torsdag 3 september 2009

Ta vara på dina livebaits och dem klarar sig längre.Jo bättre dina livebaits mår, jo längre kan du ha dem och du får ett bättre fiske med dem. Jag har sett en del som har 50 Mört i en hink och ingen syrepump med sig, det funkar inte någon längre tid. Du ska inte ha för många beten i ditt spann, dem måste kunna röra sig och dem måste ha tillräckligt med syre för att överleva. Det är viktigt att du plockar bort döda fiskar, dessa kan du använda som deadbaits. Har du möjlighet att ha en stor behållare som på bild 1 så har du alltid friska betesfisk, vilket är en stor fördel. men du måste sköta om dem.
Du ska aldrig ge dem någon föda, det ligger bara och ruttnar och det kan sprida sjukdomar bland dina fiskar. Som sagt plocka eventuelle döda fiskar och frys in dem till senare bruk. Se till att dem har det mörkt, dock med lite ljus och att dem har en tillräcklig syreförsyning.
På bild 1 ser du hur du kan ha dem om du har plats, det är det bsolut bästa sättet, det drar lite ström, men det är det värt.
Bild 2. Montera dina livebaits som det visas på bilden, en krok framför eller bakom ryggfenan och den andra i munnen eller vid ena bröstfenan. På detta sättet lever dem längre och kan simma fritt och naturligt, till Mrs. Pike kommer och hälser på.
Bild 3. Som nämnd kan det se ut såhär hos en del gäddfiskare och det är inte att rekommendera. Tänk på vilket jobb att byta vatten en gång i kvarten, du ser inte om det ligger döda fiskar på spannets botten o s v. Ha inte med dig mera betesfisk än vad som går åt under en dags fiske, i annat fall får du ha dem i speciella betesnät, betessump eller i ett keepnät och glöm aldrig en tillförlitlig syrepump-
Bild 4. Denna syrepump kommer från Darts i Malmö och den har 2 hastigheter och kan drivas med vanliga batterier på fiskeplatsen eller i båten och med den medföljande adaptorn som gör att du kan få ström från bilen under transporten till och från fiskeplatsen. Jag tror att jag gav 159 kronor för den och den är värd varenda öre.
Bild 5. Det kan till tider vara svårt att skaffa levande beten och man kan ha turen att hitta yrkesfiskare som säljer lite och då gäller det att välja ut dem bästa storlekerna och se till att det bara är levande och friska beten man får. Nu vet du hur du ska göra i framtiden och det ända jag har kvar att säga är lycka till med dina betesfiskar och ditt gäddfiske, snart börjar det på allvar!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar