lördag 27 februari 2010

Moggie - rigg för Fiskbitar och Bläckfisk.

Mitt lilla inlägg kring Malfisket har väckt ett visst intresse hos en del av er och det har kommit en del frågor om vilken rigg jag använder för frilining med bläckfisk mm. Jag använder följande komponenter: 60 lb Power pro och Kryston Ton - up som tafsmaterial, starka och vassa enkelkrokar i storlek 3/0 - 8/0 beroende på fisken storlek och betets storlek (kroken som är visad här är en Tiemco TMC 600 SP i storlek 4/0) som passar perfekt till ett par bläckfiskar eller 2 - 3 fiskbitar. detta tillsammans med en 4 - 5 mm lång bit 2, 5 mm siliconetube, en hair needle och lite snabblim är vad du behöver.Klipp av den önskade längd på ditt tafsmaterial och gör en hair ögla genom att göra en figure 8 knot, denna knut glider aldrig upp och är enkel att göra. Lägg linan dubbelt och forma en vanlig ögla.
I stället för att föra dem dubbla linor genom öglan, så för du dessa bakom öglan och drar dem sen genom öglan vid hjälp av din hair needle, trimma knuten.
Trä ditt tafsmaterial genom siliconbiten och trä sedan krokspetsen genom siliconbiten som visad på bilden, det ska gå lite trögt och du kan använda lite saliv för att få på det.
Det är viktigt att du trär på kroken från rätt håll, den ska alltid ha spetsen mot öglan som du ser här, då blir det rätt.

Anpassa nu längden på ditt hair, det är betets storlek som du ska tänka på här! Riggen här ska inte självkroka Malen som typ en Karprigg, utan den är till för att kunna fiska med stora klumpar av beten och kroken ska vara fri för att man ska kunna driva in kroken i fiskens munn under krokningen, inget annat.
Jag har lite olika längder på mina hair, allt mellan 4 - 7 cm räknad från krokböjen. 4 cm för en liten Ålbit eller 2 bläckfiskar, 6 cm för 2 - 3 stora Halibutpellets eller 2 stycken 30 mm fishmealboilies och 7 cm för en en halv betesfisk brukar stämma rätt bra.
Malen kommer bara fram till betet och suger upp det och sedan går tåget och i krokningen hamnar din krok 9 ut av 10 gånger i sidan av Malens munn, närmre bestämt i käkvinklen.


Nu knyter du fast kroken med en Knotless knot, jag lindar ner 16 varv och sedan 4 varv tillbaka över dem 16 varven och det blir superstarkt. Strama knuten hård och rätta till den så att ditt hair ligger i linje med krokskaftet.



När allt ligger i linje är det dags att limma knuten och det bästa är att använda snabblimm som fixera allt på ett par sekunder. Se till att du fördelar limmet runt hela knuten och var försiktig, så inte limmet börjar rinna ner längs krokskaftet eller upp på själva tafsmaterialet som då blir styvt. Vill du kan du nu trä på en silicontub över kroköglan, men det är ingen nödvändighet. På med dina beten, placera ditt bete på rätt ställe. Slå dig ner i din stol, ta fram kaffet och njut av nattens tystnad, snart kommer du att få fightas med, kanske ditt livs fisk




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.