måndag 20 februari 2012

Så här använder du din Drop - off indikator.

Jag vill visa er hur ni använder denna nappindikator på rätt sätt, grunden till detta är, att vi varje år har en massa metade gäddor, som får sätta livet till. 

Faktorerna till detta dödande är flera, man sitter för långt från spöna, man är inte koncentrerad på sitt fiske, man ser inte indikatorn på rätt sätt eller så hör man inte larmet. 

Största boven i dramat, är att man tar alldeles för lång tid på sig, innan man krokar gäddan. Har du/ni problem med krokar, som sitter djupt i gäddans svalg, så gör något åt det!

Så min tanke är att visa er hur ni ska göra, när ni bottenmeta med denna indikator och följer ni bara dessa enkla råd och tips, så kommer till 98 % av era gäddor att kunna sättas tillbaka med små skadar och endast ett otrevligt minne av vad som hände. 

Tänk på att gäddan inte är en självmordspilot, det är en varelse, som bara var hungrig. Gäddan är på tillbaka gång i de flesta vatten och vi kan se till, att det inte är vi sportfiskare, som är grunden till detta, så fiska på rätt sätt!
Så här ska det se ut, vädret är lugnt och spöet står högt på sina två banksticks. Indikatorn syns bra och den sitter direkt under rullen vid bygeln och du sitter nära och ser - och hör alla rörelser vid ditt bete. Det är det perfekta läget för bottenmetet.
Efter att du har kastat ut ditt bete, ska du sänka linan, så mycket det går, nu ska din indikator placeras under rullen och du fiskar med öppen bygel, så gäddan kan ta lina i nappet.

Det är lättare att justera linan med en rulle, som har en baitrunnerfunktion, men det går bra med rullar utan också, bara lite mera omständligt.
Justera allt, så din indikatorn sitter så här, under rullen och indikatorns linclips ska sitta någon cm ifrån bygeln, som du sen öppnar, det är rätt läge och du får inga falska bleeps från vind eller annat.

Se till att du har tillräckligt med bly på din indikator, så den sjunker ner hela vägen, om en gädda går emot dig med betesfisken. En tyngre indikator hänger stilla under rullen och fladdrar inte i vinden och ger dig falska napp.
Vid varje napp, sjunker din indikator ner lite som visat här, det sker i samma sekund, gäddan plockar upp din betesfisk. Blyhaglen på ditt tackel, höll emot och nu lyfts dem upp från bottnen och tyngden i indikatorn tar över och den sjunker ner.

Samtidigt piper det i ditt larm och du vaknar, ping - pong bollen visar dig exakt, vad gäddan gör och nu ska du vara framme vid spöet, med håven i ena handen och mattan i den andra.
Här droppar indikatorn under en blåsig dag vid Linnéasjön, under blåsiga dagar, kan du doppa ner dina spötoppar, det eliminerar en hel del skakningar i spöna och larmen håller sig tysta, tills gäddan kommer fram.

Nappet blev ett free fall bite, genom att gäddan gick emot mig och det var bara att gå fram till spöet och lossna indikatorn, veva ifatt gäddan och sätta krokarna, så fort som möjligt.
En snipa tar lina och stannar och tuggar på betet, sen gick den emot mig lite och så höll den på, detta fenomen behöver inte vara en snipa, det kan mycket väl vara en stor gädda, som är lite tveksam eller som har varit med förut

Kroka så snart lina dras ifrån dig, är det en snipa, så kanske du missar den och det är inte hela världen, är det en större gädda, så har den troligen båda eller åtminstone, en av dina krokar i käften och du landar den.
Här sjönk indikatorn ner halva vägen och sen gick gäddan rakt ut med betesfisken och indikator lossnade från linan, man ser att linan dras av rullen i bra fart.

Tveka inte! Bara fram till spöet och fäll bygeln och dra på ett mothugg, den sitter där den ska. En viktigt sak, är att dina banksticks trycks ner i underlaget, så spöna står stabilt och inte är jingliga, en annan sak, är att du ska ha högsta volum på dina larm, så du verkligen hör dem och nappet!
Det är detta, vi vill undvika och det kan bli mycket värre än så och du har ett stort problem framför dig och då talar vi inte vilka problem, gäddan står inför!

Prova att få loss krokarna försiktigt, går det inte, så klipp sönder krokarna med en kraftig avbitartång! Hur många gör det i Sverige? Gör du det? Jag kan dessa svar, men låter dem vara osagda. Det kostar oss många gäddor varje år, tro mig!
Vid fiske i kalla vatten och då menar jag, när isen bildas i kanterna eller rent av smältvatten. Då kan gäddan vara väldigt pillig med dina beten, din indikator sjunker lite, går upp till rullen, men den lossnar aldrig från linan.

Ett tips i dessa lägen är, att du tar bort indikatorn försiktigt och låter gäddan ta betet, utan motståndet från indikatorn, det brukar hjälpa för att få lite mer rörelse frän fisken.

Fortsätter gäddan på samma sätt, får du chansa med ett mothugg, när den drar ut linan lite. Tänk även på att framför allt större gäddor, har en förmåga att svälja ett dött bete direkt på platsen.

Allt du får är ett par bleeps och indikatorn står och gunga upp och ner, detta sker, när hon vänder på betesfisken. Ta bort indikatorn och fäll bygeln och kroka vid minsta tecken, på att hon rör sig utåt eller går mot dig.
Se alltid till att du ser dina indikatorer och att du hör dina larm, det är så otroligt viktigt, har du gjord rätt, så får du inga falska bleeps och du vet att, är det tyst, så är det lugnet innan stormen.

Undersök alla bleeps, det är fisk, om du har gjord rätt! Placera spöna på de heta spots, men placera dig i stolen, så du ser - och hör alla spöna, från din position. Måla din indikator i en orangefärg, som syns bäst bland grena och gräs.

Drop - off indikatorn ska du använda till allt bottenmete, den fungerar bra för free lined deadbaits, för glidande - och semifixed bly, för Black balling med livebaits och för floatledgering och dessa indikatorer finns att hitta på bloggen och hur du gör dem själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.