fredag 11 september 2009

Fiskar du för långt ut, utan braid, olja eller flavours?Bra fråga eller hur? En del fiskar lite fel på flera sätt och det är synd för det koster dem fisk, fisk som faktiskt kan vara just den stora man jagar. Jag ska belysa lite av felen som ofta görs under ett fiskepass eller för den del hela tiden, med lite tips och egna funderinger kommer man långt.
Bild 1. Det första felet många gör är att glömma att fiska nära land, man skall alltid kasta ut sina beten så långt det går. Det är väl okay om det är där Gäddan befinner sig, men man glömmer att fiska nära land. Hur många gånger har det inte hänt att ett flöte har drivit in till kanten och man har fått napp? Det är många gånger och det beror på att Gäddan gärna söker av första branten närmast land.
På bilden fiskar jag på just en sådan brant, ställ ut ditt spö och sitt en bit bakom spöet om vattnet är klart, gäddan ser bra och du kan skrämma den. Du ser även på bilden att det har bildats ett område med lä, på grund av vinden kommer bakifrån. Småfisken ställer sig gärna var det finns lä och gäddan följer efter. Så sök av närmsta kanten först och sen kan du drifta av resten med ett driftflöte, du märker snabbt vart gäddan står.
Bild 2. Många förlitar sig helt på betesfisken doft, men det är inte många som använder olja eller flavours i sitt gäddfiske, dem har sina dagar och kan ge helt otroliga resultat. Du behöver ett par sprutor med olika storlekar och det är likaså med nålar, som du bör ha i olika tjocklekar.
En stor spruta med en tunn nål för att injeksera luft i din betesfisk och en mindre spruta med en tjock nål för injeksering av oljor och flavours. Det räcker med 1 ml doft per betesfisk, men kanske 20 ml luft för att få den till att flyta.
Bild 3. Pilchard Oil och Sardine Oil är mina absoluta favoriter, när det gäller oljor och det ska mycket till för att du inte ska få en respons från Gädda med dessa. Både löser sig sakta även i kallt vatten och sprider sitt budskap, oljemolekylerna stiger upp till ytan och ibland kan man se det på vattenytan över sitt bete genom att vattenytan blir stilla, medans vattnet runt omkring rör sig i vinden.
Bild 4. Man ser en del som driftfiskar,trollar eller flötestrollar på långa avstånd med nylonlina, ingen bra lösning när det gäller att kunna kroka fisken. Spunna linor eller Braids är betydligt bättre för detta på grund av att dem är stumma och att dem flyter, du har även bättre kontakt med ditt bete och krokningen fäster dina krok. Det finns en massa braids på marknaden och jag ska låta dig välja din, du bör ha mer än 100 meter på din rulle om du ska driftfiska på stora avstånd. Dem flesta braids sälj på 100 - 250 eller på 1000 meters spolar, dem är inte billiga, så prova ut en först innan du bestämmer dig.
Bild 5. Pro-cure flavours är ett medel som du kan smörja på dina drag eller betesfiskar. Till en början var jag tveksam, men dessa naturliga dofter är något speciellt och fruktansvärt effektiva. Jag fick denna Gädda på första testet och jag var fast! Ibland går det nästan över styr med dessa medel, värsta passet var i en större damm utanför Nybro var jag under en dagsfiske (9 timmar) landade 33 gäddor, inga stora, men det visar bara effektiviteten hos dessa produkter. Detta fiske var inget one - off, utan det har hänt flera gånger att det blir tvåsiffrigt under en dags fiske. Nu ska jag bara testa dem i vatten med stor gädda, kanske redan i höst/vinter?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar