torsdag 16 februari 2012

10 steg för dina Deadbaits!

Mejlen är full av frågor kring, hur man preparerar sina deadbaits på rätt sätt och jag tänker visa er detta i 10 steg, som ni lätt kan följa, utan att jag blir allt för pedagogisk. Om sen mitt sätt är det rätta, det får ni själva bedöma. 

Detta har dock fungerat för mig, sedan den första dagen jag gav en dansk Mört sina första milliliter med doftämne 1969 och det fungerar den dag i dag och kommer att göra, så även i framtiden.

Vi måste inse att gäddan på inget sätt, är dum i huvudet eller osmart, de lär sig precis, som alla andra arter, att vissa saker kan vara farliga, genom att de fångas och sätts tillbaka. 

Man märker oftast detta genom, att man har ett napp och fisken släpper betet igen, man sitter på isen och har världens hugg, linan forsar ut och när du kommer fram till spöet, så har gäddan spottat ut bete o s v. Känner du igen detta?

Detta kan vi råda bot på, genom att hela tiden ligga steget före fisken och ett bra sätt att göra det, är att använda olika beten, naturliga beten, beten med eller utan doftämnen, byta platser mm, det finns hela tiden något, att göra för att lyckas med ditt gäddfiske.
Ta fram vad du behöver, här är det betesfisk, olja, flavours, hushållspapper och din injektionsspruta. Ha alltid allt framme, det gör processen snabbare och allt finns till hands.
Spola rent dina betesfiskar för skräp mm och torka dem i hushållspapper, så de blir lite sträva och inte är slemmiga längre. Slemmet gör att dina betesfiskar får frysskadar, som visar sig genom vita fläckar mm.
Efter rengöring och torkning, tar du bort ett par fjäll för betesfisken. Det kan du göra med nålens spets och genom att du tar bort lite fjäll, så är det lättare, att få in nålen under skinnet och du slipper en massa skit, som fastnar i nålen. Det blir även enklare, att få in tjockare flavours, något jag kommer till.
Här är det en Mört, som ska få 1 milliliter Winterised Pilchard Oil och jag trycker försiktigt in nålen i det området, var jag tog bort fjällen.

Passa samtidigt på att punktera simblåsan, som sitter rakt under nålen på bilden, vrid nålen mot dig och du hör om simblåsan går sönder eller känner det och du är nu säker på, att betesfisken sjunker ner till bottnen.
Efter denna behandling, är det dags att paketera betesfisken i Gladpack eller liknande tunn plastfolie, ta en bit på 30 x 30 cm, det räcker oftast till en normalstor Mört som denna.
Under paketeringen ska du se till att betesfisken ligger rakt och att alla fenor ligger in till kroppen, det gör att de håller sig bra och ser fina och naturliga ut under fisket och de kastas bättre och längre
Det är viktigt att du skriver på varje betesfisk, vad det är för betesfisk och vad det är för doft, som din betesfisk innehåller.

En del skriver till och med datum på sina betesfiskar, det gör jag inte, men det kanske kan vara en bra idé? Jag tror nu inte att Mrs. Pike, går efter datumet på fisken, utan hon tar vad hon vill ha, den dag hon är hungrig.
Här har vi en Björkna, den är med för att jag ska visa er, hur man använder flavours, oljor eller andra doftämnen, som ska penslas på betesfisken och jag passar väl på att visa hur du gör med Dynamite Baits doftmedel för gädda.
Här är det Dynamite Baits Killer fish Scent Trail, en gulbrun stinkare, som appliceras på Björknan, du kan pensla på denna doft med den tillhörande penseln. Men du kan också injeksera detta doftmedel med en spruta och här kommer jag tillbaka till stället, var vi tog bort fjällen.

Detta medel är tjockt och vad du kan göra för att få in detta tjocka medlet i betesfisken, är att du först gör ett hål och en ingång med din vanliga nål och därefter, utan nål, injeksera detta medel i ingångshålet och det tjocka doftmedlet kommer att tränga in i fisken.

Men det kräver att fjällen är borttagna! Samtidigt som du har doftmedlet inuti betesfisken, kan du pensla den på utsidan också. Som du ser, så får Björknan en gulaktig färg, som attrahera gäddan och doften utlöser hugget som du väntar på.
När du är klar med alla dina betesfiskar och de är paketerade, så är det raka vägen till frysen med dem, för framtidiga fiskepass. Se till att de ligger raka och fina under infrysningen. Frys dem styckvis och nu är det lätt att plocka till sig vad man behöver.

Texten gör att du enkelt ser vad du har till ditt fiske, ta med dem frysta i en baitbag och lägg ut dem frysta, gäddan bryr sig inte om dina beten, är lite kalla eller inte! Glöm inte att ta bort lite fjäll, där du ska montera dina krokar!

Ha mattan klar, fiskar du på rätt plats, så dröjer det inte länge, tills första gäddan är framme och studerar dina små fällor och genom att du har olika betesalternativ med dig och olika dofter, så kommer hon att göra bort sig än en gång och du var steget före med dessa 10 steg till ett bättre fiske!

Det fanns Pikeflavours och oljor redan 1969, men inte i Danmark och det gick inte att få tag i dessa från England, så vi använda blod från olika havsfiskar, som injekserades i våra Mörtar och även detta fungerar den dag i dag.

Du ska nog testa detta, ingen gör det och just det, är en av dina stora fördelar, den andra fördelen är att gäddan hittar en Mört, som den så väl känner igen, men, Mörten har en annan doft och här kommer gäddans nyfikenhet in i bilden eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.