måndag 28 januari 2013

Skallgång efter Abborren.

Senast Pär och jag var ute, var det endast pimpelfiske som gällde och jag tror att detta var fel tyvärr, vi letade och provade på alla säkra ställen, utan resultat och började sen leta i närheten av dessa ställen och igen utan resultat.

Därefter var det tillbaka och prova dem hålen, vi inte hade stängd igen med snö och igen inget, inga stötar eller pill. Sen blev det en runda genom ett sund, ett stenigt parti, som vi hittade och även i närheten av några nerfallna träd, men det ville sig inte.
Allt vi fick ihop denna dag, var 14 Abborrpinnar, frisk luft, erfarenhet och en massa motion, vilket det sistnämnda, vi båda behöver.

Vi var på sjön med de stora Abborrar, vi var på rätt ställe länge, vi fiskade rätt, men nästa gång åkar även lite mjukare ismetespö med och då kanske det kan lossna?

Jag har de senaste veckorna fått lite frågor kring vilka beten jag föredrar för gäddan, anskaffning o s v. Ganska lätta frågor för mig, men det finns lite problem i det hela.
Sillen anser jag som ett av de bästa beten bland många, jag har inte än upplevt ett vatten, var gäddan inte har acceptera dessa väldoftande beten som mat. Anskaffningen är ganska enkel ibland och du hittar Sill i dem flesta av dem större matbutikerna, bäst är dem butikerna, som har en egen fiskdisk, då kan du beställa hem flera kilo, som sen frysas ner.

Ibland är det svårt att få tag på Sill och jag tror det beror på tillgången, men det är ett ypperligt bete för gädda och de har lite mer doft än den vanliga Mörten, Abborren eller andra sötvattensfiskar.

Mjukheten gör att du bör använda dem halvtinade och som "Dagen efter bete" är de inte bra, det blir ännu mjukare och ramlar av i kastet. Så det du får över, skär du i bitar och mäskar med och dagen efter kommer du med färska halvfrusna Sill och fiskar på platsen.
Makrillen är enormt effektiv för stor gädda och ingen hungrig gädda lämnar en Makrill eller en Makrillhalva som ligger på bottnen. Svåra att få tag på, lite dyrare än Sillen och man kan få vänta länge på att en beställning ska lyckas, så bäst är om du har en kompis på västkusten, som kan köpa åt dig och frysa in dem åt dig och du hämtar dem sen.

Skinnet är tufft och du ska inte gräva ner dina krokar, det räcker med bara att häfta fast krokarna under skinnet. Doften attrahera gäddan och Makrill ger oftast större gäddor, varför vet jag inte, men jag använder både halva och hela Makrillar i mitt fiske.

Till skillnad mot Sillen , så anser jag att en halv Makrill, som man har använd ena dagen blir betydligt bättre, om den får ligga i rumstemperatur tills dagen efter.

Makrillen är ett tyngre bete och det kan kastas långt, den sjunker som en gråsten, genom att Makrillen inte har någon simblåsa och ett tips är, att pierca skinnet på flera ställen med en knivspets, så budskapet sprider sig fortare.

Innan du skickar din hela eller halva Makrill mot horisonter, så ska du klippa av stjärtfenan, då den med sin styvhet, får betet att spinna under kastet och det kan skapa trassel.
Som de flesta vet, så råder det kannibalism under ytan i alla våra sjöar och det är inte bara gäddan, som är kannibal, även Abborren, Gösen, Lake m fl är stora kannibaler.

Det innebär alltså att en liten skadat gäddsnipa är ett väldigt effektivt bete på en ståndplats, var den stora står och smälter sin föda, vilar upp sig eller spanar efter inkräktare.

Använd endast mindre skadade gäddor för bete, ta inte första och bästa gäddsnipa du fånger som bete, den kanske blir de nya rekordet en dag. Regnbåge och andra laxartade fiskar är superbeten, men svåra att får tag på.

Glöm inte heller att en blodig Ålbit är super för ditt bottenmete, likaså en större filé av vilken fisk som helst, gäddan är en asätare av stora mått och tar hellre ett dött bete, än att bränna energi på att jaga en massa mindre beten.

Jag fick även frågan om vilka beten jag anser vara bäst för flötmete respektive bottenmete och här blir svaret för flötmete, en 15 cm stor mässing glänsande Dammruda, seglivat bete, simmar jämt och klarar flera gäddhugg.

För bottenmete blir det nog Sillen jag väljer och den poppas upp ca 30 cm över bottnen med lite foam nertryckt i halsen.

Jag pierca den hårt eller injekserar 1 - 2 ml Ming Oil och finns det gädda på platsen, så dröjer det inte länge innan flötet med Rudan sticker eller min Drop - off indikator med Sillen ramlar!
Tillbaka till sjön med dem stora Abborrarna, nästa gång Pär och jag ska dit, ska jag dagen innan pimpla upp ett gäng mindre Abborrar och mörtar i ett annat vatten och den hinken ska följa med ut tillsammans med ismetespöna.

I sjön finns det inte gott om Mört och jag vet av erfarenhet att man under sommaren fångar stora Abborrar på konstbeten i just Abborrfärg. Här kan vi snacka om kannibalism och en hink med mindre Abborrar borde kunna få en och annan av de stora, att gapa en gång för mycket.

Vi var på rätt ställe, de stora var framme och tittade på våra Balans - och Vertikalpirkar och fina krokar, men de var som vanligt tröga och vi lyckades inte att väcka dem.

En liten Abborre på ett ismetespö står på samma plats, så länge vi vill det och den stora Abborren har gott om tid på sig för att hugga och det tror jag är rätta melodin och vi kan alltid pimpla under tiden, vi vaktar våra ismetespö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.