lördag 13 februari 2010

Tvinna och knyt ditt 2 - krokstackel.

Slut på wirehylsor hemma? Eller vill du prova att lära dig att tvinna och knuta dina wiretackel till gädda? Det går snabbt med lite övning och det är inte lika pilligt och kallt, om du behöver göra ett tackle ute vid vattnet. Det bliver även starkare och mera säkert än vid användning av hylsor som kan ge sig under press.Vik wiren och för in den genom kroköglan, därefter lägger du öglan över kroken, som visad här på bilden. Du bör ha 4 - 5 cm wire att tvinna och arbeta med. Hur långa dina wiretackel ska vara vet jag inte, men dem bör vara minst 50 cm , när dem är färdiga.
Värm upp den lösa änden av wiren med en cigaretttändare, så den blir glödande hela vägen från kroken och ut till änden. Nu blir wiren mjukare och betydligt mera hanterbar för själva tvinningen.

Med en Twindling stick som du gör av ett litet handtag och en gardinkrok, tvinnar du nu wiren genom att vrida runt twindlingsticken och samtidigt ser till att lindningen blir tät och snygg. Använd tummen och pekfingret till detta! Detta ska du göra med den nedersta kroken och med ditt lekande.


Den översta kroken knyter du fast med en Knotless knot som du ser här på bilden. Knut fast denna krok innan du tvinnar fast ditt lekande. Knuten gör du på följande sätt: För wiren genom kroköglan och lägg wiren längst med krokskaftet. Vik wiren mellan en av krokböjerna och linda wiren 6 - 8 varv runt krokskaftet och för seda wiren genom kroköglan igen och dra åt hårt.



Så här ska det se ut när du har tvinnad klart och detta blir stark och du kan gärna provdra dina tackel innan du använder dem. Så vet du med säkerhet att dem håller för både fisk och eventuella bottennapp.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.