onsdag 24 februari 2010

Är Kalmar sund slut som ett Europas bästa Abborrvatten?

Är vi inne i ett slutskede när det gäller Kalmar sunds stora Abborrar eller ska det vända och bli bra igen? Jag har inga större erfarenheter av fisket annat än kanske 20 - 30 pass därute, men mina öron domnar, när man hör hur det en gång i tiden var och hur dåligt det har blivit. Tyvärr gäller det inte bara Abborren, det gäller även Gädda, Sik och Laken, det mesta har gått tillbaka och det har gått väldigt snabbt.


Jag vet inte om det kan vara utsläpp eller dem otroliga mängder med Spigg som finns, jag vet dock två saker som inte står rätt till. Det första är alla som lägger nät på förbjudna ställen, man lägger näten omarkerade inne längs vasskanterna och i mynningsområden var fisken går upp för att leka. Detta måste stävjas annars är det snart helt slut! Det andra är att kustbevakningen som inte gör ett ända skit i frågan utan lyftar lön, det finns regelverk som ska följas och det skall kustbevakningen se till att det skötts på rätt sätt.


Jag vet genom flera att man har ringt och påtalad att det ligger nät mm, men det händer inget. Så länge myndigheterna inte tar sitt ansvar och allmänheten lägger sina nät på olagliga ställen och tid, så minskar sakta och säkert beståndet av nämnde arter och Kalmar sund blir en jämförelse med Döda havet i bokstavligen bemärkelse. Det måste bli ett slut på detta rovfiske och man måste börja att kolla om det rör sig om utsläpp, vilket jag misstänker. Ta ert ansvar och rädda sundet!Jag hoppas att det kommer tillbaka till det, det en gång var! Man kunde fånga fina stora gäddor utan bölder, man fick Abborre när man åkte ut eller gick från land, jag har fiskat Lake på nätterna och Sik på våren. Vart tog detta vägen? Enstaka Abborrar om du har tur, endast ett fåtal gäddor med storlek, laken är borta och Siken vet i f-n vart den tog vägen.


Men vill du ge det en chans och prova efter Abborren så hittar du den längs hela kusten från Kristianopel och upp till Oskarshamn, men vart det är som bäst vet jag inte. Det gäller att hitta ställen var "Yrkesmördarna"inte har fått ut näten, där kanske du hittar några kvarvarande stora Abborrar. Fisket är bäst tidigt på morgonen eller i skymningen , det går visseligen att få fisk mitt på dagen, men dessa är dem bästa tiderna.
Ett lätt och känsligt spö i längden 9 - 10 fot med en kastvikt mellan 10 - 50 gram klara den största Abborren och även en större Gädda. En liten smidig haspelrulle med bra broms och en lina runt 0,25 mm är allt du behöver.
Peang, håv, våg, weighsling och kamera bör du ha med dig ut, det finns fortfarande mer än en Abborre över 2,5 kilossträcket kvar i sundet. Sätt tillbaka alla fiskar, så dem kan föröka sig och bilda en stark stamme med fin fisk, som kan ge sundet liv igen.

Fiska längs med vassarna, ute på grunden och på kanten till eventuella djuphålor. Växtligheten som ge småfisken skydd kan också vara bra platser för Abborren. Hittar du ett stim, gäller det att fiska snabbt och följa efter dem.
Stimmen rör sig väldigt snabbt när dem jagar och följer du dem på lagom avstånd kan du få flera Abborrar och förhoppningsvis en av dem riktigt stora.


Rapala X - Rap i 8 cm storlek och dessa färger är mina favoriter. Jag vet inte varför, men det är dessa som gäller oftast. Jag har provat att fiska med andra saker som drag eller spinnare, inte ett sniff, men byter jag tillbaka till en X - Rap, så kommer huggen direkt från stimmet. Ha alltid med dig en uppsättning av dessa tre färger och du får fisk om du hittar dem.
Använd en tunnare wiretafs när du spinnfiskar efter Abborre, så klarar du Gäddan, när den huggar. Jag vet en del som bara använder ett beteslås och ibland blir dem av med sina beten och Gäddan kan gå en sakta död till mötes och det känns väldigt onödigt.


Det fångas varje år stora Abborrar i Kalmar sund, fiskar över 2 kilo kommer upp, men det är långt mellan dem. Senast jag fiskade därute låg medelvikten på ca 900 gram och det är enligt många en klar försämring!
Största Abborren jag fick se på alla passen var en firre på 1760 gram, vilket är en fin fisk i mångas ögon. Sen dess har det bara gått utför, många är ute och letar febriskt på dem gamla platserna var fisket brukar vara bra och man leta på nya ställen och får inget.
Det som kommer upp nu är bara stora Abborrar och Gäddor, men i höstas börjar det komma en del mindre fiskar av dessa arter, så det kanske vänder igen?
Jag hoppas det och det vill även till att vi sportfiskare sköter oss, vi har en fredningstid var det är fiskeförbud och det finns regler för åmynningar. Sköt det och se till att pressa nätfiskarna och kusbevakningen, annars går Kalmar sund i graven som så många andra vatten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.