måndag 21 september 2009

Det börjar bli högtidsstunder i åarna och Skärgården för Abborre och Gädda!Dem första rapporterna om grov Abborre börjar komma och det är dags att börja detta roliga fiske. Ett lätt spö på 10 fot med en lämplig rulle och ett gäng Rapala i 10 cm storlek är allt du behöver. Sen är det bara att leta upp stimmen och fiska, betesfärger som svart/guld, Svart/silver, blå/silver och Fluororange brukar gå bäst, men du kanske redan har din favofärg? En bra båt, gärna med ett ekolod är ett måste och glöm inte flytväst eller flytplaggen!
Leta på kända platser eller varför inte leta efter nya? Prova spinnfiske, men glöm inte bort att flötmete eller bottenmete med Löjor kan vara en bättre metod vissa dagar var Abborren kan vara hur trög som helst att få till att nappa.
Åarna hyser också en hel del fisk, allt i från fisk som går upp till stationära fiskar som lever i ån hela livet. Leta efter djuphålor, här står det ofta Abborre och i dem partierna med växtlighet står Gäddan och väntar på byten. Slowtrolling med levande eller döda betesfisk, trolling med wobblare, mete och spinnfiske, är alla metoder som ger fisk vid denna årstid.
Större hålor som den avbildade från Ryssbyån håller mycket fisk vid denna tid och du kan under rätt dag har ett sanslöst fiske och det finns risk för riktigt grov fisk. Här går det att fiska från land och det är i kanterna och i bakvattnen du ska leta efter fisken.
I slutet av oktober går Pike Tournament av staplen i Kalmar sund och vill du vara med kan du anmäla dig hos Johan Fager på Sportfiskecenter i Kalmar. Besök gärna hans hemsida och kolla läget. Man fiskar 2 dagar och det är inte den tyngsta gäddan som vinnar, utan det är den längsta och det är lite roligt med just längden.
Det finns enorma gäddor i Kalmar sund, vilket Anders Josefssons megagädda på 14,2 kilo viser. Att fisken är stor råder det ingen tvivel om, men vilken skönhet, vilka färger, helt otroligt vacker och nu menar jag fisken! Anders är faktiskt rätt fin han med, jag fiskar med Bengt, så jag har sett värre! ; - D
Längre fram kommer så den förbannade isen och fisket blir lite därefter, ena dagen kan det hugga hejdlöst, men nästa är det tvärstopp och då kan en form av flavour eller olja hjälpa dig. Ismetet kan vara kul när det nappar, men jag föredrar öppet vatten och ett riktigt spö i näven!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar