tisdag 17 december 2013

Fråga från Angsmo och från en del Makrilljunkies!

Hallå Luis! 

Tänkte bara kolla med dig om du vet hur man gör doft ämnen osv till gäddmete i olja! är det samma metod som när du gör dippor till karpfiske? och vad kan vara bra att ha i tonfisk kanske? Anledningen till att jag frågar är detta video klippet!

Fredrik Angsmo fick svar på sin fråga via mejl och jag tittade på filmen, var Graham Pullen påstår att han gjorde en hel syltburk med Pilchard Oil av en påse pellets. 

Vilket Bull! Jag har försökt själv att pressa pellets i en enorm verktygspress på jobbet och allt som kom fram var tre droppar! Man visar inget av detta på filmen av olika anledningar (det går inte) men titta själv!

Ganska många här på ostkusten är galna över att det inte finns hel Makrill att köpa i butikerna och jag tillhör denna skara, det är svårt och jag har gett upp, men har alltid ett öga på fiskdisken, just in case att det skulle ligga ett par Makrillar där.

Jag har dock ett litet tips till alla er Makrilljunkies!
Köp några paket med Makrillfiléer, detta säljs som människoföda, men jag har provat och det går bara inte att få ner, jag kommer från hamnstaden Helsingör och är van vid färsk Makrill.

Men Mrs Pike är av en annan uppfattning och hon gillar dessa ur vattnade slamsor och så här gör du: Öppna paketet och ta ur slamsorna och dränera dem från allt vatten, du kan få bort, en del bitar är bra och du kan ha dessa på din Kebab - rigg. Resten använder du som mäsk!
Jag tillsätter dock oftast någon form av doftmedel och oftast är det en fiskolja, som jag penslar på direkt vid vattnet.

Använd billiga leksakspenslar för barn, dessa kostar bara några få kronor och man kan rengöra dem efter bruk och återanvända dem.
Här är det två ihoprullade slamsor som får lite olja och sen läggs detta ut på bottnen och Mrs Pike blir först lyckligt över att hon får middagen serverad, men därefter blir hon arg och sparkar bakut under drillningen, detta är ganska effektivt och ger oftast lite större fiskar.
Doftmedlet direkt på filéerna vid vattnet fungera bra, men det blir bättre om du lägger dina filéer i en tät påse och tillsätter doftmedlet och detta får sen ligga kvar och dra över natten.

Glöm inte att klippa till lite mindre bitar, som du sen mäskar med runt din Kebab och gör det ganska så spridd på fiskeplatsen.
Här en Makrillfilé på Kebab - riggen och jag använder ofta en färgglad pop - up boilie med fiskdoft, för att dels lätta upp tyngden av riggen och dels för att färgen och doften attraherar gäddan till ett napp.
Jag använder alltid en Drop - off indikator tillsammans med ett larm till detta fiske, då betet ligger på bottnen och denna indikator ger dig den bästa indikation, på att gäddan är framme vid ditt bete.

Du kan även använda dig av ett Legerfloat med larm och Drop - off indikator eller bara flötet, men då måste du hela tiden ha ögonen på flötet, så inte gäddan sväljer ner ditt bete.
Det handlar inte bara om Makrill, du kan använda alla möjliga fiskbitar eller filéer till detta fiske, men jag tog upp detta idag, på grund av en del eller rättare sagt många, inte får tag på hela Makrillar.
Ett Makrillpaket koster runt 30 kronor och det räcker got och väl för en dags fiske med tre spö och även för att kunna mäska lite runt varje bete och du gör likadant med andra typer av betesfisk.

Dessa småbitar sprider doften och lockar fram gäddorna till platsen och dem hittar snabbt den stora klumpen av mumsigt väldoftande fiskkött, som du har som bete.
Sprid ut dina spö lite och prova detta tips, du ser snabbt om det finns gäddor framför dig, om inte, så kan du börja Leapfrogga längs kanten, genom att flytta ett spö i timmen och därigenom letar du upp fisken.

Dock ska det sägas att finns det gäddor i området, så varar det inte länge innan du får napp på dessa väldoftande köttbitar. Kebab - riggen är väldigt effektiv och framför allt i kallt vatten, den tiden vi oftast metar våra gäddor.

På tal om nappalarm, så har jag skrivit lite på karpbloggen om Wychwood Signature alarm, ett billigt larm som är väldigt pålitligt och jag har beställd mig två stycken, som kommer under fredagen och min recension kommer troligen under helgen. 

Till dess kan du gå in på karpbloggen och se vad du får för 198 kronor, det blir inte billigare än så med alla dessa features och det är ett bra larm både för dig som fiskar mycket gädda eller för dig som ska påbörja din gäddfiskekarriär.

2 kommentarer:

 1. Ang. att utvinna olja ur pellets.
  Tror eventuellt du missförstår Graeme lite.
  Vid 02:20 säger han att han tillsätter lite ingredienser för att kunna utvinna fiskoljan - vilket iofs motsäger hans påstående att det är ren, opåverkad fiskolja...
  Han verkar tyvärr hemlighålla processen, men det vore ju lite underligt om han tvärljuger.
  Kikar man på http://www.youtube.com/watch?v=cyJXuahNsSs
  visar Graeme hur han gör en pasta av samma pellets, skållar i 30 sek - intressant är att han säger att man inte ska slänga vattnet, men han återkommer aldrig till vad han gör med det (trots att han säger att han ska förklara). Kanske är detta en ledtråd? Han kanske utvinner oljan med hett vatten som han sen separerar från oljan när det svalnat.
  Intressant iaf, man kanske ska köpa lite pellets och experimentera med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mooki och tack för din kommentar!

   Jag börjar med pastan, det är inga problem, det har man gjord sedan dem första pellets kom på marknaden och det är effektivt.

   Jag har själv försökt att koka Halibut pellets för att få loss oljan i dem, men det lyckas jag inte med, jag har även försökt att sila vattnet, men det mesta av det goda finns i vattnet, men det var kanske det som han hade i syltburken, det såg lite blaskigt ut. Sen tror jag det är svårt att få med alla goda dofter från oljan, men att separera oljan från vattnet går jo bra, då oljan flyter längst upp - ska göra ett test och återkomma. / Luis

   Radera