söndag 8 december 2013

Braxen och Björkna, två bra beten för storgäddan!

Det kan vara så att jag hade mitt sista karpfiske igår, det visade sig i morse, var isen låg och det gick inte att fiska vidare på platsen och enligt väderexperterna, så ska kylan hålla i sig ett tag till.

Jag tappade en större karp och det kan du läsa om på karpbloggen, om det intresserar dig och jag fick även 5 lagom stora Braxar, som jag tog hem för senare bruk till mitt gäddmete.

Dessa stora beten är bra och har en förmåga att ge större gäddor och man slipper förhoppningsvis att sniporna är framme och nafsar i dessa betesfiskar, men man vet aldrig.

Här en gammal bild från Emån, en frostig vinterdag för många år sedan och flötet försvann med en smäll när gäddan tog en liten levande Braxen.

Vad Gäddan vägde kommer jag inte ihåg, men jag vet att det var en bit över 6 kilo och det var en av Magnus (R.I.P) första gäddor på flötmete.
Mina fem Braxar hade en lagom storlek för att kunna drifta dem, bottenmeta med dem eller som jag tror, blir ett faktum, hänga ner dem under isen.

Vi får se vad som händer med vädret dem närmsta tiden, men det ser dystert ut om man vill fiska i öppna vatten i inlandet.
Både Braxen och som här på bilden Björknan, är väldigt bra beten som syns bra och dessa beten brukar dem större gäddorna uppskatta som ett skrovmål.

Oftast håller dem mindre gäddorna sig borta, då gäddor vet vad dem får i sig av storlek, fast man har jo sett en del bilder, fejkade eller ej, hur det kan bli.
Här är det en femma som strular efter friheten efter att ha plockat upp en död Braxen, som stod en bit över bottnen och det blev denna gäddas misstag denna soliga decemberdag i en liten damm.

Preparerad gärna dina Braxar och Björknor med diverse oljor och flavours, det fungera väldigt bra och främst, när du fiskar i kalla vatten som råder just nu.
Här en Gädda från Linnéasjön som föll pladask för en död Braxen, troligen deras huvudföda i sjön, då denna är full av Braxen och för att urskilja mitt bete mot andra artfränder, så hade jag tillsatt doftmedel i mitt bete och det fungerade bevisligen.
Jag hoppas inte att isen lägger sig, jag vill ha ett par Karpar till innan året tar slut och jag vill kunna ställa ut ett par gäddspö med någon av gårdagens Braxar.

Man kan få vänta på nappet, men oftast är det en större fisk och det är väl det vi är ute efter eller hur? Prova med Braxen och Björkna, använd dem både som dead - och livebaits.

Dessa fiskar är super beten för stor gädda och du kan, om isen inte lägger sig för gott, så kan du meta upp dessa över lite utspridd majs och ett par väldoftande mäskbollar med ströbröd.
Använd en liten open end swimfeeder med mäsk och ett par majskorn på en liten krok, det brukar fungera bra, likaså beten, som maggots och små livliga lövmaskar.
När du väl börjar få fart på Braxenstimmet, så kan det gå fort mellan nappen och oftast hinner inte ens swimfeedern tömma sig, innan nästa Pikebaits hänger på kroken!

Använd ett lätt Quivertipspö till detta fiske, ibland tar Braxarna hårt och ibland är dem väldigt försiktiga. Ett bra tips är att ha ett gäddspö i din närhet, när du fiskar Braxen, plötsligt kan fisken sluta att nappa och troligen är det en större Gädda, som har kommit in på platsen och en serverad Braxen framför näsan på den hungriga, det ger hugget du längtar efter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar