söndag 27 september 2009

Braid vs nylon. Det finns för och nackdelar med båda dessa typer av linor.











Jag får massor av olika frågor och det som sticker ut mest är angående linor. Vilken är bäst? Ska jag ha Braid eller nylon till mitt fiske, för och nackdelar, vilken lina trasslar sig minst, hur ofta ska man byta o s v. Jag känner att vi ska belysa detta område lite och kanske det hjälper er lite på traven.
Braids är dyra, men håller betydligt längre än nylonlinan, det finns flytande braids och sjunkande och dem finns i olika färger. Vad som är bäst för ditt fiske vet jag inte, men jag använder braids till alla former av fiske, förutom ismete var dessa linor kan frysa och bli stela och ohanterliga. Så för isfiske skulle jag rekommendera nylonlina!
Braids är mycket starka, en 0, 20 mm braid kan hålla uppåt 15 - 20 kilo, medans en nylon i samma dimension kanske klara 4 - 5 kilo, så det finns en väsentlig skillnad i styrka.
Manga tycker inte att braids kastar lika bra som nylon och så är det nog, men du får bättre längd på dina kast om du har en aluminiumspole eller en spole med metallkant. Det får braiden att lättare lämna spolen och det hjälper också till om du blöter din braid innan du börja fiska.
Alla linor trasslar sig! Oftast beror det på att man har vevat på sin nylonlina på fel sätt och hela linan blir tvinnad, det kan också beror på att linan tvinnas när en fisk tar mycket lina från en baitrunner.
Braid trasslar sig inte på samma sätt, men har du för mycket braid på din spole får du problem och samma sak gäller med nylonlinan. Linan drar med sig för mycket linvarv i kastet och du får ett såkallad skatbo på linan vunder kastet. Blöter du inte din braid innan du ska kasta, är det stor risk för såkallade vindknuter som kan lägga sig runt dina öglor under kastet och med tanke på hur starka braids är, så kan ditt spö bli skadad!
Vilken lina som är bäst vet jag inte, men jag kan rekommendera följande nylonlinor: Berkley Big Game och IronSilk, Daiwa Sensor, Kordas Adrenaline, JRC Connection SIC och Shimanos Catana. Dessa linor använder jag själv och jag är petig, väldigt petig! Bland braids anser jag att Berkley Whiplash, Power pro och Asaris Magnum Dyneema som dem bästa bland dem flytande braids och bland dem sjunkande är det Nash Bullet braid och Dynon SK Camo som är mina favoriter.
Hur ofta ska man byta lina? Det beror på hur mycket du fiskar, men jag rekommendera att du bytar minst två gånger per år, oavsett vilken typ av lina du har. Kolla din lina med jämna mellanrum och är den skadad eller sliten, så byt den och du slipper tråkiga överraskninger under ditt fiske.
Braids är bäst för Jerkfiske, tungt spinnfiske, trolling, flötestrolling, driftfiske, långdistansfiske och havsfiske och det på grund av dessa linors stumhet som ger bättre nappindikation och framför allt styrkan. Tänk på att stumheten i braids gör att drillning av fisk kan kännas väldigt konstigt dem första gångerna, du känner allt i spöet och ett spö som är lite mjukare är att föredra.
Nylon är bäst för närhållsfiske, lättare spinnfiske, Ismete, pimpelfiske, mm. Överhuvudtaget allt vanligt fiske. Kolla upp lite kring dessa linor, du ska titta på smidigheten, styrkan, nötningstålighet och knutstyrkan. En del nylonlinor är försträckta och kan gå av precis var som helst under stor press. Använder du styva spön kan en nylonlina med lite töjbarhet var rätt för dig.
Nylonlinor behåller sin färg eller bli bara lite mattare, braids däremot tappar sin färg ganska snabbt, men den är lika stark, så det är inget fel. Du kan färga din braid igen genom att antingen dra den mellan två vattenfasta tuschpennor eller bara färga den när den sitter på spolen. Du kan använda flera färger och få lite camoeffekt om du behöver det, färga din braid ett par dagar innan du ska använda den, så har spritdoften avdunstad och den är luktfri.
Sammanfattnigsvis kan vi säga att braid är dyra, men är dem det? Med tanke på hur länge dem håller, styrkan, fördelarna med stumheten? Jag tycker inte att dem är dyra när man tänker efter. Nylon håller inte länge och solen UV- strålar bryter ner den sakta, den är billiga och behöver bytas oftare än braids. Båda typer av linor finns i olika dimensioner och meterantal, allt från 100 meters spolar till stora bulkspolar med 1000 meter eller mera. Det kan löna sig att köpa dessa bulkspolar, du får ett bättre pris per meter, men köp inte någon stor bulkspole för du vet vilken lina som är bäst för dig, som passar ditt fiske.
Det är viktigt att du har lite nylonlina i botten på din spole, det gör att din braid inte glider på spolaxlen. Du ska spola på din braid riktigt stramt och du bör använda en handske som skyddar dina fingrar, vanlig nylon ska också spolas stramt, men det är inte lika viktigt som med braids.




1 kommentar:

  1. Har du några tips på en riktigt bra nylonlina för kustspinn efter i första hand havsöring?

    Mvh Johan

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.