tisdag 1 september 2009

Säckning av din Gädda och du bör ha en stor avkrokningsmatta.












Det är helt okay att säcka din Gädda under tiden du får fram kamerautrustning och vågen, men du måste se till att fisken mår bra under tiden den ska vara i säcken. Säcka alltid fisken på en så djup och skuggig plats om det finns i din närhet och håll nere tiden, det får inte gå flera timmar! Du behöver en stor avkrokningsmatta! Gäddan är en lång fisk och det behövs bara en 8 kilos, så har en varelse på en meters längd.
Nedersta bilden: Min egen Matta är 160 cm lång och 85 cm bredd, här får både Gäddan och jag plats. Köp en stor matta med bra vaddering och gärna en med heldragen dragkedja och bärhandtag, då kan du stäng in Gäddan en liten stund om den är bongstyrig och du kan väga fisken i mattan.
På bild 3 ser du en Gädda som är säckad i fotosyfte och en vanlig karpsäck räcker gott, jag vill dock be dig om att modernifiera den liten genom att sätta fast ett kraftigt beteslås som låser säcken. Du ser på bild 4 vad jag menar, en del säckar har inte en sådan låsning och Gäddan kan faktiskt med sin lite spetsiga underkäke bryta sig ur och det gör ingen glad.
På bild 1 ser du att jag har monterad ett gäng Frigolitkulor på säcken, detta gör att säcken inte sjunker ner på en ex - vis mjuk dybotten som kan skada fisken genom att dyn fästnar i säcken fina väv och den kan kvävas av syrebrist.
Bild 2 viser hur säcken hålls uppe och sträckt och din Gädda håller sig lugn. En sak att tänka på är att ALDRIG ta med torra händer i dina fiskar oavsett art och ALDRIG lägga ner dem i en torr säck. Allt skall vara blöttinnan det kommer i beröring med fiskens slemlager, den fisk då vårdar ömt i dag kan med tiden bli en rekordfisk, så varna om dem är du snäll.
Det kan vara en fördel att säcka en fisk några minuter tills den återhämter sig efter en kanske långdragen figt eller liknande, det blir lättare att ta dina trofébilder, men vänta inte för långe bara, dem kan bli väldigt pigga!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.