onsdag 28 mars 2012

Kan man stalka sina gäddor?

Jag fick denna lite specifika fråga från Johan Söderberg i Mariannelunds trakten och visst kan man det eller det är nog det, de flesta gör, som har ett spö och som kastar med drag, spinnare och wobblare. 

Vi letar efter fisken med en massa kast tills, vi får en fullträff och det kan man väl kalla att stalka eller jaga efter gäddorna.

Johan ville veta lite om metoder, eftersom han efter flera års frånvaro från gäddfisket, nu som en glad pensionär, har lite mera tid och självklart ska jag hjälpa till.
En håv, en matta, ett spö och en hink, var du har alla dina grejer och beten, hinken fungerar även som en bra sits under kortare stunder. Mer än så behöver man inte, hinken tar dina verktyg, deadbaits, kamera, våg, extra wire o s v.
Man rör sig lätt runt ett vatten med den lilla utrustningen och jag rekommenderar, att använda livebaits i första hand, dessa letar också efter gäddan genom sitt eviga simmande.
Har man bara deadbaits till sitt förfogande, så kan Sink and Draw vara lika så effektivt som livebaiting. En krok i nacken på betesfisken, ger ett bra fäste och den andra kroken i sidan på betesfisken.

Använder du mjuka beten, som exempelvis en Sill, så kan det vara en fördel att linda fast Sillen med lite sytråd och den håller för flera kast.
Tacklet är helt enkelt ett 2 - krokstackel utan bly eller flöte, bara tacklet och ett bete, som är monterat som visat på förra bilden.

Kasta ut och låt betesfisken sakta sjunka till bottnen och sen dra du upp sakta i spöet och låter betesfisken sjunka och så håller du på under hela kastet.

Nästa kast lägger du lite bredvid det förra och på så sätt fiskar du av ett större område och det är effektivt, ska du veta.

Man kan även använda denna metod med ett flöte, var flötet håller betet ovanför bottnen, använd helst en spunnen lina som ger direktkontakt med fisken och kroka direkt, som när du spinnfiskar.
Du jo även spinnfiska med olika saker och här gäller det också att kasta runt om i området, som du har framför dig.

Väldigt många kastar på samma plats 15 kast och sen flyttar man sig 50 meter längs kanten och gäddan, såg aldrig ditt bete och det är lite fel.

Fiska av platsen i en solfjäderform, oavsett om du använder naturliga beten eller konstgjorda, du ökar dina chanser för ett hugg avsevärt och kommer kanske nära en eventuell gädda, som inte är hungrig, men ditt bete kan utlösa en huggreflex och är du med på noterna, så har du din gädda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar