fredag 10 februari 2012

Bottenmeta dina gäddor till våren.

Det ska väl snart börja vända och vi går mot våren igen, jag hoppas det! Jag hoppas verkligen inte att kylan, ska fortsätta och vi har detta långt in i april eller fram till början av maj. Nej, det vill vi inte, utan inom en månad, måste det börja att ge med sig och vi får lite vårkänslor och tankarna går till gäddorna, som snart ska leka.

Jag riktar detta inlägg till alla er ungdomar, som inte har körkort eller möjligheten att få fiska i åarna, var gäddorna samlas, utan ni, som bara har den lokala pölen till ert förfogande. Ni är ganska många, som jag har förstått i mina mejl och ni kan ha ett mycket givande vårfiske ni också.

Jag stod själv en gång i tiden, med fel spön, rullar mm och stampade, men drivkraften att fiska gädda, var för stor för att lägga ner detta roliga och spännande fiske. Alla har tyvärr inte Lödde Å bakom huset, alla har inte råd med dyra grejer.

 Men alla kan fiska gädda med det, man har av fiskeutrustning och vem vet, det kanske blir en inkörsport till en livslång hobby och allt eftersom du blir duktigare, får jobb och pengar, så kan du utöka din arsenal och fiskar efter större gäddor, med körkortet i handen.

Jag börjar med bottenmete, som är det billigaste alternativet och faktiskt också ett av de effektivaste sätten, att få bra resultat, jag kommer i morgon att berätta lite om flötmete, så du kan välja vad som passar dig bäst och i dina vatten. Innan jag börjar, är det ett par saker som du aldrig får glömma: Ta väl hand om gäddan och sätt tillbaka den, kroka så snabbt du kan och fiska alltid med öppen bygel. 

En bra matta är ett måste, men ett stort liggunderlag, fungerar bra också, tills du får råd med en matta. Gå genom bloggen här och lär dig hur du hanterar gäddan, vad du behöver av verktyg, håv, lina, krokar mm. Du hittar även en hel del gör - det - själv saker, som flöten, Drop - off indikators mm.
Våren är storhetstid för gäddfiskaren, ljuset kommer tillbaka och allt startar liksom om på ny kula, gäddan är hungrig och ganska lättfångat före och efter leken. Men det finns en period, var det blir svårare och det är precis innan leken.

Hanfiskarna samlas och väntar med längtan efter den stora madammen och det sker i vasskanten, var solen ligger på hela dagen. Vattentemperaturen är högre här och det ger gäddorna ett naturligt tecken på, vad som är på gång.

De större honorna kommer in lite senare och det är dem vi är ute efter, det finns större gäddor i alla typer av vatten och en fråga, som jag fick från Max och Adam, 2 brödrar från ett mindre samhälle uppåt landet var: Vad är en specimenfisk?

Säg att ni har, i den dammen ni beskriver, har en del mindre gäddor och bland dessa, så går det ett par honor runt 5 - 7 kilo, dessa är i mina ögon era specimenfiskar och jag vet att ni vill fånga dessa! Ni kommer att fånga dessa gäddor också, men ni kommer att få en del mindre också på vägen, det kallas specimenhunting!

Använd de grejer ni har och laddar rullen med en färsk och stark lina i 0,35 mm, för bottenmete behövs inte en massa bling, utan ett rent 2 - krokstackel, som ni ser här. Ha ett avstånd mellan 7 - 12 cm mellan krokarna, det funkar bra till dem flesta betesfiskars storlekar. Beten som Sill, Makrill och alla typer av sötvattensbeten, går att använda till bottenmetet.

Ni behöver inte dyra nappalarm, men ni måste då hela tiden kolla spöna och här kommer en Drop - off indikator in i bilden. Den gör ni enklast med en hårnål, en bit lina, en ping - pong boll och ett par större blyhagel. Den finns på bloggen och det kostar inte många kronor att göra ett gäng. Lägg ut era beten och strama upp linan till rullen, häng på indikatorn, så denna sitter tight under rullen och öppna bygeln på rullen.

Vid napp från en gädda, som plockar upp ett bete, faller indikatorn ner och sedan dras den upp och ramlar av linan, detta sker om gäddan går utåt med betet. Går gäddan emot er, så faller indikatorn ner och ni måste ta loss linan själv, innan ni vevar ifatt till gäddan och sätter kroken.
Så här monterar ni krokarna i betesfisken, en krok längst bak i stjärtspolen och den andra på sidan av betesfisken. Har ni råd att köpa en doft, så rekommenderar jag denna Ming Oil från England, den kan ni beställa över Internet och den är suverän i alla vatten med gäddor.

