onsdag 16 september 2009

The Buttombouncer - rig och hur du crimpar dina wiretafser.Lite av en blandad godispåse denna gång, men ack så viktiga saker som du bör ta till dig. Vi börjar med en supereffektiv rigg som du kan använda till Gädda, Gös och Abborre på alla djup.
Buttombouncer - riggen som du ser på bilden överst är en wiretafs som fiskas glidande på en bom med blysänke och denna studsra fram över bottnen. Bäst är det att fiska med denna rigg från båt, men du kan använda den från land också.
Du behöver en bomm som är ca 30 cm lång med ett beteslås i ena änden, så du kan variera dina blysänken allt efter djup mm. I andra änden har du en run - ring monterad och genom denna går din lina och sen har du två pärlor och din wiretafs. Jag använder en liten flytkropp på en bit lina, det får den levande betesfisken att jobba hela tiden och locka fisken till hugg.
Lägg ut riggen eller kasta ut den och sen kör du sakta med en elmotor eller ror sakta med båten, sätt din lina i ett linclips med byglen öppen eller frikoppla din baitrunnerfunktion och sen trollar du tills fisken hugger. Fisken kan ta lina och vända betet, varefter du kroka den.
Du kan variera dina blysänken allt efter viklet djup du fiskar på och jag vill säga att braids är att föredra vid fiske med denna metod. Din betesfisk monterar du med översta kroken i munnen och den nedre sätter du i fiskens sida, så betesfisken går med munnen mot spöet så att säga.
Bild 2. Gällgreppet. Här ser du hur du håller en Gädda och kan kroka av den utan att den kan bita eller skada dig, den ända rörliga delen i en Gäddas munn är underkäken som du har koll på genom detta grepp.
Bild 3. Jag har haft en del tråkiga upplevelser med en del av marknaden wirer, dem kan glida ur wirelåset oavsett hur hårt du har klämt åt dem. Nu får du ett tips och det kommer aldrig mer att hända dig! Som du ser på bilden så går wiren genom wirelåset tre gånger! Träd på din översta krok och sedan ett wirelås på wiren, trä wiren genom wirelåset igen och en gång till och justera det så du har så pass lång bit wire att du kan göra likadant med din nedersta krok och avslut sen med ditt lekanden i änden.
Bild 4. Så ska det ser ut och jag garanterar att det aldrig släpper, du kan prova att dra sönder detta, det går inte! Så nu är det slut med tappade fiskar, drag mm. Jag brukar ha Drennans wirelås i 40 lb till Drennans 28 lb wire, så har du det som referens för framtiden och Drennan 20 lb wire går bra med 28 lb wirelås.
Bild 5. Ja, snart är vi där och det ser jag fram emot! Jag fiskar här ett vatten med varierande storlek på gäddorna och det blir ofta en del lustiga resultat. Ena dagen upp till 20 mindre gäddor och nästa dag inte ett napp fram till på eftermiddagen, men då väger dem ofta 8 kilo eller mera, dem små håller sig undan, när dem större är i farten, kanibalism råder bland gäddorna i alla vatten med gäddor.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar