tisdag 8 september 2009

Flera tips för ditt Gäddfiske.











Vi fortsätter med lite tips som underlättar ditt fiske och ger dig mera fisk. Tips kan man aldrig få nog av och det dyker hela tiden upp nya saker eller idéer som kan göra fisket effektivare.
Bild 1. Man kan ibland hitta billiga blisterpack med 30 små spinnare för under en 100 - lapp, jag köper dem och klipper av kroken på dem. Sen monterar jag lite pärlor och min wiretafs med 2 krokar, du har nu ett perfekt tackle för fiske med levande betesfisk eller för trolling. Häng inte upp dig på det billiga priset på dessa spinnare, tråden i dem är starkare än din wire och dem håller till själv den största Gäddan.
Bild 2. Jag tycker om att hela tiden testa nya saker och för ett par år sedan provade jag en hel del olika flavours som egentligen är gjorda för Karpfisket, men dessa två håller måttet med råke och dem är effektiva i dina deadbaits. 1 ml per normalstor betesfisk räcker långt, Gäddan har ett välutvecklad luktsinne.
Bild 3. Använd alltid ett pålitligt nappalarm under ditt fiske efter Gädda och det bästa är en modell som den visade som är ett Fox EOS. Där hör du skilnad om fisken går ut med ditt bete eller om den går mot dig med betet. Skillnaden hörs på ljudet och det kan vara en fördel om du har ett spö stående var du inte ser det typ bakom ett träd, buske, högt gräs mm.
Bild 4. Sanningens ögonblick! Det är viltigt att du väger din fisk på rätt sätt, en del håller i vågen och det är fel och det blir missvisande vikter. Använd handtaget som visad på bilden och du får en korrekt vikt.
Bild 5. Det absolut bästa sättet att bevara en stor Gädda är att använda en "Piketunnel" det är en blandning mellan säck och ett keepnät. 50 cm i diameter och 160 cm lång och du lägger i fisken och vrider runt ena bågen och låser denna med clips. Du ställer sedan ut den i vattnet som visad på bilden med två banksticks, det finns även en kraftig D-ring i varje ände som gör att du kan använda den från båt genom att hänga den utsträckt längs med relingen, en suverän produkt från Engelska Steade-Fast och priset ligger runt 500 kronor.
Jag har alltid ett berkeley cross-lock monterad och det gör att jag snabbt kan koppla bort min wiretafs från spöet och slipper att Gäddan rullar sig in i huvudlinan och resten av tacklet. jag tar bara bort wiren när jag avslutar mitt fiske och kopplar på den igen vid nästa fisketillfälle och jag slipper att stå och knuta i kallt väder.
Ha alltid med dig ett litet försthjälpen kit, du vet aldrig när olyckan är framme, ett nyp från en Gädda blöder mycket och det kan vara svårt att stoppa blodflödet främst på vintern.
Åk aldrig ut i en motorbåt utan åror, stannar motorn för dig är du illa ute med frånlandsvind och utan åror, ha även med dig en telefon. Använd flytväst eller flytplagg när du är ute i en båt och ha god ordning i båten. Lämna spriten hemma, den hör inte hemma i samband med fisket, 7 av 10 drunkningsolyckor beror på sprit!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.