lördag 6 februari 2010

Mitt gäddfiske, del 5.

Dina krokar, din lina och din wire är det viktigaste i din utrustning! Dem är sista länken mellan dig och Krokodilen som tog ditt bete, här får du inte vara slarvig eller köpa dåliga saker. Det spelar ingen roll om du har ett pris på 6000 kronor per uppsättning av spö och rulle, har du skit hängande i änden av en dålig lina, så går det åt helvete med ditt fiske.
Köp kvalité en gång för alla, håll dig till saker som du litar på och vet fungerar. En bra nötningstålig lina, vassa starka krokar och en tunn, men stark och smidig wire är vad du behöver.Om du crimper dina wirar, så MÅSTE wiren genom varje wirehylsa tre gånger som visad på bilden, då håller det och dem glider inte upp under press från fisken eller andra belastningar. Det gääler både vid krokarna och vid lekandet.
Man kan knuta fast sina krokar med en knotless knot och jag har här visat att det går att göra detta även med grova plastöverdragna wirar. Du kan twindla fast dina krokar med en twindling stick och allt kring detta hittar du på annan plats på bloggen.

Håll ett avstånd mellan 7 - 12 cm mellan dina krokar, det brukar passar till dem flesta betsfiskar som används. Kolla alltid dina krokar efter varje landad fisk eller missad fisk, är dem slöa eller har formen ändrad sig. så byt wiretafs.
Kolla även din wire för skador, den kan vara kinkad eller en gäddas tänder kan ha gått genom tråderna i wiren, igen byt ut den om den är skadad. Chansa inte, nästa hugg kan vara din drömfisk och du kommer att ångra dig resten av ditt liv om du visste och chansade.


Montera alla fast bly på wiren, aldrig på din huvudlina som kommer att försvagas eller skadas av blyhaglen. Jag har alltid ett beteslås i änden av mina linor och jag kan koppla från wiretafsen och slipper att stå en kall morgon och knuta.
Detta är även en fördel när du har landad en fisk, dem vill gärna rulla sig i håven och det kan bli ett fantastiskt äventyr att trassla ut flöten, wire, krokar bland en spratlande fisk. Spå upp med fisken på mattan, koppla bort spö och resten av tacklet och det är lite lugnare.



Vid fiske på längre håll kan du knuta fast dina deadbaits vid stjärtspolen med lite sytråd och det håller bra, gäddan märker inte tråden. Du kan även använda såkallade deadbait casting clips, var man har en hake längst upp på i lekandet och sen har en tunn lina genom betesfisken som går till clipset.
Den tunna linan och clipset tar all kraft från krokarna och linan hoppar av clipset när betet landar på vattenytan. Jag använder dessa deadbaitclips främst till beten med sega skinn som till exempel Ålbitar och Makrill. Jag prediker att du ska köpa kvalité från första början, är du ny i gamet så rådfråga dina fiskekompisar eller din redskapshandlare, dem kan ge dig tips kring olika linor, wirar och krokar samt annan utrustning.
Mitt tips blir att du kolla på dessa grejor hos Fox, E.T (Eddie Turner) Middytackle, Drennan, Owner, Kamasan mm. Kolla runt på nätet omch bilda dig en egen uppfattning om vad du behöver och bygg upp din utrustning. Jag avslutar denna lilla miniserie i morgon med lite tips som du bör ha med dig i ditt fiske.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.