måndag 6 februari 2012

Få det bästa ur dina Deadbaits!

Vi vet nog alla, hur svårt det kan vara att få tag på livebaits under vintern och vi lyckas ibland med detta. Men en del dör under fiskets gång eller i din behållare och dessa ska du ta tillvara på för framtiden. 

Dessa dödingar får nytt liv, genom att du ger dem lite flavours eller oljor och det kan bli lika bra som levande beten, som de flesta föredrar. Ni vet säkert också, att stå inför en ledig helg utan bra beten, det känns inte bra, men du har räddningen i frysen, om du sparade dina döda betesfiskar och inte lämnade dem kvar på isen till Räven.
Vi är inne i en väldig kall period och bäst är att låta bli att fiska efter gäddan, som inte klarar dessa temperaturer, så värst länge utan skadar på ögonen och fenor mm.

Men är man två på isen, så går det dock bra, om man är snabbt med hanteringen av gäddan och har allt med sig till hålet, var nappet kom. Så mattan, en blöt säck eller större handduk, tången, kameran, vågen, måttbandet mm, skall vara på plats.

Upp med gäddan på mattan, ta ett stadigt gällgrepp och lägg den blöta säcken/handduken över fisken och ta loss krokarna, under tiden detta görs, fixar kompisen fram kameran och allt du behöver göra, är att hålla upp fisken i gällgreppet och fotot tas och sen ner i hålet igen.

Är gäddan stor och ni vill väga den, så gör det direkt i mattan, med säcken/handduken över fisken, dessa väger lite och ni kan väga och dra ifrån vikten, efter att gäddan har fått friheten.

Mätt gäddan snabbt och skydda den mot kylan, gäddan skall hela tiden hållas blöt under den korta tiden, den är uppe på mattan!
Preparera dina deadbaits hemma i lugn och ro och i värmen, det mesta kan användas och paketera sedan dina beten i påsar, med en text om vad påsarna innehåller.
Flavours och oljor fungerar bra i öppna vatten, som denna gädda bevisar, den föll för en halv Makrill och en fiskdoft för några år sedan.
Flavours och oljor fungerar också bra för fiske från isen, dock läcker dofterna inte ut lika fort, vilket kan var en stor fördel i vissa sammanhang.
Ett bra exempel på detta, ser vi här, var Pär duttar i 2 ml flavours i en död mört, som sedan hängdes ner i hålet. Dagens fiske hade varit trögt och något måste göras, om vi skulle slippa en blankning. Skulle det lyckas för honom?
Jodå, en timme senare flög vippan upp och larmet gick igång och denna 7 kilos kunde landas. Vi hade nästan 17 minus på morgonen och fisket var trögt. Men en liten gnutta doftmedel i en betesfisk och Pär kände sig betydligt varmare efter denne firre.

Det är inte första gången det sker, jag har gjord detta många gånger och det funkar väldigt bra. Ett annat bra exempel, var en lokalfiskare som hade läst ett av mina inlägg om just detta. Han beställde flavours, som jag hade rekommenderad och dagen innan hade Pär och jag fiskat på ett ställe intill en vassudden.

Vi kom 5 minuter för sent och den lokale fiskaren, var redan på plats vid vassudden, han hade med sig 5 döda, men välpreparedade mörtar och satte ut sina tre spön runt vassudden. Pär och jag fiskade i närheten med 8 fina livebaits och fick endast 2 snipor på hela dagen.

Rätt vad det var, fick jag se killen stå och drilla och jag väntade mig snart att få se en gädda komma upp. Det tog tid och vi gick dit för att kolla läget och efter en bra stund, kunde jag ta gäddan och dra upp den på mattan.

Ny pers och en fin gädda på 10,5 kilo och jag kände igen doften, som kom från hans väska, Eddie Turners flavours has done it again! Hans ända hugg på hela dagen, jo jag tackar och det visar bara att man behöver inte sitta hemma, för att man bara har döda beten i frysen!
Kebab av Sill eller Makrill fungera också bra från isen, gäddan är en asätare av högsta rang och döda beten eller filéer av fisk ger ofta grov gädda. Du kan fiska med dem naturell eller pensla fiskköttet med olika doftmedel, oftast räcker det med likdoften från betet.
Lite mäskning i hålet med små fiskbitar, bruka hjälpa till att locka fram gäddan och resten brukar resultera i ett böjd spö, en glad kille eller tjej och en härlig vinterbild med en fin gädda.

Så släng inte dina döda beten, du kan behöva dem den dagen, dina levande beten är slut eller den dagen, var det inte händer något på dina hotspots med livebaits. Gäddorna finns därnere och ett dött bete, kan rädda din dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar