måndag 19 mars 2012

Skydda dina spö och extra spolar.

Hur många spötoppar har inte brutits under transport eller i båten? Det är många det och jag kan inte den siffran, men du kan höra med din närmsta redskapshandlare, som nog kan svaret på frågan.

Jag vet att alla har inte råd med en stor rymlig och dyr Holdall, som är det bästa skyddet för dina spön. Den tar stor plats i båten och jag skulle rekommendera, att du börjar med hela spöfickor till dina spö.

Dessa kan rullas ihop och packas ner i en väska under fisket, ett annat alternativ är rodbands. som håller ihop dina spön. Jag ser många komma med delade spö och delarna skarvar mot varann. 

Tittar man lite noga efter, så är det väldigt många, som har "lite kort avstånd mellan topöglan och nästa ring" man har stött toppen i något eller på annat vis kortat ner sin toppdel.
På www.metebolaget.se har du Wyckwoods Neopren rod Straps och dessa håller ihop dina spö väldigt bra och genom neoprenens lite sträva yta, så glider inte klingorna, som hos andra material.

Det finns även en liten plastögla, som gör att du med en rem och två klips, kan bära spöet över axlen om du så önskar. De kommer i 2 - pack och är enormt prisvärda.
Wychwood har även 2 - pack med neopren Tip Protection, ett tunnare neopren skydd för dina spötoppar, de är långa och skyddar väldigt bra.
2 kardborrelåsningar ser till att skyddet sitter rätt och håller sig på plats, här ser du hur de ska sitta och det finns utrymme för nästa ögla.

En mycket bra investering för dig, som travar runt med ett eller flera spö eller för dig som fiskar från båt.
Jag har fått en del frågor om småaskar till alla små prylar, som vi släpar med oss, Wychwood har väldigt fina småaskar och boxer för allt fiske och jag vill be dig om att besöka metebolagets sida och läsa vad David Edling, har att säga om Wychwoods askar och tackelboxer, du hittar det under bloggen.
Jag renoverar och servar en del rullar åt kompisar och jag ser det ofta det där med att spolkanten är naggat, detta hämmar dina kast och det förstör din lina.

Skaffa dig ett spoolcase, ett fodral till dina extra spolar. De finns att köpa och ett tips för er, som fiskar med baitrunners  typ 8010, 6010, 8000 eller 10 000 storlek. Det får rum 3 av dessa spolstorlekar  i ett vanligt pennfodral, som du hittar hos bokhandlaren för en billig peng.

Ta med en spole och prova och se om de passar och hur mång spolar som får rum, de är så pass billiga att du kan köpa två stycken för samma pris, som ett Spoolcase från ett dyrt märke.
Sist och inte minst, tänk på krokstorleken! Bilden här säger en hel del, det är Vår och ena dagen slukar gäddan allt den kommer över och nästa dag, är den väldig kinkig med att ta något överhuvudtaget.

Känner den att något inte stämmer, som typ för stora krokar, ja, så spottar den ut betet, så enkelt är det! Jag vill att du som metar dina gäddor är medveten och förberedd på detta fenomen, som alla kommer att råka ut för eller senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar