torsdag 4 februari 2010

Mitt gäddfiske, del 3.

Då var det dags att se vad vi kan göra, om det inte går som man hade tänkt sig. Gäddan har sina huggperioder och dem stämmer inte alltid in när du är ledig och kan fiska. Det innebär att du kan komma just den dagen var gäddan är mätt eller på annat sätt trögstartad, det kan vara kallt, vädret har en faktor o s v.
Men det är nu så att Gäddan är en rovfisk som har huggreflexar och den är som alla andra fiskar lite nyfiken av sig och den har en liten del människa i sig också! Jo, så är det, den är precis som du och jag på två sätt: Du tar en liten godisbit, fast du inte är sugen, är gäddans godisbit ditt bete, så har vi lyckats.
Du retar dig på något och du kan göra dig av med det på ett eller annat sätt, det kan inte Gäddan, vill den bli av med något som stör den, så finns det bara en väg och vi har lyckats igen. Hoppas du hänger med i mitt resonomang!Det finns många bra flavours och oljor på marknaden för gäddan, jag har provat många av dem genom årens lopp. Tyvärr finns det inte så många som tar in dem till Sverige och jag vet inte varför, men det kanske kommer. På bilden ser du en av mina absoluta favoriter och den finns att tillgå i här, du kontaktar bara Rikard på Skandinaviens Sportfiskecenter i Ljungby, så hjälper han dig.
Du köper en flaska av varje och häller Response flavourn direkt ner i flaskan med Savoury/Fish och skakar den kraftigt några minuter och det är klart. Jag kom på denna kombination för tre år sedan och jag har testat den i 12 helt olika vatten, stora som små och den funkar överallt! Även under dagar var gäddan har varit helt off, så kommer det ett napp, så är det denna som ger utdelning och jag har provat en del andra dofter samtidigt. Den är suverän och jag vet genom mejlen att flera har provat den och sedan tackat mig, vilket är roligt.
Om du ska köpa flavours och oljor så ska du leta efter Pilchard Oil, Sardine Oil, Lee Jackson´s Ming Oil, Richworths Pike range och Eddie Turners range, samt Dynamite baits. Här hittar du en massa godsaker för dina deadbaits, dofter som Herring, Mackerel, Ell, Lamprey, Smelt, Sardine mm.

Vid användning av flavours och oljor, så kräver det inte mera än en ml per fisk, det räcker gott. Gäddan jagar genom synet, men det är inget fel på gäddans luktsinne och dem letar upp din doftande fisk från ganska långt håll. Ett tips är att du sprider flavourn/oljan på lite olika ställen på din betesfisk, du får bättre spridning och utsondring. En del pumpar in allt på ett ställe och det kan ta tid innan det sipprar ut.
Ett annat tips är att du kan blanda lite flavours och olja och kanske hitta en bra kombination som ger fisk. Flavours väcker Gäddans nyfikenhet och dem ska oftas provsmaka detta nya som är presenterad för den och det är just det vi är ute efter.

Att poppa upp sina betesfiskar har många fördelar, dels så syns betet bättre på avstånd och har du doft i dem, så sprids doften lättare genom att det alltid finns lite strömmar i vattnet. Andra fördelar är om du fiskar över en botten med gräs eller annan växtlighet och jag har märkt att det bliver lite mera positiva napp på pop - upp fisk under tröga dagar.
För att poppa upp dina deadbaits behöver du antingen en större injektionsspruta eller en bit foam. Du injicerar luft i betesfisken med sprutan och det gör du genom att träffa simmblåsan som sitte ett par millimeter över sidolinjen på betetsfisken, foamen trycker du ner i munnen på betesfisken vid hjälp av en Peang och kolla innan så att ditt bete flyter.
Ska du har flavour eller olja, så ska du försiktigt injicera det i köttet på betesfisken om du samtidigt har luft i den och om du använder foam, så kan du injicera det i foamen och i köttet typ i ryggen mm.


Jag skrev förra gången att jag är lat och så är det! Det där med spinnfiska är inget för mig, men jag använder deadbaitwobling en hel del. Du monterar dina krokar i din betesfisk som visad på bilden och lindar sedan fast denna med lite sytråd. Nu kommer betet att klara en hel del kast innan det är dags att byta ut den mot en ny.
Metoden är väldigt effektiv vissa dagar och jag gör på följande sätt: Kolla först och främst att din betesfisk sjunkar innan du monterar den, sen fäster du dina krokar och kastar ut. Låt fisken sjunka ner till bottnen och vänta lite, sen lyftar du spöet sakta en halvmeter och låter fisken sjunka ner igen.
Detta ska ske med lina tight hela tiden, gäddan kan hugga i vilket ögonblick som helst och det måste du veta! Så här fortsätter du tills betet är inne vid land och du gör nästa kast på ett annat ställe, fiska av platsen i en solfjäderform. Kroka direkt om det hugger!
Skulle du tröttna kan du bara låta betesfisken ligga på bottnen, men ha koll på din lina hela tiden. Huggen kommer oftast när du lyfter upp spöet eller när betesfisken landar på bottnen efter ett lyft. Du kan ha en pop - up fisk och ett par blyhagel på wiren och då stannar fisken en bit över bottnen, du kan kasta ut och veva in fisken som en wobblare, prova dig fram!



Du kan färga dina deadbait med vanlig boiliefärg och få fram beten som attrahera gäddan till hugg. Blanda färgen med vatten, torka av dina betesfiskar med hushållspapper så dem är torra och doppa dem. Låt färgen torka in ett tag och sen är det klart, jag har fångad gädda på allt ifrån blåa Sillar till helsvarta Abborrar, så låt fantasin spela.
Det finns lite tricks att tillgå om fisket är trögt eller gäddan bara tar och släpper dina beten. Jag börjar alltid med hela naturella fiskar, sen går jag över till halvor, därefter flavours och oljor. Funkar inte detta, så tar jag till färgade fiskar, tar gäddan mina beten och släpper dem går jag ner i krokstorlek och betesstorlek, jag variera mina beten, allt ifrån mindre Braxen till minsta Siklöjan - Jag ska bara ha gädda, jag ska inte blanka och jag gör allt som som står i min makt för att få fisk!
Prova olika metoder, beten, dofter, platser. Flytta på dig om det inte händer något, knycka lite i din bottenbeten, prova med sink and draw, fiska nära din egen kant, under buskar och vid nerfallna träd, använd ett lod om du har ett. Vad du än gör så fiska så effektivt du bara kan, din tid är för dyrbar för att blanka.
Du får inte fastna i stolen hela dagen om fisket är trögt, utan jobba föt att få fisken till att ta dina beten. Jag är lat, när det gäller vissa saker, men inte när det gäller att få en fisk på avkrokningsmattan och jag anser att under gäddfiske, ska man inte blanka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.