tisdag 3 december 2013

Lite kring oljor och andra doftmdel.

Gädda och de flesta av våra rovfiskar har ett välutvecklad luktsinne och det är till vår fördel. Vi kan med olika doftmedel locka till oss predatorerna under alla förhållanden, vi råkar ut för och det fungerar väldigt bra.

Gäddan äter det mesta när den är hungrig och den är en asätare av stora mått, den tar gärna en död fisk som har gått hädan på naturlig väg eller våra deadbaits. 

Men gäddan är lat och gillar inte att jaga under någon längre tid eller söka över stora områden efter ett skrovmål.
Det innebär att om vi preparerar ett gäng deadbaits och placerar ut dessa i närheten av gäddans ståndplats eller under den runda den går i sitt sök, så har vi goda chanser för att landa henne.

Oljor och andra doftmedel är till stor hjälp den dagen, var hon inte rör en vanlig "ren" betesfisk av någon anledning, det kan vara att hon har varit fångat ett par gånger förut eller är misstänksam av andra orsaker.
För att preparera dina deadbaits behöver du några Syringes, sprutor i olika storlekar och dessa kan du köpa i ett kit med 2 sprutor i 2 olika storlekar, vanligtvis den stora för den lite tjockare oljan och den mindre för flavours som är lite mer lättflytande.
Jag tar vara på alla betesfiskar som dör eller livebaits som inte lever längre under fisket, en del går till mäskning, men dem finare beten tar jag hem igen och preparerar med olja eller flavours.

1 - 2 ml flavours eller 2 - 5 ml olja trycks i på flera ställen i den döda betesfisken och ibland trycker jag även ner en smal bit sittdyna i betesfiskens hals, som får den till att flyta upp.
Allt detta görs hemma i lugn och ro och alla betesfiskar paketeras var för sig i plastfolie och läggs rakt och fint på ett fat och sen frysas dem in.

Du har nu fina väldoftande betesfiskar som är raka och då du har skrivit på vad det är för bete, vad dem innehåller och om dem är flytande eller sjunkande, så är det lätt för dig att plocka ihop en  påse med lite blandat och gott inför ditt gäddfiske.

Bevara dina frozen baits i en baitbag som är isolerad, så dem håller sig frysta länge. Montera dina beten frysta, dem tinar fort ute i sjön och gäddan bryr sig inte om dem är frysta eller inte, när den väl har bestämt sig för att äta.
Jag gör på detta vis, men har även med mig ett par extra dofter med mig i fall att dessa skulle behövas, man vet aldrig vad gäddan vill ha för dagen av beten och diverse dofter.
Rengör alltid dina Syringes efter bruk, för varje gång du använder dem bildas en lite intorkad beläggning och rengör du dem inte, så kommer dem en vacker dag, när du verkligen behöver dem, inte att fungera.
Flavours och Winterised Oils fungerar i alla vatten och under alla förhållanden, så även under isen, var vattenströmmarna sprider ut budskapet och lockar fram rovfisken.
Även dina fiskbitar, som här på bilden är makrillfiléer i en paket, ganska ur vattnade människoföda, men med lite olja eller flavours, som du penslar på, så kommer doften att öka attraktionen hos dessa bitar, som du sedan mera monterar på din Kebab - rigg.
Här en av Linnéasjöns gäddor som jag har fångat ett antal gånger på olika beten och denna gång var det hel Sill med Pilchard oil som fick den på fall.

Du behöver inte jaga doftämnen, vilken flavours för karpfisket som stinker fisk, skaldjur, lever eller annat pikey kommer att fungera.

Testa detta i vinter, från land så länge det går och sen ute på  isen, det fungerar bra och du kommer att få uppleva dem dagarna var dina preparerade beten fungera bättre, än din polares fina livebaits!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar