fredag 18 september 2009

Vintertips och lite gör - det - själv grejor.











Jag har tidigare varit inne på att Gäddan kan vara svår att få till att ta ett bete när det är nollgradigt i vattnet och det finns en del saker som du kan göra för att få den till att ta dina beten. Det första du ska ha med dig är din beslutsamhet, det andra är att du ska jobba hela dagen på detta och inte bara sitta under parasollet och tro att det löser sig, det gör det inte! Det tredje är att du har dem grejorna som behövs, när vädret överraskar dig. Du måste vara varm och ha någon form av skydd, när du fiskar, annars sitter du snart i bilen på väg hem igen.
Vi ska titta lite på hur det kan se ut och vad du kan göra, samt vad du bör ha med dig under ditt fiske under vintern.
Först och främst varma kläder och fotbeklädnad, varma drycker och mat, då kommer du långt. Du behöver en stol och ett parasoll, så du kan sitta skyddad. Placera dig så du kan se och höra alla spöna, det är viktigt. Ha med dig olika beten och betesstorlekar och fiska med olika metoder till en början. Fiska grunt och på djupare vatten, känner du till vattnet ska du fiska på brantar, ståndplatser och dem mindre hål som finns på den såkallade jämnbotten, det finns alltid ett ställe var det är lite djupare, kanske bara en fot och det kan räcka.
Var beredd på att byta metoder, gå ner i betesstorlek, använda flavours eller oljor, gå ner i krokstorlek o s v. Som jag tidigare har sagt, så ska man inte blanka under gäddfiske, men tyvärr händer det ibland.
På bild 1 ser du ett fiske i Linnéasjön på sjöns västra sida, det är grunt och sen kommer en skarp markerad kant som går ner till 6 meter och därefter ner till 9 meter. Jag började med 4 spön som fiskade på olika djup, med olika beten och det gav ett par mindre fiskar. Sen kom det in ett snöoväder och det blev stendött. Fram med parasollet och det var dags att börja jobba, jag provade allt som stod i min makt och det blev först fisk efter att jag hade börjat att Leapfrogga mina spön längs kanten. En 5 kilos landades och jag var nöjd, isen lade sig under dagen och natten, vilket satte ett abrupt stopp för min fiske i två månader. Det värsta scenario är när vi har is som lägger sig och sedan går upp, vissa år har vi haft upp till 5 sådana fenomen innan isen har lagt sig permanent och det gör fisket svårt.
Bild 2. Här ser du en twindling stick som du kan göra själv eller köpa, den har du när du ska tvinna dina wiretafsar. Värm din wire i änden, det gör det lättare att få det snyggt, prydligt och starkt.
Bild 3. En 10 kilos från Linnéasjön som tog en halv Makrill i mörke på en plats var det annars bara hade blivit fisk upp till 7,8 kilo under dagsfiske. Jag skrev lite om nattfiske i ett tidigare inlägg och det kan vara rätta melodin i ditt vatten? Prova och testa, vad har du att förlora?
Bild 4. Hemmagjorda rodbands som verkligen håller ihop dina spön under transport. Du gör den av 5 cm bredd kardborreband och sy ihop dem samt anpassar längden till dina spön. Dessa sitter rejält och dem har du i många år och du slipper gummiband samt sparar en massa pengar.
Bild 5. En liten håla i Alsterån 9 mil från Kalmar sund. 3 mindre strömmar rinner in och håller denna håla öppen under vintern. Under dessa förhållanden acklamatiserar Gäddan sig och den blir van vid det kalla vattnet och strömmen, den ställer sig i bakvattnen och är lätt att hitta. Dem kan vara lite pilliga ibland, men oftast är det inga problem, det gäller bara att hitta vart dem har ställt sig och servera dem dina läckerheter på ett vettigt sätt. Jag brukar att mäska här under en vecka för att sen komma tillbaka och man märker snabbt hur effektivt det är, normalt får man 1 - 4 gäddor, men efter en mäskning kan det bli upp til 10 fiskar under en dags fiske.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.