Man kan fiska med betesfisken liggande på bottnen, men ni kan även lyfta upp betesfisken, genom att försiktigt trycka ner en bit frigolit eller en smal remsa av en sittdyna. Ett av de bästa sätten, för att reta upp en stor hongädda, är att placera ett bete, som står en bit över bottnen och den ska stå mitt i hennes lekplats. Hon kommer att göra en del utfall, men till slut finns det ingen återvändo och hon äter upp hennes problem för att bli av med det!
Har ni inte råd med doftmedel, så kan ni sticka era beten med en knivspets, det får doften från betet att sprida sig snabbare och det brukar sällan att fallera, utan det är oftast detta bete, som tas först av alla. Sill är ett superbete för gädda, jag har ännu inte, efter snart 45 år träffat på ett vatten, var detta bete inte har fungerat.

De doftar betydligt mera än en vanlig mört och ni kan köpa dem, i de flesta fiskdiskar runt om i landet. Makrill är betydligt svårare att skaffa fram, men hittar du, så slå till, de är dyrare i inköp, men vilka beten det är för en stor gädda! Helt otroliga och något av det bästa du kan använda!
Spara all fisk, som inte går att fiska med, skär ner dem i mindre bitar och släng ut dem till gäddorna som mäsk. Kolla i din lokala fiskdisk om de har fiskrense, du får det gratis och be pimpelesset om hans fångst av Abborre nästa gång, han ska på en pimpeltävling. Abborre är ett betydligt bättre bete, än vad många anser och tror, i vissa vatten är de faktiskt gäddans huvudföda!
Frysa in dina beten styckvis och bevara dem i en frysbag eller som här enisolerad betesbag. Kom till vattnet med dem frysta och lägg ut dem till gäddorna frysta, de tinar fort och gäddan bryr sig inte om, de är lite hårda.

Ta inte med mera betesfisk, än du behöver för en dags fiske och se till att du har olika beten med dig, så du kan prova dig fram till, vad som är bäst för dagen. Det brukar visa sig ganska snabbt, om du fiskar på rätt ställe.

Vissa dagar föredrar gäddan dina Sillar och har du inga Sillar med dig, så kan det bli svårt för dig. Variera dina beten, flytta spöna under dagen, om det inte ger resultat, variera dina doftmedel, försök hela tiden att ligga ett steg före gäddan och inte ett steg efter, så kommer du att lyckas.
Man kan bottenmeta på flera sätt, en del lägger ut sina spön och sitter sen passiv hela dagen utan ett napp, detta är fel tillvägagångs sätt! Flytta dina spön en gång per timme och fiska av vattnet på detta sätt, under våren kan ena dagen vara varm och under nästa dag faller snön och fisket kan bli trögt.

Man kan också dra lite i sina beten ibland och det kan utlösa hugget, du har väntat på i flera timmar! Vet man om vart gäddan har sin ståndplats, alltså den platsen, var hon helst av allt befinner sig och vila mellan sina födosök, så kan man placera beten i hennes närhet, det brukar ge resultat, om hon är hungrig.

Ett tips här, är att prova med två olika beten, typ en Sill, som står en bit över bottnen och exempelvis en Mört, som ligger på bottnen med eller utan flavour/olja. Gäddor är latmaskar, som inte gärna bränner energi för att få sig ett skrovmål med mat.
Kan jag, så kan ni! Ni behöver inte 3 lb spön, flashiga rullar och superduper larm av högsta kvalitet. Fram med dina spinnspö, ny stark lina, en stol och dina tackel och beten. På med Drop - off indikatorn på din bakre bansticks och öppna bygeln, ha koll på pingisbollarna och krokar direkt, du känner gäddan.

Denna gädda togs 6 meter ut från land på en badplats, var djupet var ca 1 meter, betet var en halv Makrill, så bottenmeta dina gäddor till våren! Jag återkommer i morgon med flötmete, är du med mig? Bra, då ses vi då!

4 kommentarer:

  1. Vilken bra artikel Luis, jag har metat gädda så i 10 år och fann tips i din text så ungdomarna måste hitta mycket bra här.
    Johan från framsidan.

    SvaraRadera
  2. Vad bra Johan att även du med 10 år på nacken fick lite tips! Allt var inte direkt ställd till våra ungdomar, utan alla får och kan vara med på tåget. Skitfiske! // Luis

    SvaraRadera
  3. Hej Luis. Blir 55år nu i januari. Har återupptagit fisket efter drygt 35år. Det är helt fantastiskt vad fisket har utvecklats på många plan. Är särskilt imponerad av hur omvårdnaden av fisken har förändrats. Själva attityden. Förr drog man upp gäddan. Slog ihjäl den och slängde de i skogen. Möjligtvis tog hem den till katten. Detta att leva i symbios med naturen har verkligen förändrats till något väldigt positivt. Har fiskat lite regnbåge under 3-4 år, men ska nu bredda mitt fiske och det lutar åt gädda nu till våren och sen gös och aborre. Ville tacka dig för din blogg där du delar med dig av din kompetens på ett mycket bra och pedagogiskt sätt///Anders Olsson

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket för denna artikeln ! Ändrade mig i sista stunden från att bränna av 3000 kr på dyra gäddmetegrejer innan ens provet det :) Jag börjar med denna strategi för att sen eventuellt byta upp mig :) Tack så mkt!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.