onsdag 2 september 2009

Wiretafsar för Gäddan.











Herregud! Jag börjar bli gammal! Det är bara att konstantera att det är 42 år sedan jag fångade min första Gädda på mete med en levande Mört, back in the good old days i Danmark. På den tiden fanns det ingen wire att köpa och man provade allt mellan himmel och jord och en del sorters lina höll och ibland inte. Jag läste en artikel av Bill Chillingworth som beskrev lite kring hur man gjorde wiretafsar, men jag hade ingen wire. Det var då blixten slog ner och ett lyse gick upp för mig - Det måste gå med lite tunna Guitarrstränger och så blev det, jag lindade på mina krokar och det funkade bra, jag har t o m testa detta i våras från mina egna guitarrer, inget har ändrats! Men jag var en plåga bland Helsingörs lokala 60 - tals band, men dem gav mig gladeligen deras slitna eller knäckta stränger och jag var lycklig.
I dagens läge är vi bortskämda med materialer till Gäddtafsar, det finns ett stort antal och man kan i dag knuta, crimpa och linda fast sina krokar och vi har olika dimensioner och styrkor och färger.
Bild 1. Med tanke på att en Gädda har ungefär 700 tänder i sin munn, så är en wiretafs ett måste och en självklarhet, allt annat är vansinne! Du ser på bilden att tänderna ligger i flera rader och att dem vänder bakåt.
Bild 2. Jag använder Middys Tech - core väldigt mycket på grund av den styrka och smidighet. Du kan göra vad du vill med den och jag knuter oftast fast mina krokar med en knotless knot och dem sitter fast, jag knuter även fast mina lekanden med en överhandsknut, så att lekandet sitter i en ögla. Drennan seven strand wire kan du crimpa med wirelås och du kan även tvinna fast dina lekanden och krokar med en twindling stick.
Bild 3. På bilden till vänster ser du en wire som är tvinnad och till höger en som är crimpad med wirelås, det är upp till dig vad du väljer att göra, både sätt är pålitliga och får hög hållfasthet.
Bild 4. Jag kombinerar ofta att använda crimps till den nedersta kroken och en Knotless knot till den översta kroken, efter ett tips från den nyligen bortgångna legendaren James Holgate R.I.P. Ha mellan 7 - 12 cm mellan dina krokar, beroende på storleken på dina betesfiskar. Använd krok och wire samt lekanden är känd kvalité, köp inget billigt skit, det kommer att kosta dig fisk! Din wire ska vara så smidig som möjligt och duna krokar skall vara vassa, Gäddan är hård i munnen och dina krokar och din wire skall klara att tränga genom typ en tandrad och din wire ska klara dem sylvassa tänderna och det finns wirer som inte håller måtten, så se upp!
Bild 5. Skaffa dig en Rig - bin till dina wiretafsar, det gör att du enkelt har koll på dem, dem trasslar sig inte i varann och dem ligger skyddade. Den på bilden tar 10 färdiga wiretafsar och det bör räcka för en dags fiske. Det finns andra lösninger för wiretafsar typ smarta lådor, men då talar vi om helt andra priser, det är dock enkelt att själv göra en låda/box som tar ett större antal och var krokarna är fastsatta i cellgummi.
Dina wiretafsar bör vara 45 - 50 cm långa och då är du på den säkra sidan, ett litet tips är att om du ska använda blyhagel så montera dem på wiren under lekandet och inte på din huvudlina, det är så lätt att få en klämskada på linan med blyhagel. Efter varje landad Gädda ska du kolla dina krokspetsar och din wire, den kan ha fått en skada eller krokarna blivit slöa. Mitt råd är byt ut den direkt och använd bara felfria wiretafsar, nästa Gädda kan vara din nya personbästa och den vill du inte tappa genom slöa krokar eller på grund av att wiren var söndertuggad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.