fredag 9 mars 2012

Så lurar du Gäddan under svåra förhållanden.

Detta är ett gammalt alster, som jag publicerade på Specialistangling.se, en gammal sajt, som en kille drev, det har några år på nacken som sagt, men allt stämmer perfekt den dag i dag och inget har ändrats, verken i texten eller i gäddans beteende.

Det handlar om 14 heta tips, som du kan tillgå om Gäddan inte riktigt vill, som du och du har svårt för att få den till att hugga. Tro mig, dessa dagar finns och de finns där oftare än du tror!

Det mesta av detta har jag redan nämnd i mina inlägg och jag vet att jag prediker. Men jag vill bara ditt bästa och att du ska lyckas med ditt gäddfiske, inte bara sitta och vänta i stolen på något, som aldrig kommer att hända.

Utan jag vill att du jobbar för varje fisk, även om det är kallt, regnigt eller solen gassar på dig, nu till våren. Sitt inte och lata dig, jobba på det, följ dessa enkla tips och ditt fiske kommer att gå bättre.
Under vissa förhållanden kan gäddan vara svår att fånga, det kan vara innan eller efter leken, det kan vara kalla dagar, var svår frost har kommit under natten, just dagen innan du ska fiska.

Det kan vara vatten, var det fiskas hårt eller att de nyss har haft en huggperiod, innan du ska fiska. Hur som helst, så kommer här 14 heta tips, som du kan prova, när det är svårt att få gäddan till att hugga.

1. Börja med att ha olika beten på dina spön och se vad som gäddan föredrar för dagen, börja med naturella beten.

2. Tar gäddan ditt bete, men släpper det, minska då på betesfiskens storlek.

3. Prova även att gå ner i krokstorlek, det brukar hjälpa. Marknadens krokar har ofta samma godstjocklek   och skärpa, oavsett vilken storlek du väljer.

4. Prova att flytta runt ditt bete i området eller prova att knycka in ditt bete lite och ofta, gäddan tar ofta betesfisken, precis efter att du har flyttat den.

5. Prova med olika flavours eller oljor i dina betesfiskar, det brukar kunna väcka gäddan till liv.

6. Prova att spinnfiska med din betesfisk, genom att kasta ut och låta den sjunka till bottnen, lyft sakta upp spöt och dra en liten bit och låt betesfisken sjunka igen. Så fortsätter du tills det är dags för ett nytt kast.

Fiska av platsen i en radie från vänster till höger, som typ en solfjäder och kasta på olika längder, samt prova på alla nivåer från ytan och ner till bottnen.



7. Prova gärna en halv betesfisk med en krok i storlek 6 monterad i stjärtspolen på betesfisken. Jag vet att många som använder halva beten, väldigt ofta inte använder delen med huvudet och det är fel!

 Jag har väldigt svårt att tro att alla huvuden skulle ligga kvar o du till exempel skulle mäska upp en plats!

8. Prova att poppa upp din betesfisk 30 - 60 cm över bottnen, detta är framför allt viktigt, om du det är växtlighet på bottnen.

Du gör detta genom att fylla betesfisken med foam,eller med luft via en injektionsspruta. Doften sprider sig snabbare och gäddan ser ditt bete lättare, glöm inte en overtrace i dessa lägen!

9. Prova att fiska med två små livebaits på var sin krok, alltså två betesfiskar på ditt 2 - krokstackel, detta ger betydligt mer reklam än en 15 cm halvdöd mört.

Dessa två livliga saker jobbar mot varann och skapar mycket liv och rörelse och det kan knappast en gädda motstå.

10. Mäska gärna med små fiskbitar runt din betesfisk, detta lockar ofta fram gäddan. Fiskbitarna ska inte vara för stora, utan mera som strimlor och du kan använda en katapult för att få ut dem eller en skopa på ett håvskaft.

11. Har du haft ett napp på till exempel en Sill och gäddan har spottat ut den, så räcker det många gånger med att du byter till ett annat bete, för att gäddan ska ta betet igen.

12. Prova med färgade Deadbaits, du färger dessa enklast med vanlig boiliefärg, som du rör ut i vatten och sedan doppar du dina beten i blandningen.

Det går även bra att tillsätta flavours och olja i blandningen. De färger jag har haft bäst resultat med är röd, gul, orange, brun och gröna beten och på senare tid även blåa Sillar! Prova dig fram, det där med olika färger, kan skilja sig från vatten till vatten.

13. Fiska inte alltid på det enklaste sättet, vid att bara kasta ut dina beten och sedan sitta hela dagen slappandes i stolen. Fiska nära land, långt ut, under träd och buskar mm.

Prova alla möjligheter du ser och har, prova olika metoder under dagen, leta efter fisken, håll ögonen öppna, titta efter jagande gäddor, hitta betesfisken och gäddan är aldrig långt borta från dessa.

Var framför allt inte lat, det förlorar du många gäddor på, kanske även den stora madammen, som står högst på din önskelista?

14. Håll dina prylar i trim, kolla dina knuter, så de håller, se över dina flöten, så de inte är skadade, byt ut ovassa krok, byt ut dina tillknycklade wiretafsar, ha ordning på alla dina prylar, så du lätt hitta dem och packa ner dina prylar i rätt ordning, det underlättar nästa gång du ska fiska.

Kom tidigt till vattnet och få ut dina beten innan gäddan börjar söka föda, bästa tiden är mellan 08.00 - 11.00 och sen från 13.00 - en bit in i skymningen, detta under tiden oktober - april, med vissa förbehåll, gäddan jagar även under natten och nattfiske kan vara värd att prova.

Ha alltid god ordning på dina beten, friskt vatten till dina livebaits, är ett måste och dina deadbaits har du frysta i en baitbag.

Jag förberedar alltid mina deadbaits med olja och flavours, innan de lindas in i plastfolie och frysas ner och jag skriver på dem , vad de innehåller, typ sort och flavour eller olja.

Avslutningsvis får du inte glömma de varma kläderna, mat och varm dryck. Vi lever bara en gång, så njut av livet och fisket, oavsett vilken årstid det nu må vara och ta vara på dina upplevelser. Testa dessa tips och jag lovar dig att du får gädda, när andra blir utan. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.