lördag 18 februari 2012

Krokar för gäddan!

As par usual, så finkammade jag lite bland era frågor och kom ganska snabbt fram till att krokar för gädda, är ett hett och mycket omdiskuterad området. 

Många av er vill veta vad, jag rekommenderar och självklart ska vi ta en titt på de kroka,r som jag använder och tycker är bäst, med en viss moderation. 

Alla krokar här i dag har jag testad, en del under flera årtionden och ett par av dessa, tyvärr bara några pass, jag vet dock vad jag kräver av mina krokar och jag har öga för detaljer just, när det gäller krok ;-) Här kanske det finns en del, som anar, vad jag syftar på :-)

Jag har inte priserna i huvudet, men de är inte billiga, men du får en superkvalité och dessa krokar har, vad jag kräver av en bra krok, nämligen styrka, skärpa och lätttillgänglighet. Jag kräver även att de håller för mer än en gäddas fight, utan att de ser ut som nyckelringar!


Owners ST - 36 BC är en av mina absoluta favoriter och jag använder den till det mesta förutom fiske på långa avstånd ( Driftfiske med flöte eller Ballong)

Vid dessa tillfällen, använder jag hellre, den lite tunnare Mustad Ultra Point, som är så satans vass, att man alltid blöder, som en gris efter tillverkningen av ett tackel.

Det måste även vara en superkrok för gösfiskaren med tanke på fiskens hårda käft och deras ibland pilliga attityd och även för Abborre borde den vara bra, om inte annat, så som utbyteskrok för wobblare mm.
Engelska Partridge har massor av fina krokar för lite av varje, dessa Needle eyes i storlek 4 är en storsäljare  bland laxfiskare och klarar de att hålla emot en 15 - 20 kilos silverpaket i strömmande vatten, så fixar de också en stor gädda.

Bra gape, som är lite utåtriktad, supervassa och en mattsvart finish, den finns i de flesta flugfiske butiker eller så beställer du dem från England.
En annan bra krok från Partridge är deras Needle Point, som har en otrolig skärpa, som ska upplevas live, den går inte att beskriva. Helt klart den vassaste trekroken jag har stött på.

Även denna krok, är för laxfiske med tubflugor och dessa krokar besitter en otrolig styrka. De är som alla andra laxkrokar, gjorda för att klara stor fisk i strömmande vatten.
Owners STN - 36 BC Narrow Eye, är en av de starkaste krokarna på marknaden och den håller för det mesta, jag använder den mest för isfisket, var jag åtminstone, har korta avstånd till fisken under fiske i våra grunda sjöar. Djupa vatten, finns det inte så gott om i mina trakter.
Guidelines Salmon Hooks är bra, men jag har råkat ut för att en del har vikit sig alldeles för lätt och även att krokböjen har gått av.

Det visade sig, att man hade haft en stort problem med att få rätt härdning på krokarna och det har man löst på ett bra sätt. Lite billigare än andra krokar, men den är ett bra alternativt till alla andra som, jag visar upp.
Fox XS (extra strong) Carbon Trebles, är en väldigt bra standard krok till det mest, de är starka och enormt vassa och håller skärpan bra, även efter 6 snipor i rad.

Bra gape och jag ska definitivt prova denna krok för mitt Kebab fiske. Kvaliteten är i topp som, alltid hos Fox och duger dessa åt Mick Brown, så duger de åt dig och mig.
Fox 2XS (2 x extra strong) samma krok och utförande som, den nyss visade Fox kroken, men grövre i godset och betydligt starkare och med samma skärpa.

Jag har inte hunnit med att testa denna krok, annat under ett isfiskepass, men den känns som, en krok du kan lita på i alla läget, kanske något för Löddegäddorna att bita i?
Drennan Carbon Pike Hooks är nog nya för Drennan, men utseendet är inte nytt. Partridge har dessa under flera namn och vad det hela går ut på är, att du monterar den lilla kroken under ryggfenan på dina livebaitbaits och de två större sitter fria och två krokspetsar penetrerar snabbare än två.

Så det finns en tanke bakom dessa krokar. Igen, har jag bara provat dem några gånger och ska låta det vara osagt, om de kommer att finnas i mina krokaskar i framtiden.
Prologic har sina MP 1 Hooks och de har needle eyes, bra skärpa och styrka. Vad jag inte tycker om, är den ibland slarviga lödningen av krokarna!

Det ger inte samma penetreringsmöjligheter, som krokar, som har raka spetsar. Bra krok, men kollar dem innan du använder dem, det gäller för övrigt alla krokar!
Jag använder även ibland enkelkrokar till mina gäddor och det gäller att dessa har en enorm styrka och skärpa, detta främst, för att du bara har en krok, som ska hålla allt.

Det finns ett par märken på marknaden, som specialiserar sig på krokar för storvilt och en av dessa är Gamakatzu. Deras G- Carp A1 Specialist, är något i hästväg, när det gäller styrka och skärpan.

Jag använder dessa i storlek 1 och den mindre storlek 4 för fiske med små fiskbitar eller mindre filéer eller när gäddan är framme och pillar på mina beten, under svinkalla dagar. Dyra, men fruktansvärd bra krokar.
Den andra aktören på marknaden för storviltskrokar är, Tiemco, deras Tiemco TMC 600 SP (Special Performence) är nog värstingen av alla krokar. Lagom långt skaft, bra gape, Beaked point, som ger ett bra fäste och så denna skärpa! En krok för hook and hold situationer!

Herregud ska man inte säga, men krokspetsen skär in som, en skapell, genom sin utformning och vad som ska rätta ut dessa krokar, vet jag inte. Jag använder dem i storlekar upp till 3/0 för gäddan och den stora i storlek 8/0 är till något helt  annat.

Dyra? Ja, upp emot 18 spänn styck, men det kan det vara värd, med tanke på egenskaperna dessa krokar besitter. Blev du förvirrad över detta med krok? Kan tänka mig det. Vad du ska göra är att prova dig fram till den krok, som du gillar och som passar ditt fiske, inget annat!

2 kommentarer:

  1. Hur kan du missa att nämna Kamasan tubkrok? Outstanding!! :) :)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte att de är tillräckligt starka och spetsarna är ömtåliga.

    SvaraRadera