onsdag 23 september 2009

Den avundsjuka Abborren.











Man skulle nästan tro att Abborren är en Svensk fisk med medfött avundsjuka, men den finns i andra länder också, och så även avundsjukan. Skämt åtsido! Abborren är en stimfisk och den är avundsjuk på sina artfränder, vilket kan vara en fördel för dig som fiskare.
På bild 1 ser du ett litet spinnerblade som är monterad mellan 2 färgglada pärlor, effekten på detta är att Abborren tror att en annan fisk jagar ett mindre byta och den skall bara vara före och ta betet från den andra fisken. Ett tydligt bevis på hur det kan bli, ser du på bild 2, här hade fiskaren kommit på ett stim som var fullständigt galna och dem nappade på allt som rörde sig. 2 fina Abborrar på samma wobbler - Jo, man tackar för sådanna dagar.
På bild 3 har du lite mindre trekrokar som är lindade med vanligt rött garn och en del med tinsel från flugfiskarens bindningsmaterialer, dessa kan du ha som upphänger en bit ovanför din wobblare eller drag och du kan få 2 Abborrar åt gången dem dagar var dem är i stöten. Dessa är dock gjorda för att kunna byta fjäderkrokarna på Rapala X-rap som tyvärr går sönder alldeles för ofta.
Bild 4. Mina favoriter till Abborren. Rapala X-rap i 10 cm storlek är ett superbete och har du dem färgerna som finns på bilden, är du helgarderad. Inget slår dessa beten ute i den Smålänska skärgården, men håll koll på krokarna. Det är stor skillnad på effekten om dessa beten har fjädrar på krokarna eller inte! Tyvärr är dessa beten väldigt ömtåliga och har en tendens att gå sönder väldigt lätt, krokarna är inte dem starkaste och bör bytas.
Bild 5. En vanlig storlek på Kalmar sunds Abborrar, denna väger 1,3 kilo och togs på en Rapala X-rap i svart/guld. Det är härliga fighters på lätta grejor och kommer du rätt, kan du få fisk upp till 2,5 kilo, dem finns därute och dem är inne nu.
Ett lätt 9 - 10 fots spö med en kastvikt mellan 10 - 30 gram och en liten rulle med 0,25 mm lina, är en lämplig utrustning för detta fiske. En ask med lite jiggar, spinnare och dem nända X-raps och du har alla möjligheter för ett bra fiske. Leta upp fisken vid vasskanter, grynnor, steniga partier, runt öar och sund. När du väl hittar Abborren gäller det att fiska snabbt och metodiskt, stimmet flytter sig snabbt och det gäller att hänga efter dem hela tiden. Fiske från drivande båt är också en bra metod att hitta fisken med och när Abborrstimmet är hittat, är det bara ner med ankret och kasta.
Vid bottenmete med Löja föredrar jag ett längre spö som ger bättre linkontroll och likaså vid flötmete. Vid bottenmete använder du ett pater noster tackle med 1 meter kroktafs och 40 cm lina till ditt sänke. Du kan låta tacklet ligga eller fiska det efter metoden sink and draw, var du ibland lyfter upp ditt tackel och låter det sjunka till bottnen. Abborren huggar ofta precis när ditt tackel har landad, kroka direkt du ser nappet!
Flötmetet är ett mindre gäddflöte, lite blyhagel och en enkelkrok som placeras i Löjans munn, Abborren tar nästan alltid sina beten framifrån och dem kan svälja väldigt fort. Abborren har en stor munn i förhållanden till sin kropp och den kan ta stora betesfiskar, jag har fångat kilosfiskar på 15 - 20 cm Mörtar som var tillägnade för Gädda.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.