tisdag 16 februari 2010

Tips för Regnbågsfiskaren!

Jag fick ett par mejl från några ungdommar som vill lära sig lite om pimpelfisket efter Regnbåge och självklart ska jag hjälpa er Tony och Casper! Fast det är nog lite av en repetition av det hela och ni kan kolla lite här på bloggen, så hittar ni mera kring detta fisket.Ett vatten var man kontinuerligt sätter ut fisk är att föredra och helst med ett bra bestånd. Sök efter stenbotten, grusbotten, runt bryggor och in och utlopp om det finns. Prata med dem likala fiskarna eller kortförsäljaren, dem brukar veta dem bra ställen.
Isdubbar är ett måste och ha gärna med en mobil, samt tala om hemma vart ni åker och byter ni sjö, så ring hem och tala om det. En borr på minst 150 mm är att föredra och då kommer dem flesta fiskarna upp, håll alltid rent i hålet, så ser ni dem små sidoförflyttningar linan gör vid försiktiga napp.
En liten UL - rulle laddad med 0,20 mm nylon och ett spö med kork som är varmt att hålla i under en hel dag på isen. Spöklingan bör vara känslig, men ändå såpass styvt att du kan kroka fisken och drilla den mot rullens slirbroms och klingan utan linbrott.
Ha alltid en förinställt slirbroms, så fisken kan ta lina, lås linan med pekfingret mot spöhandtaget under tiden du pimplar. Drilla fisken lugnt, men med bestämt hand, ge lina om det behövs, så går det vägen och med lite övning blir du snart en mästare på att drilla.

Pimpelblänken i olika storlekar, en del köper sina och en del gör som jag, man gör dem själv av teskedar. Skeden använder du som lockblänke från isen och handtaget spinnfiskar du med eller har till annat pimpelfiske. Lite glada färger eller reflextejp lockar fram fisken och den får syn på ditt bete.
Enkelkrok eller trekrok, det är frågan? Jag använder till 95 % enkeltkrokar till Regmbågen, men en del har trekrokar och det kan krävas styvare spön för att fästa fisken. Tafsmaterialet är 30 cm nylon eller fluorocarbon och krokstorleken mellan storlak 4 - 8 beroende på betesstorleken.


Prova att låta blänket hänga stilla, det ger ofta fisk och det är en metod som jag tar en del fisk på under fikarastarna man tar under dagen. Ett par små Tri - pods fungera bra som spöhållare och dessa tar ingen plats, du kan ha dem i fickan.
En pingla på spötoppen gör att du hör när fisken är framme och nafsar i ditt bete. Ha lös broms på din rulle, en del fisk tar betet i full fart och det kan kosta dig spöet!



Tre vuktiga saker som man bör ha med sig. Renssleven för rengöring av hålen, en fiskdödare om ni ska ta hem fisken till middagsbordet och en liten smidig huggkrok om det skulle hoppa på en större fisk som inte går upp genom hålet eller sitter dåligt krokad.
Bland beten finns det hur mycket som helst som fungerar, Räka, mask, Powerbait, Softees, Maggots, olika romkorn från andra laxfiskar mm och allt kan doppas i doftämnen som har fisk eller skaldjursdoft.
Så nu är det bara ut på isarna och pulsa i snön, fiska på rätta platserna och fiska en 30 - 40 cm över bottnen. Börja med ett par sakta långa lockryck och sen lite skakningar och håll sen betet stilla och känn efter i spöet och titta på linan var den skär vattenytan. Kroka när du är säker på att Regnbågsöringen har betet i munnen. Som sagt det finns mera kring detta fiske på bloggen här, så jag ber er leta och hoppas ni blir nöjda med mina svar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.