lördag 10 mars 2012

Flera gamla tips.....

Jodå! Jag hittade minsann ett gammalt alster till, bland pappershögarna och det är väl lika bra att ni får ta del av detta, innan det slängs i sopporna.

Det rör sig igen om lite tips som jag publicerade på specialistangling.se när det en gång i tiden begav sig. 20 tips, som du kanske känner igen från den tiden eller så har du troligen, redan fått dem på senare tid.

Ni har redan fått 14 heta tips, när det gäller fiske under lite svåra förhållanden och jag hoppas att de hjälper er, att få lite bättre utdelning i ert fiske runt om i landet. 

Denna gång kommer det här ett nytt gäng med tips, som kanske inte är, riktade mot fångst och effektivitet, men mera allmänna och nog så viktiga för fisken och oss själva. Håll tillgodo!
1.  Låt det ta den tid, det tar att få ihop din utrustning och är du tveksam, så kontakta någon, som har erfarenhet och kan hjälpa dig.

2. Det finns ett enormt utbud av begagnade grejer på begagnadmarknaden och här kan du fynda till bra priser, är du tveksam, så be om hjälp från någon erfaren själ.

3. Håll ordning på dina prylar, det tjänar du på i längden, se till att hålla dina rullar rena från dy och smuts och se över dina spöringer med jämna mellanrum, så de inte är skadade.

4. Chansa aldrig med din lina, är den skadad eller gammal, så byt den direkt! Du kommer bara att bli besviken, den dagen, när du tappar fisken, du har väntat så länge på.

5. Oavsett vad du fiskar, så är en frysbox, ett måste för dina beten, titta på begagnadmarknaden, där kan du fynda och ibland få en frys gratis mot att själv hämta den.
6. Försök alltid att fiska på flera platser och inte bara i samma swim varje gång, det lär du dig inget av. Prova flera platser, du kanske kommer att bli förvånad över vad du stöter på.

7. Leapfrogging, var du flyttar dina spö med jämna mellanrum, är en mycket effektiv metod för att hitta gäddan och du täcker ganska långa sträckor under en dags fiske.

Tänk bara på att aldrig sprida dina spö mera, än att du ser dem och att du hör dina larm. Jag kommer till detta ämnen i ett annat inlägg, längre fram.

8. Gäddan visar sig ganska ofta under sin jakt efter byte, var observant hela tiden - En jagande gädda är en hungrig gädda!

9. Kolla över dina tackel, krokar och lekanden mm, byt ut det som eventuellt är skadad och du får flera gäddor på din matta, än de som inte bryr sig.

10. Ha med dig extra spolar med braid eller en infettat lina för flötmete och en kikare är bra att ha vid driftfiske på långa avstånd eller för alla flöten i dålig sikt eller väder.

11. Ha alltid ett par överhandsknutar på din sänkestafs av tunn nylon, när du fiskar med sunken floats. Ha dem, så nära sänket som möjligt. Du blir av med sänket och det är bättre det, än hela tacklet och fisken, skaffa dig blyfria sänken för detta fiskesätt.

12. Täck bottnen av din båt med en bit heltäckningsmatta och ha din matta över denna, så skyddar du fisken, om du måste ha in den i båten på ett bra sätt.

13. Överbelasta aldrig en båt med för många fiskare eller grejer och se till att du har årtullar och åror i båten, även om du har motor. Man vet aldrig när motorn strejkar!

14. Tala alltid om för de därhemma, vart ni är och när ni förväntas att komma hem, det gäller både vid båt - och isfiske. Skulle ni under dagen ändra era planer, så ring hem och tala om det.

Ha gärna ett första hjälpen kitt med i eran utrustning, man vet aldrig när man skär sig eller annat. Håll koll på vädret, innan ni ger er ut och ha gärna en liten radio med er och lyssna på den, vädret slår om snabbt i vårt avlånga land!

15. Det finns miljoner av spinnbeten på marknaden och mitt råd är, köp bara de beten, som du tror kan vara till din fördel, om inte, så lägg pengarna på något annat.

16. Experimentera med dina spinnbeten, färger, hur de rör sig och hur djupgående de är, har stor betydelse för dina resultat.

Häng dina spinnbeten på tork efter fisket, så slipper du rostiga och ovassa krokar mm. Gör det till en vana att slipa dina krokar, med jämna mellanrum!

17. Skaffa dig en kraftig Peang eller en tång, det underlättar, när du ska lossna dina krokar. Se även upp med lösa krokar utanför gäddans käft, så kallade Flying Trebles, som gärna vill fastna i händer, kläder och i håven.

18. Släpp tillbaka gäddan, så fort som möjligt, har den gett dig en hård fight, är det extra viktigt att den får sin frihet fort. Håll gäddan på rätt köl och låt den själv simma ifrån dig, du får inte bara släppa den!

19. Det bästa kameraobjektiv för att ta bra bilder, är ett 35 - 70 m zoom objektiv och det är även bra för foton i en snäv miljö, som t ex i en båt, i annat fall, gå i land och ta dina foton där, om det går.

20. Vid isfiske gäller det att ALLTID ha på sig isdubbarna, oavsett hur tjock isen än är, du vet aldrig var alla strömmar går mm. Ha alltid med en avkrokningsmatta med dig, när du fiskar, så även på isen och glöm inte att mattan skall vara blöt, innan du lägger fisken på den.

Ha alltid med en handduk, som du kan blöta och lägga över fisken i minusgrader, det tar bara några få minuter för att en fisk, ska frysa ögonen och fenorna och katastrofen är ett faktum!
That´s it mina vänner! 20 tips, som jag hoppas kan vara er till glädje och nytta och med tiden kommer det kanske flera? När du läser detta sitter jag bakom mina karpspön och knyter mina tummar och hoppas, att en karp ska ta ett av mina två utlagda beten. Chansen är inte så värst stor, men jag tog den, jag var tvungen, jag måste bli av med lite abstinensbesvär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar