fredag 11 januari 2013

Kanske håller det i kanten i morgon?

Vi blir tre man som sticker ut på lite Abborrfiske från isen, jag var på sjön med Pär, ett pass förra året och hann nypa en kilos fisk, innan isen blev för svag för våra stabila kroppar.

Nu är det dags igen och jag hoppas verkligen att vi kommer ut på den gamla isen, som inte hann smälta undan, det ska bli väldigt spännande och få känna på lite större Abborrar igen, det var alldeles för länge sen.
Det rör sig alltid om denna storlek eller större, om man lyckas att hitta och få fisk och det gäller att hålla i grejerna, när de väl har bestämt sig för att hugga.
Bilden är från 1996, en solig dag på isen, var vi var flera som fick uppleva stenhårda hugg och landade Abborrar och en del ett par fina pimpelgäddor blev det också.
1300 gram på gamla hemmabygget, som sen 1993 går under namnet "Slaktaren! Trekrok i storlek 8 med Cherice garn och gul limkula, var melodin denna dag och samma krok står för melodin i morgon, om isen bär.
Trähandtag, underdelen från ett spinnspö, FIG - rulle med Berkeley Big Game 0,31 mm, inget finlir här inte! Långa svepande rörelser hela tiden med den silvriga RAN - pirken i 60 mm retar upp Abborren till att hugga besinningslöst.
Enda passet förra året och ändå en fin fisk, "Slaktaren" is still going strong och kommer vi bara ut på isen i morgon, då ska vi nog visa upp en eller ett par fina borrar under helgen.
Garn och limkrokar är det bästa och i en bra storlek, vi använder trekrokar i storlek 8 och ibland 10, men aldrig mindre, de håller inte för de hårda huggen som Abborren ger.

Det är inget tal om drillning heller på det relativa grunda vatten, vi får hugget och dra upp fisken direkt, börjar man att drilla,så  tappar man oftast fisken under alla resorna upp till hålet och sen rakt ner till bottnen.
Färgglada lim - och garnkrokar är vad Abborren gillar, jag använder aldrig beten på kroken, vilket oftast ger försiktiga napp och stor risk för att riva fisken och river man en Abborre, så är det kört i det hålet.
Jag tror att grabbarna kommer att meta lite i morgon, det funkar också, men det gäller att vara som en oljad blixt på spöet och kroka fisken direkt.

Jag väljer att pimpla med min RAN - pirk och det är bara en tidsfråga, när det smäller till i "Slaktaren", men först ska vi ut på isen och se om den håller för oss, resten är historia, som jag kommer till senare.
Från det ena till det andra. Crocodile News kom med posten i dag och det var skönt med lite läsning efter snöskottningen. Jag fick glädjande nog med ännu ett frontcover och det känns fint att ha lyckats med det.
För er som inte är medlemmar i Svenska gäddklubben, bli det för 200 kronor och du stödjer klubben, som jobbar för ett bättre gäddfiske i vårt avlånga land.

För er som är medlemmar, uppmanar jag er till att skriva om ert fiske mm, det är ganska många medlemmar, men vi ska inte ha en tunn tidning, den ska ha ett bättre och bredare innehåll och du som medlem kan hjälpa till med detta. Mina 200 pix är på väg redan på måndag, gå med du också, kom igen nu!

2 kommentarer:

 1. Kul att ta del av dina tankar och erfarenheter. Jag sitter själv på ett bra gös och abborrvatten, men är ingen vän till isen. Saknar kunskaper om isfisket och drar bara småabborrar där jag normalt jiggar och metar upp riktigt fina fiskar. Teorier?
  Skitfiske!
  Jakob// Sf lures

  SvaraRadera
 2. Hej Jonas!
  Prova med pirkar i 60 - 70 mm storlek och fiska med långa svepande rörelser. Din pirk ska aldrig stanna till, det är då de små hinner fram och nappar. En trekrok i storlek 8 med garn/lim i fluorofärg retar den Stora Abborren till hugg, men du kan få sitta i upp till 15 - 20 minuter i varje hål.

  Hålet bör vara 150 - 200 mm stort och ska vara rent, håll i grejerna för när Abborren väl har bestämt sig, då kommer det stenhårt. Prova även med balanspirk redan nu, dock är denna bättre längre fram typ slutet av februari och resten av istiden. Den stora Abborren livnär sig på sina mindre artfränder, så där de mindre står, där ska du pimpla eller meta med Mört eller Abborre i 10 cm storlek, vilket även Gösen gillar. Jag hoppas detta hjälpte dig lite på vägen till en stor Abborre. / Luis

  SvaraRadera