måndag 7 september 2009

Älskare ena dagen och föda nästa dag!
Gäddan är en grym varelse som vi kan jämföra med Spindlarna. När det gäller kärleken, då går det bra, men efter kärleksakten är över, då ska man passa sig noga för att inte bli uppäten! Gäddan är kanibal till fingerspetsarna, den har en ståndplats var den vilar, precis som Spindlen har sitt lockarnät och det som kommer in på ståndplatsen eller fastnar i nätet kommer att åtas upp, En grym värld, men så är naturens gång!
Översta bilden. Här syns Spindlen i väntans tider, precis så står Gäddan och håller ett vakande öga mot mat och revirinkräktare.
Andra bilden tog jag i Black pool för några år sedan när jag och grabben var och spinnfiskade lite och han skulle lära sig att kasta. Jag fick en Gädda och under drillningen var det en skugga som hela tiden följde efter fisken som var krokad. Vi såg till slut att det var en mindre Gäddhane och vad jag än gjorde så skrämdes den inte bort, utan var hela tiden vid hennes sida. Detta var under leken och hanen stod vid henne tills jag skulle håva fisken, då gled han ut ett par meter och stannade, vi krokade av fisken och satte henne tillbaka och direkt var han vid hennes sida igen. Jag har aldrig varit med om detta förrut och det var en upplevelse att se. Snacka om toffelhjälte! Jag hoppas dem lyckades med sitt postyr och att gölen nu är full av gäddor som tryggar framtiden.
Nedersta bilden fick jag från någon snäll själ och den visar raka motsatsen. Först tar en liten Gädda en spinnare och sen har den troligen under drillningen kommit in eller i närheten av en större Gäddas revir eller ståndplats och det brukar sluta så här. Jag har själv använd mindre skadade Gäddor som bete och dem är suveräna, jag glömmer aldrig den Gäddan jag hade på en oktoberdag 1986 i hornsjön på norra Öland! Jag har verken före eller senare sett något så stort, men den släppte mitt bete och mina tårar syntes inte på grund av regnet, vilken fisk!


3 kommentarer:

  1. Hej Luis! Är du still going strong! Läste med förtjusning dina metereportage på 80-talet i FJ!! Är från Öland och minns att jag läste om den stora gäddan du bommade i Hornsjön! Hornsjön är riktigt fin, men fisket var så bra längs kusten och i Grankulla att jag aldrig satsade i Hornsjön. Ska ner till Öland och fiska en vecka nu i Oktober och ska hyra båt en dag i Hornsjön!

    SvaraRadera
  2. Tror att det var i en bok om gäddfiske du skrev tillsammans med Svullo!? (må han vila i frid!) Du satt och metade Björkna tror jag det var? Du hade fiskar i ditt keep net när denna enorma gädda attackerade keep net! Du bytte till gäddmete och fick den att hugga, sen släppte den! Rätta mig om jag har fel. Hur stor tror du den var? 20kg??? Iom att jag är en fiskefanatisk ölänning så sitter den berättelsen på näthinnan fortfarande! Som sagt, ska fiska i Hornsjön 1 dag från gryning till skymmning. Vi får hoppas att det monstret fortfarande lever!! :) Det har tagits många 10+ gäddor i sjön. Den största jag hört talas om var på 14kg! Skitfiske!!

    SvaraRadera
  3. Bara som en liten kuriosa! Minns du var i Hornsjön som du hade på gäddan? Har för mig du skrev att det var i närheten av klosterholmen?

    SvaraRadera