fredag 5 februari 2010

Mitt gäddfiske, del 4.

Denna gång tar vi en liten titt på viktiga saker som jag alltid har med mig och det finns nog lite tips till dig här med. Jag har full förståelse för att nytillkomna inte har alla grejor som behövs, men det kommer med tiden.
Bygg upp din utrustning sakta och skaffa dig dem grejorna du vill ha med tiden, stressa inte och köp en massa skit, utan skaffa dig kvalitetsgrejor som du trivs med och låt det ta sin tid. Det är bättre att ha två spön och alla grejor i ordning, än att ha 4 dyra spön och inte ha råd med matta och verktyg!Jag har alltid extra spolar till mina rullar, en med braid för flötmete, flötestrolling, driftfiske, trolling med wobblare, snaggy places och Balooning. En spole med mono för vanligt bottenfiske med bly eller frilinafisket. Detta är inte det viktigaste, men har du råd bör du skaffa dig extraspolar om det inte kommer med dina rullar vid köpet av dem. Braid i 0,25 mm och mono i 0,35 - 0,40 mm är vad jag använder till mitt gäddfiske.
Du måste ha napparlarm som du kan lita på i alla lägen, vi fiskar inte Gädda i strålande solsken och 20 plus i skuggan. Det är oftast kallt, regnigt och ibland minusgrader och dina larm måste klara detta!
Jag rekommendera starkt Fox Microm M, ett billigt larm som är väldigt pålitligt oavsett väder, du behöver inte dyra larm som det visade, för att fiska gädda. Skaffa dig en uppsättning med larm, skydd till larmen och ha alltid med dig ett par extra batterier.

Tänk på under din första koll av vattnet, att även undersöka marken på dem platserna du tänka fiska, det är inte på alla ställen det går att få ner banksticks och en Rod pod eller en Tri pod är ett måste för att få spöna till att stå rätt. Fiska du bara enstaka gånger på dessa platser med hård underlag, kan du köpa dig en billig pod, men sker det ofta, så bör du titta efter någon med kvalité.


Jag packar ner alla mina grejor i samma ordning varje gång och har alltid god ordning i mina grejor, det gör att jag snabbt hittar vad jag behöver och slipper att vända ut och in på väskor mm. En stor carryall tar alla mina grejor och allt har sin fasta plats.
Jag går genom mina prylar, kompletterar dem och packar ner dem innan premiären på hösten och jag tar inte ut dem annat än om jag ska använda dem, jag märker under fiskets gång vad som tar slut och komplettera dem igen. Börjar man att flytta runt på prylarna hemma eller för ett annat fiske, så är det lätt att något glöms bort och det fattas sen under fisket.



Jag har alltid allt klart på detta sätt innan jag börjar fiska, igen har allt sin vana plats och det blir en vana och det går snabbt och smidigt att ta hand om fisken. Matta, weighsling, håv, säckar, våg, verktyg och en hink med vatten. Dessa saker är nödvändiga och skall finnas till hand innan du börjar fiska!
Fisken håvas och transporteras till mattan, vattnet från håven och fisken blötar ned mattan och weighslingen. Jag lägger ner fisken och lossnar min wire och får bort spöet, ett stadigt gällgrepp och jag kan med Peangens hjälp få ut mina krokar.
Fisken vägs och fotograferas direkt om jag vill eller så får den friheten direkt, skulle det vara minusgrader eller fisken är lite skitig, så häller jag vattenhinken över den. Efter detta kollar jag krokarna och wiren, sen är det bara att montera en ny betesfisk och invänta nästa gädda. Nästa gång ska vi titta lite på wiretafsen, krokar och vad du bör tänka på kring detta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.