tisdag 29 januari 2013

Angeldon vs Ismetespö!

Jag gick över sjön och plötsligt stötte min fot mot något i snön, där låg det framför mig, mordvapnet med sin orange vippa och "rulle" Angeldonet!

Jag såg detta redskap för första gången i december - 81, var Helmer, min granne skulle ut och ta sig en julgädda på Orranässjön och jag följde mig gubben, som var 80 år.

Väl ute bland tre öar, lyfte han på ena hinkens lock och 15 mordvapen stod klara för "Fiske" Helmer visade mig hur det hela gick till och jag frågade honom, om vart det sportsliga och humana fanns.

Äh, det är bara ner med mörten och sen drar du upp gäddjävlen för hand! Jag gjorde som jag hade sett Helmer göra och snart stod min första, men också sista Angeldon uppsatt. 

Jag hade lite problem med att fästa knallkorken och när jag väl hade fått det hela på plats, så small det rakt i mitt fejs! Linan rullade ut snabbt och snart var den slut på rullen och jag drog upp linan och där låg min första isgädda och sprattlade. 5,4 kilo om jag minns rätt.

Jag hann inte ens få ut den halva klädhängare, som påstods vara en angelkrok,  förrän Helmer hade klubbat gäddan och han stod flinande och sa att den blir en fin middag! Herregud, vart hade jag flyttat!

Detta var så främmande mot allt annat i min fiskevärld, i Danmark, 2 månader tidigare släppte vi tillbaka gäddorna och annan fisk, här blev allt föda och jag är övertygad om, att hade inte Helmer fått frukost denna morgon, så hade han haft en fin sushi på isen denna morgon!
Jag gillar inte Angeldon, det har ni nog förstått i detta läge och jag tänkte bara i detta inlägg jämföra detta mordvapen mot våra ismete set - ups, som vi använder oss av - Öh, vi som har blivit sportfiskare, vill säga!

Helmer förklarade, att Angeldon var ett gammalt redskap och det var på något sätt kult förklarad av de äldre sportfiskare. Okay Helmer! Jag hoppas du hör denna fråga däruppe.

Helmer var 80 år, när vi fiskade gädda, nu är vi 32 år längre fram i tiden och det finns fortfarande Angeldon i bruk och butikerna säljer dem fortfarande och butiken kallar sig sportfiskebutik?
Jag gillar inte detta redskap av flera grunder, som jag kommer till och jag gillar definitivt inte att "Sportfiskebutiker" säljer dessa och det är inte gamlingarna som köper dessa, utan även ungdomarna.

Jag ska inte hänga ut Pär, som jag fiskar med, men för bara 3 år sedan, var vi träffades, berättade Pär om en sjö, var han hade haft 16 fäll och landat 11 gäddor - Jag hann inte få ut tredje angeldonet, förrän det small på första!

Jag gav Pär min mening om detta så kallade fiske, han förstod och jag sålde honom 4 ismete - set billigt den  kvällen och sen var vi både nöjda med livet och jag tror att en del gäddor räddade livet genom detta. Pär tyckte det var betydligt roligare, att kunna drilla fisken mot spöet o s v.
På frågan om varför han använde Angeldon svarade Pär, att så gjorde alla på Orranässjön, var han fiskade och än i dag står det Angeldon ute på isen i Orranässjön och på de flesta sjöar i Sverige! Jag kan vara den första, som skriver under ett förbud för dessa redskap, men debatten är fri.
Denna jämförelse sker endast mot det upphittade Angeldonet och min egen utrustning för ismete, samt mina egna erfarenheter av dessa grejer, ingetting annat!

Hur mycket lina kan det finns på ett Angeldon? Det fanns 20 meter på sin höjd på det jag hittade och vad händer vid fiske på 10 meters djup, då har gäddan 10 meter kvar att röra sig på, innan den få dras med Angeldonet och klädhängaren i munnen till sin dödsdag! Jag har 100 meter 0,45 mm nylonlina!
Klädhängaren, som under en viss vinkel och stor press mot en stor gädda går av. Formen gör det svårt för gäddan att spotta ut betesfisken, vilket var meningen, då matfiskarna absolut skulle få mat på bordet i forn av gädda.

