måndag 8 februari 2010

Jag körde båge i helgen!

Det var inga japanska riskokare eller en manlig Harley jag körde, utan dem som går under isen, men det var halt och lite kallt ändå. Jag hade även med mig mina karpspön och hade ett fint run efter en timme fiske. Det skulle visa sig vara en Regnbåge som fastnade på min 2 små tuttis, isen var på en del ställen 32 cm tjock och det är lagom roligt att borra nu!
Ut över isens tjocklek var det dubbelis och 10 cm vatten mellan isarna, så det hela blev en fantastisk upplevelse! I hate it! Regnbågarna var dock lite mera i farten nu var det var lite mildare temperaturar och jag lyckades att landa 4 stycken under 2 dagar.
Det jag åkte ut för var att prova lite olika beten och då främst Antbaits Bloodworm Softees i 8 mm, Tiemco 2457 kroken skulle testas och sen nya spöet med en topp från The green Highlander som jag så snyggt slaktade och bygge spö och håv av och slutligen skulle jag testa om dem prickiga ville ta en fluga under isen.Dem nya Softees fungerade över min förväntan och det gick ganska snabbt med att landa dessa två bågar. Hannen fick gå tillbaka igen och honan hamnade på middagsbordet. Tiemcokroken visade sig vara bra, när dem bara nyper betet och på grund av kroken utformning släpper dem inte under drillningen. Jag provade kroken i size 6 och 8 och märkte ingen skillnad, jag tror på denna krok för mete med Räkor och andra större beten.
Här ser du dessa Softees och Tiemcokroken och dens utformning, kroken på bilden är en storlek 6 och dem sitter rejält på denna supervassa krok. Att kroken skulle hålla var det inget tveksamheter, jag har demn till en del av mitt karpfiske och den är rätt så stark med tanke på vad demn är gjord för.

Nya spöet testade med en sinnner - rig och en bit räka och det funkade väldigt bra. Spöet blev 4 fot långt och klingan var verken för hård eller för mjuk för att drilla eller se nappen.
Jag metar oftast under mina fikarastar och ibland ger det en bonusfisk som inte tog under det vanliga pimpelfisket. En del napp är försiktiga och andra stenhårda hugg var linan dras av min lilla multirulle.


Jag vet att många köper färdiga pimpelblänken med färdigknuten tafs till dyra pengar, tafsen är oftast en vanlig nylontafs i 0,35 mm och kroken är en ovass sak av okänt märke. Det kommer att kosta er fisk! Gör dina egna blänken av små teskedar, använd fluorocarbonmaterial eller en tunnare nylon till tafsen och förläng tafsen till 25 - 35 cm och bytt ut kroken till en som är vass och stark, då kan du gå ner i krokstorlek och du får flera napp.
Regnbågen är ingen fisk som nappar direkt, utan den kommer fram och cirkulerar runt ditt blänke och bete flera gånger och den studera nog det mesta innan den hugger eller drar sig tillbaka.
Jag personligen tycker det är tråkigt, när man träffar på folk på isen som har belalt mellan 100 och 150 kronor för en dag på isen och sen får dem inget, jag tittar på deras grejor och får se direkt ett köpt blänke med en alldeles för kort tafs och en stor ovass krok. Ändra era grejor och ni får utdelning för era pengar!



Hur gick det då med mitt flugfiske? Jodå det lyckades med en fisk som tog denna Streamer, men nappet var ytterst tveksamt och jag bommade den flera gånger innan den fastnade. Resten av helgen var nog lyckad, jag ska dock byta ringer på flugspötoppen, snakerings och minusgrader är inte den bästa kombinationen, men det går fort att linda fas 4 större ringar som klarar isbildningen bättre.
Karpfisket är jag tveksam till om jag kommer att lyckas med, istjockleken gör det inte lätt att landa en fisk om det skulle lyckas mig att få en på kroken. Jag ger dock inte upp, utan jag mäskar varje gång jag är där och kanske kommer det att lyckas mig.
Jag ser att det finns större fiskar i området, men än så länge håller dem sig borta från mina tackel eller är det nattfiske som gäller? Hemsk tanke eller hur?
Det kanske blir lättare framåt våren var isarna blir tunnare och dem vaknar till liv? Jag har ingen aning, men man måste dock prova sig fram för att lyckas, hemma blir det inget!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.