit precis vad jag behövde få veta och lära mig, Tack! Tanken är, om isen lägger sig här på Vättern att jag ska ismeta och pimpla för första gången på mina 53 år.. Tack Luis!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.