Mina krokar kan släppa vid en för tidig krokning av gäddan och en stor gädda kan rätta krokarna, men min fina broms och spöet ser till att jag kan ge lina och spöet absorberar rusningen.

Vilket av detta rustar fortast, mina små trekrokar eller klädhängaren? Skulle en gädda slita av min lina, så kan den fortfarande inta föda med tacklet hängande, det kan inte gäddan, som har en klädhängare sittandes på tvären i käften!
Jag använder larm, som klarar alla typer av väder och ljudet är högt, samt att jag har en reciever på mig, som visar vilket spö det nappar på och det finns både ljud och vibration i recievern.

Angeldonet har en hållare för knallkorken och vi ser här hur sned den har blivit och jag undra om den verkligen smällar knallkorken.

Nästa fråga är hur fungerar knallkorkar, när de är blöta av snö eller regn - Vi behöver inte gå genom detta, ni som använder knallkorkar vet resultatet!

Vipporna är ungefär likadana, fast jag har ett lite bättre clips på min till höger, så där är det okay och inget att klaga på.
Samma gäller här, var man ser att fästet för vippan är ungefärlig på samma sätt, dock kan vippan på Angeldonet dras ner längs med träbiten och skyddas, jag drar av mina och delar på det.
Vad är roligast, att drilla en stor gädda med spö och rulle eller drar upp den för hand i en tjock lina? Det landas gäddor i Sverige på 15 - 20 kilo varje år, med ismetespön och rullar, hur många händer slits sönder av angeldonslinan?

Hur många Angeldon slits ner av gäddor varje år på grund av linan var för kort, den frusna linan fastnade i Angeldonet eller man satt för långt bort och hann inte fram eller såg eller hörde man inte fället?

Visst kan detta ske med oerfarna fiskare med spö och rullar, men vi har lösa spolar, mycket lina och spöna står fast i hållare. - Jag gillar inte Angeldonet!
Jag kan släppa tillbaka alla mina gäddor och jag och andra kan fånga dem igen, utan skador, men jag fångar inte gäddor, som har råkat ut för matfiskaren eller den som använder den berömda ståndkroken.

Jag fångar dock gäddor som en klädhängare i käften, det händer inte så ofta, då de dör innan de fångas, jag fångar oftare gäddor, som har råkat ut för en Lip - Grip och det är en besvärande syn för mig och jag ber er alla om att slänga era Lip - Grips och landa era gäddor med gällgreppet.

Tänk om jag fick uppleva den dagen, var jag kunde gå in i butiker runt om i Sverige och säga till expediten att jag vill ha 10 angeldon, en Lip - Grip och en käftöppnare och jag skulle få detta svar: Tyvärr, vi är en sportfiskebutik, vi säljer inte dessa tortyrredskap längre, sedan lagen trädde i kraft! Den dagen skulle jag vara lycklig!

Det var min syn på dessa redskap som fortfarande säljs vitt och brett i vårt avlånga land, jag vet att både gamla och unga, samt mer eller mer etablerade gäddfiskare läser detta, det är öppet för debatt och har du synpunkter om detta inlägg, så bara hör av dig.

7 kommentarer:

  1. Åh det var en rejäl sågning som heter duga! Jo men jag håller med dig till stora delar men kanske inte riktigt på alla punkter.

    De angeldon man köper idag är absolut förkastliga i flera avseenden, jag tänker framför allt på linan och angelkroken. Men om man leker med tanken att byta ut linan till tjockare nylon i tillräcklig mängd och kroken till en trekrok. Visst det räknas fortfarande inte till sportfiske vilket också är helt rätt då det inte finns någon rulle eller spö att drilla fisken på.

    Men med rätt anpassad utrustning så fungerar i mina ögon angeldonen väldigt likt ismetet och jag kan faktiskt se en tjusning att handdrilla stora fiskar, de blir ju på samma sätt som när man pimplar. Under den korta tid jag fiskade med angeldon innan jag började göra mina egna ismetespön så tyckte jag att knallkorkarna och dess mekanism fungerade riktigt bra. så jag är övertygad att rätt utfört kan fisket med angeldon bli väldigt likt det vi ismetare bedriver idag.

