tisdag 28 februari 2012

Driftfiska efter dina gäddor och upptäck nya heta platser.

Alla har inte tillgång till båt eller baitboats och det finns i en del vatten, som har regler, som säger att båt eller annat flytetyg, är förbjudet av en eller annan grund.

Låt inte detta avskräcka dig från att fiska gäddor på långa håll, det går med ett driftflöte och även med en Ballong. Nu håller jag mig till driftfisket med flöte i dag och kommer senare, att titta på det effektiva fisket med Ballonger.

Vi var inne på spön och lite kring rullar och braids, 3 viktiga ingredienser för ett effektivt driftfiske. I dag tar vi en titt på själva tacklet, som går under flötet, det finns lite att tänka på, innan du låter vinden ta tag i ditt flöte.
Jag använder två typer av flöten, dessa på bilden för deadbaits och Fox Drifter floats för livebaits. Fox flöten är mera bulliga i formen och de har utbytbara segel av plast.

Du tacklar upp dessa flöten genom att först göra en stoppknut som är glidande, det finns på bloggen hur du gör den. Nästa steg är en pärla som ser till att stoppknuten inte går genom lekandet på flötet.

Grunden till dessa olika flöten, är att dessa på bilden från DARTS drifter lite långsammare, än segelflötena från Fox och det ger gäddan lite tid på sig under tröga dagar och ett dött bete, ska fiskas sakta, annars verkar det onaturligt.

Tacklingen av båda dessa flöten, är exakt den samma och jag har med goda vännen, Paul Jennings tillstånd fotograferad hans beskrivningar från Pikelines nr 69, som är från Augusti - 95.

Perfekta beskrivningar på vad som kan hända vid allt flötmete och hur man eliminerar risken för att gäddan ska kunna bita av din huvudlina, det blir inte bättre än så och jag tackar Paul för tillståndet.
Här ses ett segelflöte med ett vanligt tackel och ett livebait, ingen Overtrace och som Paul, så fint har illustrerad, så finns det en risk att betesfisken, simmar upp mot linan, som här är oskyddad och ett hugg i denna position av betet, resulterar garanterad i ett linbrott!
Lösningen på det hela, är en Overtrace, som är längre än ditt 2 - krokstackel och jag kommer till detta om en liten stund.

Man kan med en tunn lina, knyta fast sitt bly i lekandet, som förbinder båda wirerna, som visat i en lite större bild här.
 Man kan även använda en längre bom av plats, typ de gamla svarta plaströren, som gick genom de gamla in - line bly för karpfisket.

Dessa går att köpa i olika dimensioner och längder, Paul limmar fast sina bulletleads på bommen och har en siliconesleeve, som håller fast tacklets lekande.

Man kan även montera en plastvinge, som styr tacklet rakt under driften, men jag har använd platt eller rullbly och gjord dessa vingar av bly och då fått vikten direkt på köpet, så att säga. Jag limmar fast blyet med Epoxilim.
Det hela fungera på följande sätt: Om din betesfisk simmar upp mot flötet, så viker bommen ut sig och håller betesfisken borta från din huvudlina, som illustrationen visar här och det fungerar väldigt bra.
Här har du mina egna bommar för mitt driftfiske, jag hittade 3 mm tuber i svart hårdplast med genomgående hål och har limma fast mina vikter direkt på tuben och i änden, har jag en bit ventilgummi från cykelhandlaren.

Det fungerar mycket bra och jag har lite bitmärken i de flesta av mina driftbommar, så visst behövs dessa bommar.
Jag använder även kulbly till detta fiske och då trär jag på dem på min Overtrace, så de ligger an mot lekandet och de semi - fixeras med en pärla och över pärlan, en stoppknut.

Då kan allt släppa om gäddan skulle slita linan eller gå fast i något och det är viktigt. Vi får inte använda saker som är fasta eller på annat sätt kan skada våra fiskar, oavsett art!
Power Pro eller Strike Wire i 0,19 mm klarar 14 kilo enligt spolen, men jag vet att det är mer! Denna lina finns på större spolar eller så kan du splica ihop två spolar med en Mahinknut, som du hittar på båda mina bloggar.

2 spolar ger ungefär 270 meter och det räcker ganska långt för att driftfiska, redan vid 200 meter, börjar det att bli knepigt att se dina flöten och det kräver en perfekt linkontroll, med en rak lina direkt till flötet och många gånger, en kikare, för att se flötet!
För driftfiske med Deadbaits, använder jag alltid en styrande krok och det är den översta kroken, på ditt 2 - krokstackel, det är den, som ska gå rakt in i gäddans käkvinkel.

En bit shrinktube eller om man vill krympslang, på ett par tre centimeter hjälper till att hålla kroken i en rak linje, som följer wiren och det hjälper dig att sätta kroken på dessa otroliga avstånd. Prova gärna utan och märk skillnaden!
Här går en Linnéasjögädda tillbaka på en till synes lugn dag på Udden, skenet bedrar! Utanför Udden ca 25 - 30 meter ut, gick det en frisk nordanvind och allt jag behövde göra, var att få ut flötet ditt och vinden skötte resten åt mig.

Det var denna gädda, som tog mitt Deadbait nere vid hemmet och bilden innan krokningen, såg du igår. Det hände inget under hela driften, men när jag satte linan i linclipset, så drogs flötet in närmre land och där stod den och lurade efter byten.

Jag hann sätta mig och hälla upp kaffet, jag såg spötoppen stå och svaja och det var bara att ställa ifrån sig koppen. 7 minuter efter stod jag över den på mattan och kaffet kallnade, som så många gånger för.
Overtrace och 2 - krokstackel. Du ser skillnaden på längderna och det gör att gäddan, inte kan komma i kontakt med min huvudlina i hugget.

Om du tittar på tacklet och tänker dig, att du fiskar med ett Deadbait, som är upp poppat med luft eller annat och detta bete skulle falla/sjunka ner och lägga sig över riggen, så är det fortfarande ingen fara. Gäddan får bara båda wirerna i munnen och din huvudlina klarar sig.

Använd dessa Overtraces i ditt fiske och ha alltid ditt bly på den övre wiren, precis vid lekandet som förbinder dem, så kan det aldrig gå galet, oavsett om du flötmetar, driftfiskar eller bottenmeta.
Krokarna jag använder till mitt driftfiske är Partridge CS9PK - Neville Fickling XX Strong Pike Trebles i size 8 eller 10, som du kan beställa direkt från Partridge på tel: 00 44 (01527) 541380/543555.

Som du ser är spetsarna lite utåtriktade och det ger snabba fästen i gäddans mun och dessa krokar är superstarka och vassa som rakblad, vilket är ett måste på dessa stora avstånd, som du kan fiska på med ett driftflöte.
Alla flöten för driftfiske skall ha ett lekande i botten av flötet, annars tvinnar linan sig genom dessa flötens rotation i vinden! Se även till att du har en ledgerbeads med hake, så du kan byta flöte snabbt eller ta bort det under transporten till och från vattnet. Jag kommer med lite kring Balooning, kanske redan i morgon, vi får se.... Stay tuned!

1 kommentar:

  1. Mycket trevligt. Brukar fiska öring men nu ska jag prova segelflöte :-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.