torsdag 18 februari 2010

Men loves a big Pussy! Del 2.

Vi börjar del 2 med lite tafsmaterialer, jag har använd Krystons Ton - up som ligger på 85 lb teststyrka, Power Pro i 60 lb och Gorilla braid i 50 lb och ingen av dem har skavts av i munnen på Malarna, fast dem har en massa sandpapperslikande tänder som sitter framme på käkbenen och inne i munnen som barder.
Jag har även provat olika kevlarmaterialer, ingen har gått av under drillningen. Som huvudlina har jag provat både Mono upp till 0,45 mm och 30 lb braid och Braid är att föredra, monolina har inte samma styrka! Braid ger bättre kontakt med fisken och du känner varända rörelse från fisken under fighten, något som känns lite hårresande ibland om man inte är van. Vid fiske med Bläckfisk är det viktigt att du tar ut ryggraden, denna ser ut som en plastbit, men den måste bort för att du kan tråckla på en eller två Bläckfisker på din rigg.
Jag använder en stringer needle från karpfisket till monteringen av alla mina beten. Ålbitar och fiskar träs på likadant vid allt bottenmete.
Jag klipper bort alla huvuden, tentaklar och sugande armar på Bläckfiskarna och använder det som mäsk runt mina krokbeten. Jag har märkt en tendens att Malen ibland bara tar tag i en arm och dra iväg med din rigg och man missar krokningen och fisken, hela Bläckfiskar tas direkt in i gapet.

Jag knyter mina riggar med en hair - rigg som är mellan 3,5 till 5 cm lång beroende på mina betens storlek. Knuten är en knotless knot som jag lindar ner en bra bit på krokskaftet och mina riggar är ca en meter långa.
Jag har provat olika krokar, allt från baitholderhooks till den nedre på bilden som är en Malkrok, storleken variera mellan storlek 1 - 4/0 och igen är det betet som bestämmer krokstorleken. Som hairstop har jag antingen mindre bitar av tandpetare eller större hairstops som jag visade i gårdagens inlägg.


Jag kommer att prova lite andra krokar under detta året för att se om det finns någon större skillnad på krokningen, fäste och hålbarhet. Dessa från Gamakatzu och en från Tiemco ska testas. Jag fiskade förra sommaren med stora big pit rullar och 12 fots spön med 3,25 lb testkurva och spöna räcker inte till på långa vägar och nya ä på gång. Jag hade två fiskar som tog över 200 meter lina och jag kunde inte göra ett skit för att stanna dem och både slet av mina braids i rötter eller liknande.
Det vill man inte vara med om längre och nu ska dem stoppas innan dem kommer så långt. Malen är känslig mot minsta motstånd från dina tackel i stillastående vatten, i strömmande vatten går det bra med blysänken mm, men jag frilina fiskar mina och då blir det lugna och fina runs. Har man bly eller annat som stör dem blir runs som ingen levande Karp kan prestera och risken är stor för skatbo även på en tight spole!



Här ser du dem små tandrader eller barder som man kallar dem, du ser även att det är långt mellan smilgroparna på en 10 kilos. Det krävs alltså vassa starka krok i rätt storlek och ett tafsmaterial som klarar dessa små gaddar under drillningen. När du krokar en Mal är det inget att gå miste om, du märkar direkt var din krok har hamnad!
Svårstopp och sedan detta fruktansvärda knyckande innan dem tar lina och är den stor fortsätter bara att gå till du stoppar den. Har du inte rätt spö, lina och rulle, så går den tills den hittar ett ställe var det sliter sönder din lina eller tafs.
I nästa del ska vi titta på mina indikatorar för Malfisket i stillastående vatten, den är enkla och fungerar väldigt bra. Jag har inte haft någon fisk som har släppt mitt bete sen jag började använda dem.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.