    Men problemet är väl att de som fiskar med angeldon idag inte är sportfiskare och behandlar gäddorna som skit, vill säga klubbar dom allihopa. Oavsett metod och fiskesätt så handlar det oftast i slutändan om fiskarens inställning till fångsten, dess kunskap och erfarenhet. Jag har sett skräckexempel på hur orutinerade fiskare använder sina lipgrips med tron att de är skonsamt för fisken, jag har likaså sett skickliga fiskare hantera lipgrips på ett sätt där fisken knappt tar någon skada och som jag inte skulle klara av. Fast jag håller med dig helt på den punkten, gälgreppet vore en lag för alla som kallar sig gäddfiskare att kunna.

    Tackar för intressant läsning ännu en gång och önskar dig lycka till med fisket framöver.

    / Mats

    SvaraRadera
  2. Nä men nu!
    Du kan väl inte dra ALLA fiskare som använder angeledon över samma kant?
    Jag är 18 år och har trekrok på ALLA mina don,
    så länge jag inte är på angeltävlig som av någon anledning inte tillåter trekrokar. (Denna punkt håller jag med på, att trekrokar och C&R borde vara standard på angeltävling, som också har sin charm!) som jag gör själv med mellan 30-40 meter lina!
    Viket räcker gott och väl ca 99.9% av gångerna då jag fiskar pelagiskt på mer än 10 meter djupt vatten.
    Jag släpper tillbaka alla gäddor jag får, precis som dig. Använder en vanlig fjäder/vippa/vimpel eller vad du nu vill kalla det, precis som dig! Har inget som låter eller smäller eftersom jag inte anser att det behövs eftersom man hela tiden sitter på helspänn och kollar endå!
    Gälgrepp, tång och respekt för fisken är givetvis standard!

    Två gånger har det hänt för mig att linan tagit slut, en gång med resultatet att gäddan slet sig. Antagligen oskadd, som vid ett misslyckad mothugg.
    Andra gången satt jag redo och satt ett mothugg precis som vanligt och plockade upp en fin gädda på 4-5 kilo.

    Du kan ju inte hålla på jämföra en modernare syn på fisket som t.ex jag och mina kompisar har och ägnar oss åt med vad en gubbe på 80 år gjorde för 32 år sedan.
    Bara för att han använde angeldon med traditionell angelkrok och slog ihjäl gäddan för att få mat, så betyder det väl inte att ALLA som använder angeldon är dumma i huvudet och behandlar fisken respektlöst?

    Det är i alla fall min tolkning av din text, att alla som använder angeldon är dumma i huvudet.
    Personligen föredrar jag angeldon p.g.a. att det är en speciell känsla att drilla storgäddor med händerna, och det är billigt och enkelt att tillverka som fattig student!
    Ismete har säkert sin charm, men är alldeles för likt vanligt dropshot eller spinnfiske enligt mig.

    Länkar även några filmklipp/bilder på mig själv, så du får se att jag inte ljuger!!

    http://www.youtube.com/watch?v=ZLPWAfsqlpI
    http://www.youtube.com/watch?v=vmLuwRzIG_g

    Gädda 1: Okänd vikt, pga ingen våg.
    Du kan ju även se hur mina don ser ut..
    https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/544010_10200894570710996_424466123_n.jpg

    http://i.imgur.com/VMGB70Uh.jpg


    Gädda 2: 8.5 kilo. Gick tillbaka direkt efter vägning.
    http://i.imgur.com/RlznwQGh.jpg

    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/528201_10200904028307430_735245167_n.jpg



    Hoppas detta får alla att tänka om gällande angelfiske!
    /Danne Persson

    SvaraRadera
  3. Nu kommenterar jag lite sent här, men jag tycker inte om den här texten.
    Jag älskar mina angeldon, jag hatar angelkroken.
    Angeldon är inte värre än ismetespön på nåt sätt. Allting handlar om allting runtomkring donet.

    Jag är 19 år, trekrokar på vartenda ett, WM mekanism för härliga smällar och jag har fiskat med angeldon en hel del. Jag har ca 30m lina på mina don, och de don som har mindre sätter jag på grundare vatten. Jag har aldrig varit med om att linan har tagit slut. Jag släpper ALLA mina gäddor, och använder säck för att inte skada fisken. Ser många med ismetespön som inte gör det, så vad är värst?
    Men jag gillar smällarna för jag tycker de ger extra spänning i det hela.
    Jag har aldrig dödat en gädda.

    Sorry.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.